Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις» τραγουδά ο Καρράς στον Σόιμπλε στην βάρκα στον Αχέροντα, παραγγελιά Ντελόρ

«Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις» τραγουδά ο Καρράς στον Σόιμπλε στην βάρκα στον Αχέροντα, παραγγελιά Ντελόρ

Πόλεμο Βόρειοι - Νότιοι είχε ανοίξει ο Σόιμπλε και τα άλλοτε PIGS δύσκολα θα πουν «θεός σχωρέστον», από το Βορρά μέχρι το Νότο τραγουδούσε ο Καρράς και καίγανε πεντοχίλιαρα από τα «πακέτα Ντελόρ»

Χαρμολύπη!

Θανατηφόρες τελικά είναι οι τελευταίες ημέρες του 2023! Λίγες ώρες πριν κηδευτεί στον γενέθλιο τόπο, στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας, ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς, ανακοινώθηκε η αποχώρηση από τα εγκόσμια του άλλοτε γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε και αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ο θάνατος του άλλοτε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Κι αυτοί είναι μόνο οι επιφανείς….

Ο Β. Σόιμπλε

Μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να πενθεί άδοντας τα τραγούδια του Βασίλη Καρρά, αλλά ο άνθρωπος που την σημάδεψε, μετά από το 2010, δεν ήταν άλλος από τον Σόιμπλε. Και πιθανόν δύσκολα θα βρούμε στην πρόσφατη νεοελληνική ιστορία πιο μισητό πρόσωπο για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μίσος που νιώθει η βρετανική εργατική τάξη για την Μάργκαρετ Θάτσερ, την κόρη του μπακάλη!

Σκοτεινοί συνειρμοί

Το όνομα του – τότε στην παρατεταμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης – γερμανού υπουργού Οικονομικών προκαλεί τους πιο σκοτεινούς συνειρμούς. Την καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων, τους άνεργους, τους άστεγους, τα πεινασμένα παιδιά των οικονομικά κατεστραμμένων οικογενειών, την επαναφορά των συσσιτίων – από την δεκαετία του 1960 είχαν να εμφανιστούν! – των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν. Μία κοινωνία σε διάλυση και χιλιάδες χαμένες ζωές. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και ο θάνατος του κατόρθωσε να επισκιάσει – σε ένα βαθμό – ακόμη και τον θάνατο του ιδιαίτερα αγαπητού Βασίλη Καρρά!

Δεν λυπούνται!

Και μπορεί σύμπασα η ευρωπαϊκή ελίτ να «κλείνει ευλαβικά το γόνυ» στη σορό του ανθρώπου που δεν κατόρθωσε να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας – του στέρησε την θέση ένα σκάνδαλο διαφθοράς, κοινώς τον έπιασαν με «την γίδα στην πλάτη»! Αλλά ο ευρωπαϊκός νότος – τα λεγόμενα PIGS, τα θυμάστε; – δεν πρόκειται να δακρύσει από λύπη για τον θάνατο του Βόλφανγκ Σόιμπλε….

Ο κ. Αλ. Τσίπρας

Ούτε τον Αλέξη Τσίπρα τον κόβω να κλαίει γοερά. Οι εμμονές και ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός του Σόιμπλε του έκαναν τη ζωή μαύρη, όπως όλων μας, πόση ανωτερότητα πια να δείξει; Δεν το βλέπω να αλλάζει το πρόγραμμα του για να οδηγηθούν οικογενειακώς στο Φράιμπουργκ για να συμμετάσχουν στην κηδεία του άλλοτε γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αν και του χρωστάει… Και οι υπόλοιποι κάτι οφείλουμε στον Σόιμπλε και τους συν αυτώ. Την χειροπιαστή απόδειξη ότι ακόμη μπορεί να γίνουν ανατροπές και τα πράγματα να μην κυλήσουν όπως τα προβλέπουν οι «ισχυροί». Ακόμη και αν κόψεις το κεφάλι αυτού που τόλμησε να το σηκώσει, γιατί είσαι πιο δυνατός, ο τρόμος στα μάτια σου αποδεικνύει την τεράστια σημασία της πράξης του. Δεν είχε τρόπους ο Σόιμπλε, ακόμη και μένα μου γύριζε το μάτι, που με τους Αριστερούς με χωρίζουν 1000 Βουκουρεστίου και 100 Oxford Street.

Χορηγός!

