Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Χαστούκι σε Νετανιάχου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Ισραήλ: Χαστούκι σε Νετανιάχου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Ακόμα ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Νετανιάχου με το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να στρέφεται κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που είχε διχάσει τη χώρα πριν τον πόλεμο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε τη Δευτέρα μία βασική ρύθμιση της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ρήγματα στην ισραηλινή κοινωνία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Η δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου είχε προκαλέσει από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία του Ισραήλ με την πόλωση ωστόσο να έχει σε μεγάλο βαθμό παραμεριστεί ενώ η χώρα διεξάγει πόλεμο στη Γάζα εδώ και τρεις μήνες.

Η μεταρρύθμιση τέθηκε σε αναμονή μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Η δικαστική απόφαση της Δευτέρας θα μπορούσε να αναζωπυρώσει αυτές τις εντάσεις, οι οποίες είχαν επίσης κλονίσει τη συνοχή του ισχυρού στρατού, αναφέρει το AP.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ειδικότερα με πλειοψηφία 8-7, το δικαστήριο ψήφισε οριακά την ανατροπή ενός νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και εμποδίζει τους δικαστές να ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρούν «παράλογες».

Όσοι αντιδρούσαν υποστήριζαν ότι οι προσπάθειες του Νετανιάχου να καταργήσει το κριτήριο του «εύλογου» θα άνοιγε την πόρτα στη διαφθορά και στους ακατάλληλους διορισμούς ανειδίκευτων «κολλητών» σε σημαντικές θέσεις, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι ήθελε να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και να λειτουργεί ανεξέλγκτα.

Ο νόμος ήταν ο πρώτος στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του συστήματος δικαιοσύνης.

Η μεταρρύθμιση τέθηκε σε αναμονή μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ κήρυξε αμέσως τον πόλεμο και συνεχίζει την επίθεση, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 22.000 ανθρώπων στη Γάζα.

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιαρίβ Λεβίν κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι «καταλαμβάνει όλες τις εξουσίες», μετά την ακύρωση του νόμου-κλειδί της δικαστικής μεταρρύθμισης που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Στην πράξη, οι δικαστές ( του Ανωτάτου Δικαστηρίου) παίρνουν στα χέρια του, με την απόφαση αυτή, όλες τις εξουσίες οι οποίες, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, μοιράζονται κατά; ισορροπημένο τρόπο ανάμεσα σε τρεις εξουσίες», την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική, έγραψε στο Telegram ο υπουργός επικρίνοντας την δημοσίευση της απόφασης αυτής «εν μέσω πολέμου (στην Λωρίδα της Γάζας) , σε αντίθεση με την ενότητα που είναι αναγκαία αυτές τις μέρες για την επιτυχία των μαχητών μας στο μέτωπο».

Την «ενότητα» επικαλείται και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου για να επικρίνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αντίθετη με την βούληση του λαού για ενότητα, ειδικά εν καιρώ πολέμου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λικούντ.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024