Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εφάπαξ» συμφωνία Βρετανίας - Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει Βρετανός διπλωμάτης

«Εφάπαξ» συμφωνία Βρετανίας – Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει Βρετανός διπλωμάτης

Ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας που θα κλείσει τη μακροχρόνια διαμάχη

Η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτη, Λόρδο Φρόστ.

Ο Βρετανός αξιωματούχους και πρωταγωνιστής στις διαπραγματεύσεις του Brexit, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει μια «μεγάλη χειρονομία» που θα δημιουργήσει στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Να κλείσει η μακροχρόνια διαμάχη

Ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας που θα κλείσει τη μακροχρόνια διαμάχη, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στη χώρα μας για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο λόρδος Έλγιν. Προς το παρόν βρίσκονται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών

Ο Λόρδος Φροστ δήλωσε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν τμήματα των Γλυπτών, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πρότεινε επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία που θα κατευθυνθούν στη Βρετανία.

Πάντως, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «εφάπαξ» συμφωνία, η οποία δε θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις, όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία επίσης έχουν ζητηθεί πίσω.

Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εξελίχθηκαν σε διπλωματικό επεισόδιο τον περασμένο μήνα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024