Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα τάση του στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι τον Μάρτιο

Η νέα τάση του στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι τον Μάρτιο

«Αν ζείτε σε ένα από τα 94 εκατομμύρια σπίτια ή διαμερίσματα που αγόρασαν ή τοποθέτησαν δέντρο αυτές τις γιορτές, τότε ίσως νιώθετε την ίδια μελαγχολία με εμένα τώρα» γράφει ο Charlie Warzel στο The Atlantic.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια τρύπα στο σαλόνι μου. Δεν υπήρχε την προηγούμενη εβδομάδα. Προσπαθήσαμε να την καλύψουμε, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Η αναδιάταξη των επίπλων με κάποιο τρόπο κάνει την τρύπα να μεγαλώνει.

Ο χώρος, που κάποτε εξέπεμπε μια ελπιδοφόρα λάμψη, τώρα μοιάζει κενός. Όταν κοιτάζω αυτή την τρύπα, αρχίζω να νιώθω σαν να έχει σβήσει ένα φως στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ένα, αλλά πολλά. Και αυτό γιατί έχουν σβήσει.

Μιλάω, φυσικά, για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου (RIP).

Η απόφαση να κατεβάσουμε τον εορταστικό μας διάκοσμο μετά την Πρωτοχρονιά είναι μια αυθαίρετη πράξη εποχιακής λιτότητας

Η θλίψη του μετά 

Αν ζείτε σε ένα από τα 94 εκατομμύρια σπίτια ή διαμερίσματα που αγόρασαν ή τοποθέτησαν δέντρο αυτές τις γιορτές, τότε ίσως νιώθετε την ίδια μελαγχολία με εμένα τώρα. Είναι ζοφερά τα πράγματα εκεί έξω. Πριν από δύο εβδομάδες, ο δρόμος μου ήταν μια χώρα θαυμάτων με λαμπερά φώτα που σκιαγραφούσαν τις μαρκίζες των σπιτιών των γειτόνων μου και γερά κωνοφόρα που στέκονταν περήφανα στα παράθυρά τους. Τώρα ο δρόμος μου είναι ένα αειθαλές νεκροταφείο με βρεγμένα, αρρωστημένα πεύκα πεταμένα στην άκρη του δρόμου, μισοθαμμένα στη λασπωμένη λάσπη.

Πρόκειται για μια ζοφερή σκηνή, η οποία γίνεται ακόμη χειρότερη από το γεγονός ότι είναι περιττή. Η απόφαση να κατεβάσουμε τον εορταστικό μας διάκοσμο μετά την Πρωτοχρονιά είναι μια αυθαίρετη πράξη εποχιακής λιτότητας. Ναι, οι γιορτές τελείωσαν, αλλά οι κρύες, σκοτεινές μέρες του χειμώνα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Και γι’ αυτό προτείνω να βάλουμε τέλος σε αυτή τη σκληρή πρακτική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγκαλιάζουμε το νέο έτος στο σκοτάδι. Ήρθε η ώρα να καθιερώσουμε μια νέα πρακτική για να διατηρούμε τα δέντρα και τα φώτα μας, ενώ βγάζουμε τους χειμερινούς μήνες. Κανονικοποιήστε την παρατεταμένη εορταστικότητα!

Δεν είμαι Χριστουγεννάκιας 

Ακούστε, δεν είμαι κανένας περίεργος των γιορτών. Δεν παίζω χριστουγεννιάτικη μουσική τον Ιούλιο, ούτε έχω γιγαντιαίους φουσκωτούς Άγιους Βασίληδες διασκορπισμένους στο γκαζόν μου. Δεν επιδιώκω να επιβαρύνω το ηλεκτρικό δίκτυο της κομητείας μου με υπερβολική χρήση κιλοβατώρων. Δεν είμαι πραγματικά θρησκευόμενος και η υπερβολική εμπορευματοποίηση της εορταστικής περιόδου με αγχώνει. Αλλά αυτό δεν αφορά τα Χριστούγεννα ή το Χάνουκα ή κάποια συγκεκριμένη γιορτή. Πρόκειται για την εξεύρεση τρόπων να τα καταφέρουμε να περάσουμε την περίοδο της χειμερινής κακοδαιμονίας.

Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Η κατάρρευση των διακοπών ήταν αρκετά δύσκολη πριν από τις πιέσεις της Covid, τις αυξήσεις των παραλλαγών των ιώσεων και το κλείσιμο των σχολείων. Και ενώ πολλοί άνθρωποι εκεί έξω αγκαλιάζουν την κανονικότητα, εκατομμύρια άλλοι με χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο κρύβονται για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους ή τους αγαπημένους τους ή για να μην επιβαρυνθεί το νοσοκομειακό σύστημα. Είναι, για πολλούς, μια μοναχική περίοδος.

Άρχισα να ψαχουλεύω στο διαδίκτυο για περισσότερα στοιχεία για τους ομοϊδεάτες Tree Keepers και σύντομα διαπίστωσα ότι είμαστε λεγεώνα

«Χρειαζόμαστε τόσο απεγνωσμένα αυτό το φως στη ζωή μας αυτές τις μέρες»

«Ήταν τόσο δύσκολα μερικά χρόνια για όλους», μου είπε η Jami Warner, η εκτελεστική διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων. Είπε ότι η βιομηχανία χριστουγεννιάτικων δέντρων είδε μια σημαντική άνοδο στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, ακόμη και παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Warner με διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν ήμουν ο μόνος και ότι οι άνθρωποι αφήνουν τα τεχνητά δέντρα τους στολισμένα όλο και περισσότερο – μερικές φορές όλο το χρόνο. «Χρειαζόμαστε τόσο απεγνωσμένα αυτό το φως στη ζωή μας αυτές τις μέρες», είπε. «Και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το να τα έχουμε κοντά μας είναι κάτι θαυμάσιο, αναζωογονητικό». (Η Warner τόνισε επίσης ότι τα δέντρα που διατηρούνται όλο το χρόνο πρέπει να είναι τεχνητά και ότι η διατήρηση ενός φυσικού, κομμένου δέντρου για περισσότερο από ένα μήνα ενέχει σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς, ακόμη και αν ποτίζετε συνεχώς το δέντρο σας).

Τα τεχνητά δέντρα έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αγορά αγοραστών δέντρων, δήλωσε η Warner, οι οποίοι αγοράζουν ακριβά μινιμαλιστικά δέντρα και τα εκθέτουν σαν σύγχρονη τέχνη. Άλλοι αγοράζουν δέντρα που μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, και τα δέντρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τις Απόκριες ξεφυτρώνουν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Warner, το δεύτερο πιο δημοφιλές δέντρο που πωλείται από τον κατασκευαστή τεχνητών δέντρων Treetopia είναι μια τολμηρή κωνική δημιουργία που είναι φωτεινό πορτοκαλί, όπως ο ήλιος. «Ο κόσμος είναι τρελός γι’ αυτά», μου είπε.

Είναι πολλοί οι tree keepers εκεί πέρα έξω 

Άρχισα να ψαχουλεύω στο διαδίκτυο για περισσότερα στοιχεία για τους ομοϊδεάτες Tree Keepers και σύντομα διαπίστωσα ότι είμαστε λεγεώνα. Στις τάξεις μας συγκαταλέγονται ακόμη και διασημότητες, όπως ο θρυλικός τραγουδοποιός John Prine, ο οποίος διατηρούσε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αναρτημένο όλο το χρόνο στο στούντιό του («Σβήναμε όλα τα φώτα και τραγουδούσαμε μόνο στο χριστουγεννιάτικο δέντρο», δήλωσε στο GQ το 2018). Κάποιοι υπέκυψαν στην κοινωνική πίεση και θρηνούν την απώλεια των δενδρυλλίων φίλων τους. Κάποιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τον δικό τους τρόπο, αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα δέντρα σε γλάστρες – μια φιλική προς το περιβάλλον, μη εποχιακή εναλλακτική λύση. Άλλοι έχουν ακολουθήσει μια μοναδική προσέγγιση: «Καλλιεργήσαμε ένα τεράστιο φυτό δεντρολίβανου και του βάλαμε φώτα γι’ αυτόν τον λόγο», μου είπε ένας Tree Keeper στο Twitter. Ακριβώς όπως είχε αναφέρει η Warner, βρήκα εκατοντάδες λογαριασμούς ανθρώπων που είχαν στραφεί σε ένα τεχνητό δέντρο για να παρατείνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα. Την 1η Ιανουαρίου, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια κατεβαίνουν, αλλά τα φώτα και η χρυσή λάμψη παραμένουν.

