Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποδαρικό με ιδιωτικά ΑΕΙ κάνει η κυβέρνηση, πατάνε πόδι οι φοιτητές, αλλού πατάει αλλού βρίσκεται η αντιπολίτευση

Ποδαρικό με ιδιωτικά ΑΕΙ κάνει η κυβέρνηση, πατάνε πόδι οι φοιτητές, αλλού πατάει αλλού βρίσκεται η αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση πάσχει από σύνδρομο αλαζονείας, η αντιπολίτευση από σύνδρομο μειονεξίας και το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν θα το δώσει... ο λαός στις ευρωεκλογές

Καλή χρονιά!

Ο νέος χρόνος είναι γεμάτος από δυνατότητες! Τώρα βέβαια αν οι ελπίδες και οι προσδοκίες μιας κοινωνικής ομάδας είναι ο εφιάλτης για μία άλλη, pas mal, που λένε και στο χωριό μου!

Κατά βούληση

Το 2024 ανέτειλε βρίσκοντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του «ανοξείδωτους» και σε «μεταρρυθμιστικό οίστρο»! Εχοντας απέναντι του την πιο αδύναμη αντιπολίτευση της μεταπολίτευσης και μία παροιμιώδη «κοινωνική απάθεια», το Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνει την ατζέντα του κατά βούληση, αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης….

Αλαζονεία

Ωστόσο – και σ΄ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – η «αλαζονεία της εξουσίας» έχει γίνει πλέον στοιχείο της κυβερνητικής ταυτότητας! Είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό – που δεν μπορεί να το κρύψει, αν και δεν καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες! – είτε για σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης. Η αλαζονεία όμως είναι κακός σύμβουλος! Συνήθως….

Κι όμως…

Βέβαια μετά από την τελευταία εκλογική νίκη του, το περασμένο Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε και πολύ καλά. Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές αποκάλυψαν ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός»! Και το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Daniel στη Θεσσαλία – η οποία ακόμη υποφέρει! Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν πήγαν και τόσο … καλά! Παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα η αντιπολίτευση ήταν … «στα πατώματα»! Και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι στο … «κόκκινο»

Ακρίβεια

Μπορεί, λοιπόν, να μην έχει να αντιμετωπίσει την … αντιπολίτευση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με την ακρίβεια! Η οποία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Γι΄ αυτό τον λόγο και σκοπεύει να «καλμάρει» κάπως τις αντιδράσεις με την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ το μήνα. Δεν αποκλείεται βέβαια να μεταφέρει την αύξηση ώστε να είναι χρονικά εγγύτερα με την 9η Ιουνίου – πιθανόν τον Μάιο….

Μην πάρει είδηση…

Ομως η «μεταρρυθμιστική εκκίνηση» της της νέας χρονιάς αναμένεται να είναι αρκετά πυκνή σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο που πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» και «μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια. Το οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύει να ψηφίσει πριν καν το πάρει είδηση η κοινωνία! Κι έχει ενδιαφέρον το μέγεθος και το εύρος των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σύντομα θα το γνωρίζουμε….

Συλλαλητήριο;

Πήρε το αυτί μου πάντως κάτι για την προετοιμασία συλλαλητηρίου στις 11 Ιανουαρίου και για την συγκέντρωση υπογραφών καταδίκης του εν λόγω νομοσχεδίου μεταξύ των πανεπιστημιακών. Θα δούμε όμως,….

Η μεγαλύτερη!

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θα «κάνει ταμείο» στις 9 Ιουνίου, ακριβώς ένα χρόνο από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στις ευρωεκλογές. Εκεί θα φανεί η κυβερνητική αποδοχή. Δεδομένου ότι επειδή στις ευρωεκλογές δεν διακυβεύεται τίποτα που να αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, επί της ουσίας λειτουργούν ως η μεγαλύτερη «δημοσκόπηση» των πραγματικών διαθέσεων του εκλογικού σώματος!

