Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μετά τον Χρυσό Λέοντα θα σηκώσει και τη Χρυσή Σφαίρα ο Λάνθιμος; Η ώρα της αλήθειας για το Poor Things

Μετά τον Χρυσό Λέοντα θα σηκώσει και τη Χρυσή Σφαίρα ο Λάνθιμος; Η ώρα της αλήθειας για το Poor Things

Το Poor Things διεκδικεί 7 Χρυσές Σφαίρες. Σε πόσες από αυτές τις κατηγορίες έχει πραγματικά πιθανότητα να θριαμβεύσει η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;

Έτοιμος για μια ακόμα σπουδαία βραδιά της καριέρας του είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος απόψε (σ.σ ξημερώματα Δευτέρας) θα βρεθεί στο The Beverly Hilton προκειμένου να παρακολουθήσει την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, όχι ως απλός θεατής αλλά ως ο σκηνοθέτης μιας ταινίας που διεκδικεί 7 Χρυσές Σφαίρες. Πρόκειται για τον θεσμό που θεωρείται (κι όχι άδικα) προάγγελος των βραβείων Όσκαρ.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης είναι υποψήφιος στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία», ενώ η ταινία του Poor Things, (παίζεται στους Ελληνικούς κινηματογράφους), είναι υποψήφια επίσης στις κατηγορίες «Καλύτερη Κωμωδία ή μιούζικαλ», «Α’ Γυναικείος ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ» για την Έμα Στόουν, «Β’ Ανδρικός ρόλος» για τους Γουίλεμ Νταφόε και Μαρκ Ράφαλο, «Καλύτερο Σενάριο» και «Καλύτερη Μουσική».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη φτάνει τόσο ψηλά, μιας και η «Ευνοούμενη» (με την Έμα Στόουν και πάλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο) είχε σαρώσει σε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, ενώ είχε διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, με τον ίδιο τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2019, ενώ το 2017 ο «Αστακός» διεκδίκησε το Όσκαρ Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές και έναν Χρυσό Λέοντα έφτασε η ώρα της αλήθειας για το Poor Things, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις δύο πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς (Barbie, Οπενχάιμερ) και ο Γιώργος Λάνθιμος θα σταθεί απέναντι σε τεράστια ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν και ο Μάρτιν Σκορσέζε…

Αν και είναι συνηθισμένος στο να είναι υποψήφιος στο υψηλότερο επίπεδο, αυτή τη φορά ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί με αξιώσεις και την πρώτη του μεγάλη νίκη. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχήματα λίγες ώρες πριν την απονομή.

Τι λένε τα στοιχήματα

Συγκεκριμένα, το Poor Things, το οποίο έρχεται με φόρα από την κατάκτηση του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, κοντράρει στα ίσα την Barbie (σ.σ την εμπορική επιτυχία της χρονιάς) για το βραβείο της «Καλύτερης Κωμωδίας ή μιούζικαλ».

Ο Γιώργος Λάνθιμος μετά την κατάκτηση του Χρυσόυ Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία Poor Things

Συγκεκριμένα, η Barbie κινείται σε αποδόσεις κοντά στο 1.80, με το Poor Things να αγγίζει το 2.20 και τις επόμενες υποψηφιότητες να βρίσκονται… έτη φωτός μακριά. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους είναι πολύ μικρή και όλα θα κριθούν στο… νήμα, αφού η (στοιχηματική) διαφορά τους κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Δυο κατηγορίες που δείχνουν να έχουν κλειδώσει είναι αυτή της «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» και αυτή της «Α’ Γυναικείου ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ» με τα νέα να είναι κατά το ήμισυ καλά για την ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη. Πιο αναλυτικά η Έμα Στόουν κάνει… ήδη χώρο στο ράφι της για τη Χρυσή Σφαίρα, αφού οι αποδόσεις της δεν ξεπερνούν το 1.20, τη στιγμή που η διαφορά από τις επόμενες υποψήφιες είναι τεράστια.

Τεράστια όμως είναι και η διαφορά που δίνουν οι στοιχηματικές στη νίκη του Κρίστοφερ Νόλαν για το Οπενχάιμερ με την απόδοσή του να μην ξεπερνά το 1.20 και τον Γιώργο Λάνθιμο να ισοβαθμεί με τον Μάρτιν Σκορσέζε στο 6.

Τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά ούτε στην κατηγορία του «Β’ Ανδρικού ρόλου» αφού Μαρκ Ράφαλο και Γουίλεμ Νταφόε βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προγνωστικών.

Τέλος τόσο στις κατηγορίες «Καλύτερο Σενάριο» και «Καλύτερη Μουσική» το Poor Things βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά από τους πρώτους.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η «μούσα» του, η Έμα Στόουν

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω μπορούν κάλλιστα να ανατραπούν, αφού οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν τα δικά τους προγνωστικά, χωρίς  όμως να έχουν γνώση του πως ψηφίζουν οι κριτές.

Παρ’ όλα αυτά ειδικά στις κατηγορίες που δίνουν τόσο μεγάλες διαφορές, μοιάζει δύσκολο να δούμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση έφτασε η ώρα και αύριο το πρωί θα ξέρουμε την απάντηση!

Λίγα λόγια για το Poor Things

Η Μπέλα Μπάξτερ που υποδύεται η Έμα Στόουν, είναι μια νεαρή γυναίκα που έχει πεθάνει αλλά επιστρέφει στη ζωή χάρη σε έναν επιστήμονα ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον εγκέφαλό της με αυτόν του αγέννητου παιδιού της, με αποτέλεσμα να έχει το μυαλό ενός βρέφους.

Ο εγκέφαλος και το σώμα της δεν είναι αρκετά συγχρονισμένα, όμως προχωρά με επιταχυνόμενο ρυθμό.

«Η ταινία έχει να κάνει με την ελευθερία και την ικανότητα να δούμε τον κόσμο με τη δική μας ματιά και όχι των άλλων», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024