Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πέθανε ο Ζβι Ζαμίρ, πρώην αρχηγός της Μοσάντ που προειδοποίησε για τον πόλεμο του 1973

Ισραήλ: Πέθανε ο Ζβι Ζαμίρ, πρώην αρχηγός της Μοσάντ που προειδοποίησε για τον πόλεμο του 1973

Η κυβέρνηση αγνόησε τις αναφορές του - Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η εισβολή που συντάραξε τον κόσμο και έμεινε γνωστή ως «εθνικό τραύμα» του Ισραήλ

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ζβι Ζαμίρ, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο οποίος είχε απευθύνει προειδοποίηση ότι η Αίγυπτος και η Συρία ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ισραήλ το 1973, αλλά η κυβέρνηση την είχε ουσιαστικά αγνοήσει.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αγνόησε την προειδοποίησή του. Θεώρησαν ότι επρόκειτο απλώς για ένα τέχνασμα ώσπου λίγες ώρες μετά έγινε η εισβολή

Πρώην στρατηγός, ο Ζαμίρ επέβλεψε την εκστρατεία του Ισραήλ για την εξόντωση των Παλαιστινίων διοικητών που ευθύνονται για την δολοφονία Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Ήταν επικεφαλής της Μοσάντ όταν έγινε η εισβολή του 1973, που έμεινε γνωστή ως «εθνικό τραύμα»

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Μοσάντ, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 1968 ως το 1974.

«Η συμβολή του στην ασφάλεια του Ισραήλ θα μείνει αλησμόνητη για πολλά ακόμη χρόνια», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Ζαμίρ ήταν επικεφαλής της Μοσάντ όταν η Συρία και η Αίγυπτος επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 6 Οκτωβρίου του 1973.

Αργότερα ο ίδιος είχε περιγράψει πως ένας πληροφοριοδότης τον είχε ενημερώσει ότι το Κάιρο και η Δαμασκός σχεδίαζαν αιφνιδιαστική επίθεση τον Οκτώβριο του 1973.

Οι μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού αντιμετώπισαν την πληροφορία αυτή ως τέχνασμα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεών της εγκαίρως, είχε πει ο ίδιος.

Ο Ζαμίρ ήξερε ότι αν είχε επιμείνει, ο πόλεμος του 1973 δεν θα είχε συμβεί

Μέσα σε λίγες ώρες μετά την πληροφορία, οι αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν τις ισραηλινές γραμμές παρότι τελικώς απωθήθηκαν από την ισραηλινή αντεπίθεση.

Η επίθεση αυτή έμεινε ως εθνικό τραύμα για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωποι με την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

«Ο Ζαμίρ έφυγε με μια αίσθηση ότι ίσως αν είχε υπάρξει πιο επίμονος ο πόλεμος του 1973, δεν θα είχε συμβεί. Τον έτρωγε μέσα του», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο Ντάνι Γιάτομ, επίσης πρώην αρχηγός της Μοσάντ.

Φωτογραφία άρθρου: israelhayom.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024