Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Tι θέλει ο Παναθηναϊκός από τον Τερίμ και τι μπορεί να δώσει ο Τούρκος προπονητής

Tι θέλει ο Παναθηναϊκός από τον Τερίμ και τι μπορεί να δώσει ο Τούρκος προπονητής

Το παρατσούκλι «αυτοκράτορας» που έχει στην Τουρκία, προέκυψε από αυτά ακριβώς τα στοιχεία του, την επαφή με τους παίκτες αλλά και την εν γένει προπονητική του κουλτούρα.

Μπορεί η απόφαση για την αντικατάσταση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αιφνιδίασε τους περισσότερους, αλλά για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον Παναθηναϊκό, το κλίμα δεν ήταν καλό για τον Σέρβο το τελευταίο διάστημα.

Η γκρίνια είχε ξεκινήσει από την απόφαση του να πάρει την ομάδα και να φύγει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και κορυφώθηκε με τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Χάιφα. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπόρεσε να χωνέψει την εντός έδρας ήττα από τους Ισραηλινούς που στέρησε από το τριφύλλι, το δικαίωμα να συνεχίσει στην Ευρώπη και το 2024, μαζί με επιπλέον έσοδα για την ομάδα.

Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός έφερε ξανά στην επιφάνεια όλες τις προπονητικές αδυναμίες του Γιοβάνοβιτς όπως η αδυναμία του να αλλάξει το ρου ενός αγώνα, η κακή διαχείριση των παικτών και η έλλειψη ψυχικής επαφής με τους ποδοσφαιριστές του.

Τι θα δώσει ο Τούρκος στον Παναθηναϊκό

Αυτά που δεν είχε και δεν μπορούσε να παρουσιάσει ο Γιοβάνοβιτς είναι και όσα στοιχεία καλείται να προσδώσει στον Παναθηναϊκό ο πολύπειρος Φατίχ Τερίμ. Ο 70χρονος Τούρκος προπονητής ξέρει να επιβάλλεται στους παίκτες και να εμπνέει τον ποδοσφαιρικό σεβασμό που δεν μπορούσε ο προκάτοχος του.

Με τον Τερίμ στα αποδυτήρια, θα σταματήσουν αυτομάτως οι μικρές κλίκες που έχουν δημιουργηθεί και τις οποίες ο Γιοβάνοβιτς δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει.

Επίσης,  ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» είναι κόουτς με όλη τη σημασία της λέξης. Εχει το «μάτι» να δει από το πρώτο λεπτό ενός αγώνα, τι πάει στραβά στην ομάδα του και ξέρει πως θα το αντιμετωπίσει.

Το παρατσούκλι «αυτοκράτορας» που έχει στην Τουρκία, προέκυψε από αυτά ακριβώς τα στοιχεία του, την επαφή με τους παίκτες αλλά και την εν γένει προπονητική του κουλτούρα.

Από εκεί και πέρα, ο Φατίχ Τερίμ είναι ο προπονητής που μπορεί να αλλάξει διαμορφωμένες καταστάσεις και να βελτιώσει την εικόνα μίας ομάδας ακόμα και στη μέση της σεζόν. Το έχει ξανακάνει και τον Δεκέμβριο του 2017, όταν διαδέχθηκε τον Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο της Γαλατασαράι και το τέλος της σεζόν, βρήκε την πολυαγαπημένη του ομάδα πρωταθλήτρια Τουρκίας, στο 7ο πρωτάθλημα του με την «Τσιμπόμ».

To ρίσκο με τον Τερίμ

Ωστόσο η επιλογή του από τον Παναθηναϊκό εμπεριέχει και μεγάλη δόση ρίσκου. Μπορεί να έχει το «βαρύ» όνομα που έχει χρόνια να περάσει από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και να είναι από τους πιο «λαμπερούς» προπονητές στην ιστορία των «πρασίνων» αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει περάσει το κατώφλι των 70 ετών.

Εκφράζει το ποδόσφαιρο μίας άλλης εποχής που σιγά-σιγά ξεπερνιέται και δεν είναι τυχαίο ότι από τον Ιανουάριο του 2022 που έμεινε άνεργος γιατί η Γαλατασαράι τον έδιωξε, δεν είχε βρει άλλη ομάδα, φτάνοντας τα δύο χρόνια ανεργίας.

Επίσης, ο Φατίχ Τερίμ ήταν κυριολεκτικά «αυτοκράτορας» τόσο με τη Γαλατασαράι όπου πήρε 8 πρωταθλήματα όσο και στην Εθνική Τουρκίας, αλλά δεν κατάφερε να αφήσει έντονα το προπονητικό του αποτύπωμα όπου εργάστηκε εκτός Τουρκίας και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Στη Φιορεντίνα συμπλήρωσε 8 μήνες στη δουλειά και έφυγε τον Φεβρουάριο, ενώ στη Μίλαν έμεινε μόνο 5 μήνες και απολύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Όλα βέβαια θα φανούν στο γήπεδο με τον Τούρκο κόουτς να καλείται να σώσει μία χρονιά που δεν έχει χαθεί ακόμα για τον Παναθηναϊκό. Και μόνο, όμως, η παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο να παρακολουθεί κανείς τους αγώνες του Παναθηναϊκού από εδώ και πέρα…

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024