Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πήρε τη σκυτάλη από Μενδώνη ο Όσμπορν και πέταξε το μπαλάκι στον Σούνακ

Πήρε τη σκυτάλη από Μενδώνη ο Όσμπορν και πέταξε το μπαλάκι στον Σούνακ

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κρατάει ανοιχτή την πόρτα για μια συμφωνία αλλά… δεν είναι εύκολο.

Σε μια «φιλόδοξη πρόταση» που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία διασφαλίζοντας «ότι ένα τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα» αναφέρεται ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού στον Βρετανικό Guardian και τη δήλωση ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς για την επιστροφή των μαρμάρων.

Μιλώντας στην τελευταία έκδοση στο podcast Political Currency ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι «υπάρχει χώρος για συμφωνία» εμφανιζόμενος περισσότερο διαλλακτικός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η γλώσσα της πολιτιστικής διπλωματίας κρατά ανοικτό το δρόμο για μια πιθανή συμφωνία

«Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία που να μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την προβολή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά όχι με τρόπο που να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις των δύο πλευρών» είπε συμπεριλαμβάνοντας σε ένα ενδεχόμενο deal το Βρετανικό Μουσείο, της ελληνική κυβέρνηση και του Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων

Με τη γλώσσα της πολιτιστικής διπλωματική, ο Βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε πως «η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της» αλλά φρόντισε να συμπληρώσει πως ο βρετανικός νόμος «είναι πολύ ξεκάθαρος» υπογραμμίζοντας «ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου (…)».

Η λύση που (ίσως) παρακάμψει το αδιέξοδο

Ο Τζορτζ Όσμπορν στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε, έχει τη λύση που εφάπτεται με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την οποία ένα τμήμα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα (…). Την ίδια ώρα ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο» φέρνοντας ως παράδειγμα το προσωπείο του Αγαμέμνονα, ένα αρχαιολογικό εύρημα της ανασκαφής των Μυκηνών.

Ορθάνοιχτο το μονοπάτι της επιστροφής υπό ορισμένες προϋποθέσεις

Φρόντισε να τονίσει ότι η συμφωνία «δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί» αλλά θα μπορούσε να γίνει χωρίς να αλλάξει ο νόμος στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για μια συμφωνία. Και ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Βρετανικό Μουσείο μιλάει», είπε και κράτησε ορθάνοιχτο το μονοπάτι της επιστροφής των μαρμάρων υπό προϋποθέσεις.

Τι δήλωνε η Λίνα Μενδώνη

Να θυμίσουμε πως η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε χθες στον Guardian πως η Αθήνα είναι έτοιμη να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό», είπε συγκεκριμένα.

Ο Λίνα Μενδώνη, στην ερώτηση εάν η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου,  απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί «πλήρως» τις δυνατότητες που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία δείχνοντας πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται παρότι υπάρχουν δυσκολίες στην επιστροφή των Γλυπτών

Ένα σενάριο, όχι απίθανο

Από τότε που διατυπώθηκε η ιδέα μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής», αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εικασίες ήταν ότι αρχαιολογικοί θησαυροί όπως το προσωπείο του Αγαμέμνονα – το χρυσό νεκρικό προσωπείο που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως η «Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για τα μάρμαρα, έγραφε χθες o Guardian προσθέτοντας ότι στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης οι δύο πλευρές άρχισαν να μιλούν για μια σχέση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση «win-win» και να τερματιστεί η διαμάχη.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024