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που από τώρα διατυπώνονται – χαμηλόφωνα! – είναι αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πχ 35%, 33% κάτω από το 33%. Θα είναι εν τέλει αλώβητη! Ποιο θα είναι το ποσοστό της «Δεξιάς της Δεξιάς»; Και ποιο θα είναι το ύψος της αποχής; Για να μην σα πω ότι η αποχή θα είναι ίσως το πιο κρίσιμο μέγεθος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης! Κι άλλα τέτοια….

Υπαρξιακό

«Ταμείο» όμως δεν θα κάνει μόνο η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, θα κάνει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και το στοίχημα γι΄ αυτόν είναι ακόμη πιο κρίσιμο. Σχεδόν υπαρξιακό! Ολες οι ελπίδες της Κουμουνδούρου και προσωπικά του κ. Στεφάνου Κασσελάκη είναι – αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες – να ανακάμψει και να πετύχει ένα «καλό σκορ» τον Ιούνιο. Για να μπορεί να ελπίζει.

Στο Φανάρι

Με αυτό πιθανόν να σχετίζεται και η επίσκεψη του … Φανάρι, για τα Θεοφάνεια – επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μένοντας transit στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να πάρει την ευχή του. Οι ευχές όχι μόνο δεν κάνουν κακό, αλλά του … χρειάζονται αυτή την περίοδο!

Στοίχημα…

Επιστρέφοντας – οριστικά; – στην Αθήνα μπαίνει στο mood του συνεδρίου, με αφετηρία τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 και 14 Ιανουαρίου για την έγκριση των θέσεων. Ωστόσο τα κεντρικά στελέχη του κόμματος στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν «σηκώσει κεφάλι». Από περιοδείες, συνεδριάσεις και συγγραφή κειμένων. Θα το κερδίσει το στοίχημα ο κ. Κασσελάκης; Θα ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε….

Επικύρωση

Οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι εφιάλτης για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Διότι αν η Κουμουνδούρου βελτιώσει τις δημοσκοπικές τις επιδόσεις, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Και αντιστρόφως! Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να επιβεβαιώσει στις ευρωεκλογές τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Δηλαδή να αποσπάσει το 15% – 16%, να κερδίσει περίπου 3 – 4 μονάδες έναντι των εθνικών εκλογών, έχοντας βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην τρίτη θέση.

Πιέσεις

Είναι λοιπόν όλα πρίμα για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ; Δεν θα το έλεγα. Πρωτίστως έχει να αντιμετωπίσει την εξ αριστερών διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας που επιχειρεί ο κ, Μητσοτάκης. Πιθανόν να εντάξει στο ψηφοδέλτιο ορισμένα – πρώην; – στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πίεση θα είναι σημαντική. Δεύτερον, υπάρχει το quo vadis του πρώην ανθυποψηφίου του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Θα ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία ή θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Είναι προφανές ότι στο δεύτερο ενδεχόμενο το ποσοστό του θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Μπορεί όμως να του στερήσει την δεύτερη θέση! Οι προθέσεις του κ. Λοβέρδου θα φανούν σύντομα….

Οι «11»

Κι η «ομάδα των 11» του προεδρεύοντος κ. Αλέξη Χαρίτση; Αυτοί αφού έχασαν το mood της διάσπασης κι οι δημοσκοπικές έρευνες πλέον δεν τους δίνουν πάνω από το 2,5%, προσπαθούν να διαχειριστούν τις αντιθέσεις τους και να βρεθούν σύντομα σε ένα νέο κομματικό σχηματισμό. Δηλαδή σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, προκειμένου να αξιοποιήσουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Προς το παρόν οργανώσουν τοπικές συνελεύσεις – σε χαλαρούς χρόνους… – προσπαθώντας να συγκροτηθούν τοπικά. Και γι΄ αυτούς θα γίνει «ταμείο» στις ευρωεκλογές….

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024