Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Έκρηξη βόμβας στα γραφεία αντιρατσιστικής MKO στη Λευκωσία - «Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση»

Κύπρος: Έκρηξη βόμβας στα γραφεία αντιρατσιστικής MKO στη Λευκωσία – «Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση»

Ανακοίνωση «κόλαφος» από την ΚΙΣΑ - Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία, την εξιχνίαση της υπόθεσης ζητά το ΑΚΕΛ

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (5/1) στην Κύπρο. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα γραφεία της αντιρατσιστικής ΜΚΟ «ΚΙΣΑ», στην παλιά Λευκωσία.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις βιτρίνες, αλλά και σε εξοπλισμό στο εσωτερικό των γραφείων. Η ΚΙΣΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα γραφεία της θα σφραγιστούν και θα επισκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανακοίνωση-κόλαφος από την ΚΙΣΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ΜΚΟ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση της Κύπρου, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι «στις 5 Ιανουαρίου 2024 τα ξημερώματα, τα γραφεία της ΚΙΣΑ δέχθηκαν επίθεση με τη ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού από άγνωστο/α πρόσωπο ή πρόσωπα, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς τους υαλοπίνακες του υποστατικού και περιουσία και αρχεία της οργάνωσης.

Η επίθεση αυτή δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τις κρατικές Αρχές τις οποίες καθιστούμε απόλυτα υπεύθυνες και ηθικούς αυτουργούς της εν λόγω επίθεσης.

«Για να φιμώσουν την ΚΙΣΑ»

Το κράτος έχει αφήσει μια ιστορική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 25 χρόνια δράσης, στο έλεος εγκληματικών στοιχείων που δρουν με ρατσιστικά και εθνικιστικά κίνητρα, λαμβανομένων υπόψη των απειλών που δέχθηκε η οργάνωση και τα μέλη της από τέτοια οργανωμένα σύνολα ή μέλη τους, αντί να την προστατεύσει ως οι υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο.

Οι κρατικές Αρχές είναι απόλυτα υπεύθυνες αφού χρησιμοποίησαν όλα τα διοικητικά και αστυνομικά μέτρα που είχαν στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επίθεσης και να φιμώσουν την ΚΙΣΑ».

Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το γεγονός τονίζοντας ότι «η χθεσινοβραδινή βίαιη επίθεση στην αντιρατσιστική οργάνωση ΚΙΣΑ είναι απεχθής και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ωστόσο, δεν συνέβη στο κενό».

«Η ρατσιστική βία αυξάνεται στην Κύπρο»

«Η ρατσιστική βία αυξάνεται στην Κύπρο και η ΚΙΣΑ και οι εθελοντές της έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων απειλών, λεκτικών επιθέσεων και εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης σε σχέση με το έργο τους που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλουν εγκλήματα μίσους», τόνισε σχετικά η Κύπρια Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Κονδυλία Γώγου», συμπληρώνει.

«Επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα»

«Οι αρχές στην Κύπρο πρέπει επειγόντως να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επιθέσεις σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ δεν θα γίνουν ανεκτές και να διεξαγάγουν μια άμεση, ενδελεχή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για τη χθεσινοβραδινή επίθεση που δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση ότι η επίθεση σχετίζεται το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά του ρατσισμού.

Πρέπει επίσης να παράσχουν επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του προσωπικού και των ακτιβιστών της ΚΙΣΑ», συμπλήρωσε η Κύπρια εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας», επισημαίνει.

«Ολοένα και πιο ξενοφοβικός ο δημόσιος λόγος στην Κύπρο»

«Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόσφυγες και μετανάστες έπεσαν θύματα πογκρόμ στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, ενώ ρατσιστικές επιθέσεις είχαν γίνει και στις αρχές του 2023 στη Λεμεσό και τον Ιανουάριο του 2022 στη Χλώρακα.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) διαπίστωσε ότι ο δημόσιος λόγος στη χώρα είχε γίνει ΄΄ολοένα και πιο ξενοφοβικός΄΄, καταλήγει.

Την εξιχνίαση της υπόθεσης ζητά το ΑΚΕΛ

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επίσης καταδικάζει την επίθεση και σημειώνει πως «τέτοιες ενέργειες δεν στρέφονται μόνο ενάντια στους στόχους των επιθέσεων αλλά και ενάντια στο κράτος δικαίου και τη νομιμότητα στον τόπο μας».

«Καλούμε τις αρχές σε άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης», συμπληρώνει το κόμμα.

Εικόνα από τα γραφεία της MKO μετά από την έκρηξη

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΙΣΑ:

«Στις 5 Ιανουαρίου 2024 τα ξημερώματα, τα γραφεία της ΚΙΣΑ δέχθηκαν επίθεση με τη ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού από άγνωστο/α πρόσωπο ή πρόσωπα, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς τους υαλοπίνακες του υποστατικού και περιουσία και αρχεία της οργάνωσης.

