Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια παλιά εφημερίδα ανοίγει το δρόμο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αλλάζει τη δημοσιογραφία  

Μια παλιά εφημερίδα ανοίγει το δρόμο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αλλάζει τη δημοσιογραφία  

«Στο μέλλον ο όρος ρεπόρτερ Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι τόσο περιττός όσο ακούγεται σήμερα ο όρος ρεπόρτερ Διαδικτύου».

Στις 7 Οκτωβρίου του 1779 στην εφημερίδα Berrow’s Worcester Journal εστάλη η ακόλουθη επιστολή. «Προς τον τυπογράφο», απηύθυνε το γράμμα του ένας δυσαρεστημένος αναγνώστης. «Παίρνω το θάρρος να ενημερώσω εσάς και το κοινό ότι η περιγραφή ενός θλιβερού ατυχήματος που συνέβη σε έναν φτωχό άνθρωπο στο Ίβσαμ, η οποία δημοσιεύτηκε στο τελευταίο σας φύλλο στερείται εντελώς βάσης».

Οι αναφορές για έναν άνδρα που έπεσε μέσα σε μια δεξαμενή με μπύρα, όπως αποδείχθηκε,  ήταν υπερβολικές και δημοσιεύθηκαν με βάση μια ανώνυμη πληροφορία. Σήμερα η εφημερίδα που διεκδικεί τον τίτλο της παλαιότερης σε όλο στον κόσμο δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κάνει το ίδιο λάθος, αφού πλέον μια νέα μέθοδο ακριβείας για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να βγουν ξανά από το γραφείο και να ελέγχουν τα γεγονότα από πρώτο χέρι: την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Χείρα βοηθείας

Η εφημερίδα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1690 και τώρα είναι ένα δωρεάν φύλλο με περιεχόμενο από την Worcester News, είναι μία από τις πολλές εκδόσεις του δεύτερου μεγαλύτερου περιφερειακού εκδοτικού οίκου ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσλαμβάνει δημοσιογράφους με Τεχνητή Νοημοσύνη για να μεταδίδουν τις τοπικές ειδήσεις.

Η Newsquest, η οποία εκδίδει περισσότερους από 200 τίτλους, ανάμεσα τους η Glasgow Herald, η Brighton and Hove Argus και η Lancashire Telegraph, έχει προσλάβει οκτώ δημοσιογράφους με Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορες αίθουσες σύνταξης σε όλη τη χώρα τον περασμένο χρόνο, γράφει ο Guardian.

Τεχνολογία ChatGPT

Οι ρεπόρτερ αυτοί χρησιμοποιούν ένα εργαλείο συγγραφής κειμένων που βασίζεται στην τεχνολογία ChatGPT, ένα βελτιωμένο chatbot, τοο οποίο αντλεί πληροφορίες από κείμενα στο διαδίκτυο. Οι δημοσιογράφοι εισάγουν καθημερινά απαραίτητα «αξιόπιστο περιεχόμενο» -όπως τα πρακτικά μιας επιτροπής προγραμματισμού του τοπικού συμβουλίου-  που το προαναφερόμενο εργαλείο μετατρέπει σε συνοπτικά δελτία ειδήσεων στο ύφος της έκδοσης.

Με τον ρεπόρτερ που υποστηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη για να παράγει περιεχόμενο, οι υπόλοιποι συνάδελφοι του στην αίθουσα σύνταξης έχουν την ευκαιρία να μπορούν να πάνε στο δικαστήριο, να συναντήσουν έναν δημοτικό σύμβουλο για καφέ ή να παρακολουθήσουν μια γιορτή του χωριού και να εμπλουτίσουν τη συνέχεια το περιεχόμενο του από πρώτο χέρι, εξηγεί η συντάκτρια του Worcester News, Stephanie Preece.

Περιορισμοί και ελευθερίες

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι στον τόπο ενός δυστυχήματος, στο δικαστήριο, σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μια οικογένεια που πενθεί ή να κοιτάξει κάποιον στα μάτια και να καταλάβει ότι λέει ψέματα. Το μόνο που κάνει είναι να απελευθερώνει τους δημοσιογράφους για να κάνουν περισσότερα από τα παραπάνω», εξηγεί. «Αντί να αποφεύγουμε ή να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να πούμε αφού ήρθε για να μείνει, πως μπορούμε λοιπόν να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο;», συμπληρώνει η ίδια.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια το εργαλείο που χρησιμοποιεί η Newsquest δεν παράγει περιεχόμενο απλά ένας εκπαιδευμένος δημοσιογράφος βάζει τις πληροφορίες μέσα σε αυτό, οι οποίες στη συνέχεια δέχονται την επεξεργασία ή τη διόρθωση από έναν συντάκτη ειδήσεων, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Πετύχαμε λαβράκι»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Press Gazette, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Newsquest, Henry Faure Walker, δήλωσε ότι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης αποδείχθηκε ανεκτίμητης αξίας στην Χέξαμ Κούραντ στο Νορθούμπερλαντ τον Σεπτέμβριο, όταν η πόλη βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο μιας είδησης εθνικής εμβέλειας, όταν το διάσημο δέντρο του Ρομπέν των Δασών (Sycamore Gap) έπεσε θύμα βανδαλισμού. «Ο ρεπόρτερ της Τεχνητής Νοημοσύνης μπόρεσε να κρατήσει το οχυρό για μια εβδομάδα, γεμίζοντας την εφημερίδα με κείμενα, επιτρέποντας στον συνάδελφο του να βγει έξω και να κάνει έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη, να τραβήξει βίντεο και να βγάλει λαβράκι που πριν δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε. Σαφώς, και θα κινηθούμε προσεκτικά», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη Jody Doherty-Cove, επικεφαλής των κειμένων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Newsquest προβλέπει ότι σύντομα η χρήση της στην αίθουσα σύνταξης θα είναι ευρέως διαδεδομένη και μη αμφιλεγόμενη. «Στο μέλλον, ο όρος ρεπόρτερ Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι τόσο περιττός όσο ακούγεται σήμερα ο όρος ρεπόρτερ Διαδικτύου», καταλήγει η ίδια.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024