Η αγαπημένη μου ιστορία, όμως, προέρχεται από μια γυναίκα ονόματι Allison, η οποία μου έστειλε email για την περιπέτειά της στο Tree Keeping αυτό το χειμώνα. Όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι φέτος, η οικογένεια της Allison έχασε ένα αγαπημένο της πρόσωπο και αντιμετώπιζε μια δύσκολη περίοδο διακοπών. Χάρη σε κάποιους εξυπηρετικούς γείτονες με ένα ATV και λίγη τύχη, βρήκε το τέλειο δέντρο στην ετήσια πώληση δέντρων της πυροσβεστικής υπηρεσίας της: Ένα πανύψηλο και στρογγυλό έλατο. Η οικογένεια το ονόμασε Έντνα.

«Ήταν το καλύτερο δέντρο που είχαμε ποτέ», μου είπε η Allison. «Ο πυροσβέστης νόμιζε ότι κανείς δεν το ήθελε επειδή ήταν παχουλό. Μύριζε υπέροχα και φαινόταν αδιαπέραστο από την ξηρασία».

Το δέντρο, είπε, έγινε σαν οικογένεια τον τελευταίο μήνα. «Τα Χριστούγεννα ήταν λίγο ακατάστατα για εμάς φέτος», είπε.«Αισθανόμασταν κουτσουρεμένοι και μικροί, οπότε το δέντρο ξεπρόβαλε μεγάλο, αντιπροσωπεύοντας ό,τι ήταν σωστό και καλό». Το κατοικίδιο κουνέλι της έφαγε τα περισσότερα από τα χαμηλότερα κλαδιά του.

Ο χρόνος τοποθέτησης των δέντρων πρέπει να είναι τόσο αυθαίρετος όσο και εξατομικευμένος -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός πανδημικού χειμώνα

Το πραγματικό πνεύμα των γιορτών 

Όπως και η Allison, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό μέρος των γιορτών δεν έχει να κάνει με κάποια μέρα ή δώρο. Έχει να κάνει με μια αλλαγή στο πνεύμα – μια αλλαγή που μας προτρέπει να σκεφτούμε λίγο κατά τη διάρκεια μιας σκοτεινής και ψυχρής περιόδου του έτους και προσθέτει μικρές πινελιές χρώματος και φωτός στη ζωή μας. Είναι μια εποχή του χρόνου που μας υπενθυμίζει να είμαστε αισιόδοξοι και να εστιάζουμε στη χαρά όπου μπορούμε να τη βρούμε. Δεν είμαι σίγουρος γιατί αυτή η στάση πρέπει να πεθάνει την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να αφήνουμε τα δέντρα μας στολισμένα όλο το χρόνο. (Αν και η Warner και η Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων μου είπαν ότι το κίνημα των μόνιμων στολισμένων δέντρων κερδίζει έδαφος). Ο χρόνος τοποθέτησης των δέντρων πρέπει να είναι τόσο αυθαίρετος όσο και εξατομικευμένος -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός πανδημικού χειμώνα. Ο χρόνος είναι ένας επίπεδος κύκλος. Κατεβάστε το δέντρο σας όταν είστε έτοιμοι. Ή μην το κάνετε! Ζητήστε συγγνώμη για το τίποτα.

Όταν ήρθε η ώρα την περασμένη εβδομάδα για την Allison να κατεβάσει το δέντρο της, η ίδια και η οικογένειά της ένιωσαν ένα τεράστιο και εκπληκτικό αίσθημα απώλειας. «Όταν πέφτει το δέντρο, πέφτει και η εποχή, και μπροστά μας υπάρχει μόνο ένας κρύος Ιανουάριος», μου είπε η Allison. «Η φίλη που προσκάλεσες τώρα πρέπει να φύγει, και συνειδητοποιείς ότι θέλεις να μείνει και να είναι μέρος της οικογένειας. Το να την πετάξεις απρεπώς έξω και να την αφήσεις στα στοιχεία της φύσης ή, ακόμα χειρότερα, στην αποκομιδή των σκουπιδιών, είναι πολύ σκληρή σκέψη».

Έτσι, η Alliosn αποφάσισε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά φέτος. Προς το παρόν, η Έντνα βρίσκεται στην πίσω βεράντα, όπου η οικογένεια μπορεί να την προσέχει. Και εκεί θα μείνει για όσο καιρό τη χρειάζονται.

*Με στοιχεία από theatlantic.com

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024