Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Έκρηξη στη Βηρυτό - Σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι

Λίβανος: Έκρηξη στη Βηρυτό – Σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι

Η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση με drone - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στόχευε τα γραφεία της Χαμάς

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στη νότια Βηρυτό, επικαλούμενο δύο πηγές ασφαλείας. Η περιοχή είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με ντρόουν στην περιοχή  Mashrafiyah και στόχευε τα γραφεία της Χαμάς.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ του Λιβάνου ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι σκοτώθηκε στην επίθεση.

Ειδικότερα το Al Manar αναφέρει ότι ο Αλ Αρούρι ήταν ο στόχος της επίθεσης ενώ το λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen μετέδωσε ότι ο Αρούρι σκοτώθηκε.

Το Reuters ανέφερε ότι ο αναπληρωτής ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ήταν ο στόχος, επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς με ανακοίνωση της σε ΜΜΕ που συνδέονται με την οργάνωση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.

Ποιος ήταν ο Σάλεχ αλ Αρούρι

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και μέλος της εξωτερικής ηγεσίας της οργάνωσης, έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση στη Βηρυτό από το 2006, ενώ η δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς σηματοδοτεί κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί και αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Τα συγχαρητήρια βουλευτή του Νετανιάχου

Ο βουλευτής του Λικούντ και πρώην διπλωμάτης Ντάνι Ντάνον σε ανάρτησή του στο Χ συνεχάρη τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι  στη Βηρυτό, γράφοντας:

«Συγχαίρω τις IDF, τη Shin Bet, τη Μοσάντ και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι στη Βηρυτό. Όποιος συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα κλείσουμε λογαριασμό μαζί του».

Η σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις περιορίζονται στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ – Λιβάνου ενώ έχουν πάνω από 100 μαχητές της Χεζμπολάχ. Οι βόρειες κοινότητες του Ισραήλ έχουν εκκενωθεί καθώς υπάρχει φόβος για τις πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο.

Εκτός από τους μαχητές, στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί άμαχοι μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί και αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα γίνει πόλεμος πλήρους κλίμακας, ενώ αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για να εξοντώσει τη Χεζμπολάχ.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024