Γιατί είναι γεγονός ότι μπορεί τα «γερμανικά πάντσερ» να κατέστρεφαν – μεταξύ των άλλων – την ελληνική κοινωνία, επιβάλλοντας την «εσωτερική υποτίμηση», αλλά αν δούμε τα πράγματα «λοξά», που λέει και ένα φίλος μου, μπορούμε να πούμε ότι ο Σόιμπλε λειτούργησε και ως «χορηγός» του … ΣΥΡΙΖΑ! Τω καιρώ εκείνω ήταν που σχεδόν διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ – ανέλπιστα για πολλούς, όπως και οι ισπανοί Podemos – απογειώθηκε από το 5,04% του 2009 στο 26,89% του Ιουνίου του 2012! Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός εν αναμονή!

Οι δύο πρώην υπουργοί

Πάντως θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι κκ Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτο έκαναν παρόμοιας ουσίας δήλωση. Πως τον Σόιμπλε η ιστορία θα το κρίνει σκληρά. Να προσθέσω ακόμη ότι και οι δύο έχουν εκδώσει συγγραφικά πονήματα με τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν εκείνη την εποχή – προεξάρχοντος βεβαίως του γερμανού υπουργού Οικονομικών….

Ο Ζ. Ντελόρ

Από την άλλη πλευρά ο θάνατος του γάλλου Ζακ Ντελόρ, μπορεί να φέρνει στη μνήμη τα «πακέτα» που φέρουν το όνομα του – δηλαδή την χρηματοδότηση των οικονομιών του νότου για να μειωθεί η ψαλίδα με τον ευρωπαϊκό βορρά – αλλά κι αυτός είναι συνδεδεμένος με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την ελληνική οικονομία….

Τότε το 1985…

Ηταν τότε, τον Οκτώβριο του 1985, λιγότερο από πέντε μήνες μετά από την δεύτερη εκλογική νίκη του Πα.Σό.Κ. και του Ανδρέα Παπανδρέου  -«για καλύτερες μέρες» ήταν το εκλογικό σλόγκαν των «πρασίνων»! Τα μακροοικονομικά πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του «φίλου Ζακ Ντελόρ», ο Παπανδρέου αποπέμπει τον μέχρι τότε «τσάρο της οικονομίας» Γεράσιμο Αρσένη και τον αντικαθιστά με τον κ. Κώστα Σημίτη.

Χρηματοδότηση

Και στα τέλη του Οκτωβρίου αρχίζει η εφαρμογή του πρώτου διετούς προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας – που το είχαν εκπονήσει «τα καλύτερα μυαλά»! – με την χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων από την ΕΟΚ. Ο Ντελόρ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το «είχε πάρει πάνω του». Είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό του κύρος για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας!

Το έλλειμμα

Στα καθ΄ ημάς τώρα. Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι το έλλειμμα των οικονομικών της Κουμουνδούρου – για να καλυφθεί η καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στους εργαζομένους των κομματικών μέσων, ου μην αλλά και των επαγγελματικών στελεχών, και αυτών που αποχώρησαν! – που ήταν εμφανές, θα χρηματοδοτούνταν από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Στέφανο Κασσελάκη.

Εβαλε το χέρι στην τσέπη…

Εξ ιδίων πόρων και με την μορφή δανείου, λόγω της νομοθεσίας, καλύφθηκαν οι ανάγκες. Πόσα κατέβαλε; Μου είπαν ότι έβαλε στο κομματικό ταμείο 250.000 ευρώ! Κι έτσι μηδενίστηκαν οι οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ολα τα έξοδα που έχει από την θέση του προέδρου «τα βάζει από την τσέπη του»! Πάντως μου είπαν ακόμη ότι υπάρχουν ομογενείς που είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν – ακόμη και σ΄ αυτή τη φάση – το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μόνος του….

Μειώθηκε

Διαπίστωσαν όμως ότι από την τακτοποίηση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενοχλήθηκε ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο επόμενος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι διέρρευσαν πως στο διάστημα της γραμματείας τους το κόμμα όχι μόνο είχε εξοφλήσει ενωρίτερα από το προβλεπόμενο τις δανειακές του υποχρεώσεις, αλλά είχαν εξορθολογιστεί και οι οικονομικές του ανάγκες. Για να το λένε προφανώς έτσι θα είναι! Ομως υπάρχει μία λεπτομέρεια: η κρατική χρηματοδότηση έγινε πλέον – λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των ποσοστών του – εξαιρετικά ανεπαρκής….

Σύγκριση

Βέβαια όλα αυτά επιδιώκουν την σύγκριση μεταξύ των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαφορά είναι χαοτική!

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024