Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Η αστυνομία ερευνά σεξουαλική επίθεση σε... άβαταρ κοριτσιού

Βρετανία: Η αστυνομία ερευνά σεξουαλική επίθεση σε… άβαταρ κοριτσιού

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες για επιθέσεις με σεξουαλικά κίνητρα στο metaverse

«Πύλη για αρπακτικά που διαπράττουν φρικτά εγκλήματα εναντίον παιδιών» με επιπτώσεις τόσο συναισθηματικές, όσο και ψυχικές, χαρακτήρισε το metaverse, τον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο, ο Ian Critchley από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας της Βρετανίας.

Η δήλωσή του έγινε με αφορμή έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την σεξουαλική επίθεση σε άβαταρ κοριτσιού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή στη Daily Mail, το περιστατικό δεν οδήγησε σε σωματική βλάβη, αλλά προκάλεσε «ψυχολογικό τραύμα».

Ο Critchley τόνισε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα προκειμένου να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλείς χώρους. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) ωστόσο ο αντίκτυπος φέρεται να ήταν μεγάλος λόγω της καθηλωτικής φύσης του παιχνιδιού.

Το τραύμα ήταν ίδιο με αυτόν ενός σωματικού βιασμού

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στην εφημερίδα, το θύμα, που ήταν τότε κάτω των 16 ετών, υπέστη ψυχολογικό τραύμα «παρόμοιο με αυτό που υφίσταται κάποιος που έχει υποστεί σωματικό βιασμό».

Αλλά στο ποινικό δίκαιο, ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση απαιτούν να έχει υπάρξει σωματική επαφή.

«Χρησιμοποίησαν μισογυνική γλώσσα και συνέχισαν να αγγίζουν το άβατάρ μου»

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν νομικές αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για επιθέσεις με σεξουαλικά κίνητρα εναντίον avatars σε εικονικούς κόσμους μπορούν να διωχθούν και να τιμωρηθούν αποτελεσματικά.

Υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να αισθανθεί σωματικά τέτοιες εικονικές επιθέσεις

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν υφιστάμενοι νόμοι, για παράδειγμα κατά της δημιουργίας πλαστών εικόνων κακοποίησης παιδιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη δίωξη σε υποθέσεις εικονικού κόσμου.

«Η αστυνομία πρέπει να εργάζεται γρήγορα. Πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, ιδίως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να επισημάνει πού πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία» τόνισε η επικεφαλής της Αστυνομίας.

Ο φόβος για το μέλλον

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες για επιθέσεις με σεξουαλικά κίνητρα στο metaverse.

Το 2022, η ερευνήτρια Nina Jane Patel αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα κακοποίησης σε έναν εικονικό κόσμο που διαχειριζόταν η Meta παρομοιάζοντάς το με σεξουαλική επίθεση.

Ανακαλώντας την εμπειρία της, η Patel δήλωσε ότι «περιτριγυριζόταν από τρία έως τέσσερα άβαταρ που ακούγονταν και αντιπροσώπευαν άνδρες, οι οποίοι άρχισαν να με παρενοχλούν λεκτικά  και στη συνέχεια να επιτίθενται σεξουαλικά στο άβαταρ μου».

Είπε ότι χρησιμοποίησαν μισογυνική γλώσσα και «συνέχισαν να αγγίζουν το άβατάρ μου με τρόπο που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως σεξουαλική επίθεση».

Η Patel πρόσθεσε ότι ανησυχεί ότι, στο μέλλον, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να αισθανθεί σωματικά τέτοιες εικονικές επιθέσεις.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η αστυνομία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει εικονικές σεξουαλικές επιθέσεις στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της Meta

«Το είδος της συμπεριφοράς που περιγράφεται δεν έχει θέση στην πλατφόρμα μας, γι’ αυτό και για όλους τους χρήστες έχουμε μια αυτόματη προστασία που ονομάζεται προσωπικό όριο, η οποία κρατάει τους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε λίγα μέτρα μακριά σας.

»Αν και δεν μας δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη πριν από τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, θα το εξετάσουμε καθώς θα έχουμε στη διάθεσή μας λεπτομέρειες».

Η Meta χρησιμοποιεί επίσης μια σειρά από τεχνολογίες ειδικά σχεδιασμένες για να περιορίζουν την έκθεση των εφήβων σε προσβλητικό περιεχόμενο και τις αλληλεπιδράσεις με άτομα που δεν γνωρίζουν.

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024