Η επίθεση αυτή δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τις κρατικές Αρχές τις οποίες καθιστούμε απόλυτα υπεύθυνες και ηθικούς αυτουργούς της εν λόγω επίθεσης.

Στο έλεος εγκληματικών στοιχείων

Το κράτος έχει αφήσει μια ιστορική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 25 χρόνια δράσης, στο έλεος εγκληματικών στοιχείων που δρουν με ρατσιστικά και εθνικιστικά κίνητρα, λαμβανομένων υπόψη των απειλών που δέχθηκε η οργάνωση και τα μέλη της από τέτοια οργανωμένα σύνολα ή μέλη τους, αντί να την προστατεύσει ως οι υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο.

Τα μέτρα που οδήγησαν στην επίθεση

Οι κρατικές Αρχές είναι απόλυτα υπεύθυνες αφού χρησιμοποίησαν όλα τα διοικητικά και αστυνομικά μέτρα που είχαν στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επίθεσης και να φιμώσουν την ΚΙΣΑ, και πιο συγκεκριμένα:

1. Διέγραψαν από το μητρώο σωματείων για τυπικούς λόγους την ΚΙΣΑ, υιοθετώντας ένα αφήγημα «παρανομίας» της οργάνωσης και δημιουργώντας περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως προς τη νομιμότητα της δράσης της, λόγω της συνεπούς και δυναμικής στάσης και παρέμβασής της στην κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια προς υποστήριξη της νομιμότητας και του κράτους δικαίου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, κόντρα στις παράνομες πολιτικές.

2. Ακόμα και μετά την εγγραφή της ως μη κερδοσκοπική εταιρεία μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα της διαγραφής, δημιουργούν προσκόμματα στη διατήρηση του ονόματός της οργάνωσης με άνωθεν οδηγίες άλλου υπουργείου.

3. Έχουν διώξει ποινικά και παρενοχλήσει με διάφορους τρόπους σε διάφορες υποθέσεις άτομα σε σχέση με δράση τους ως μέλη της οργάνωσης, επιδιώκοντας τον εκφοβισμό ή/και την ποινικοποίηση της δράσης τους με στόχο να φιμώσουν την ελευθερία έκφρασης και δράσης της.

4. Έχουν με τις παράνομες πολιτικές τους και τη ρατσιστική, ξενοφοβική και εθνικιστική ρητορική τους στα θέματα μετανάστευσης δημιουργήσει συνθήκες εκφασισμού της κοινωνίας και νομιμοποίησης κάθε ρατσιστικής ρητορικής και εγκλημάτων μίσους κατά των μεταναστών και προσφύγων αλλά και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, έχουν οπλίσει το χέρι καθενός που ασπάζεται τις πιο πάνω ιδεολογίες και απόψεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς αφού ξέρουν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

5. Έχουν παραλείψει να διερευνήσουν δεκάδες καταγγελίες εκ μέρους της ΚΙΣΑ και μελών της για εξυβρίσεις, παρενοχλήσεις και απειλές κατά της ζωής τους στα ΜΚΔ και αλλού, αφού μέχρι σήμερα ουδεμία καταγγελία έχει διερευνηθεί και ουδεμία ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

6. Έχουν συμμαχήσει με ΜΜΕ που έχουν στοχοποιήσει την ΚΙΣΑ και τα μέλη της αναπαράγοντας ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες ενισχύοντας τη δαιμονοποίηση της ΚΙΣΑ ως την υπαίτια για όλα τα θέματα μετανάστευσης, ενώ το πρόβλημα έγκειται στην απουσία σύννομων μεταναστευτικών και προσφυγικών πολιτικών που να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Θα καταγγείλουμε την κυβέρνηση

Η ΚΙΣΑ θα προχωρήσει στην καταγγελία για ακόμα μια φορά της κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών σε όλους του διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς για τη συστηματική προσπάθεια εξόντωσης της οργάνωσης και την ηθελημένη αποτυχία τους να προστατεύσουν, με τις πράξεις και παραλείψεις τους, την οργάνωση και τα μέλη της από τις απειλές που εδώ και χρόνια δέχονται, με αποκορύφωμα την επίθεση με εκρηκτικά στα γραφεία της.

Το θέμα δεν αφορά μόνο την ΚΙΣΑ

Το θέμα δεν αφορά μόνο την ΚΙΣΑ. Αφορά το κράτος δικαίου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, φορείς των οποίων είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και ειδικότερα οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη τους.

Κάλεσμα στους δημοκρατικούς πολίτες

Η ΚΙΣΑ καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών, σε Κύπρο, Ευρώπη και στην γύρω περιοχή, να σταθούν αλληλέγγυοι και ανάχωμα στις προσπάθειες φίμωσης κάθε δημοκρατικής και ελεύθερης φωνής καταδικάζοντας τη νέα αυτή επίθεση και καλώντας για ακόμα μια φορά το κράτος να προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες για διερεύνηση της επίθεσης, εντοπισμό των ενόχων και τιμωρία τους αλλά και για την προστασία της ΚΙΣΑ και των μελών της».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024