Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήνεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων

Στήνεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων

Το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Σε νέα καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας προχωρά η ΑΑΔΕ, δημιουργώντας ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη και πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος της ΑΑΔΕ

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) θα περιλαμβάνει:

–        Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν και αν υπάρχουν διαφορές θα τις διορθώσουν.

–        Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο του 2024 ενώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τις διασταυρώσεις και τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια στο Ε9 ή κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και τελών (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.α.). Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου

Το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1.

Πηγή: OT

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024