Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το καραβάνι της «εξόδου από τη φτώχεια»

Το καραβάνι της «εξόδου από τη φτώχεια»

Χιλιάδες μετανάστες ξεκίνησαν με τα πόδια από το νότιο Μεξικό σε μια προσπάθεια να φτάσουν στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα ποτάμι μεταναστών από την κεντρική και τη νότια Αμερική διασχίζει τους δρόμους του Μεξικού με κατεύθυνση τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 7.000 άτομα, κυρίως από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, έφυγαν λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντηθεί με τον Μεξικανό πρόεδρο, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι δύο άνδρες καλούνται να μιλήσουν για το μεταναστευτικό ενώ η πίεση μεγαλώνει και αρκετά συνοριακά περάσματα έκλεισαν πρόσφατα.

Γυναίκες και παιδιά ακολουθούν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός ομόλογός του, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μοιράζονται την ανησυχία τους για τη «δραματική» αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα γνωρίζοντας καλά τον πόνο και τη δυστυχία που καβαλούν αυτοί οι άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί εκ νέου με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη μετανάστευση σε μια περίοδο κατά την οποία η αύξηση της μετανάστευσης αποτελεί καυτό πολιτικό θέμα στην Αμερική και τον πρόεδρο Μπάιντεν να καλείται να ανακόψει τη ροή μεταναστών μέσω των νότιων συνόρων της χώρας του. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια το 2022 και το 2023. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 η συνοριοφυλακή των ΗΠΑ συνέλαβε περισσότερους από 200.000 μετανάστες που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Περιμένοντας για μήνες προκειμένου να λάβουν μια άδεια διέλευσης

Το τελευταίο καραβάνι μεταναστών ξεκίνησε από την πόλη Ταπατσούλα του νότιου Μεξικού, κοντά στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Μεγάλη απόσταση, μεγάλη ταλαιπωρία.

Οι επικεφαλής του κρατούσαν πανό που έγραφε «Έξοδος από τη φτώχεια», μετέδωσε το BBC.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν από την Κούβα, την Αϊτή και την Ονδούρα, αλλά ορισμένοι προέρχονταν από το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Πολλοί δήλωσαν ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο καραβάνι αφού περίμεναν επί μήνες για άδειες διέλευσης.

Από την Ονδούρα στο Μεξικό και τώρα στο δρόμο προς τις ΗΠΑ

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μεταναστών Luis García Villagrán, ο οποίος συνοδεύει το καραβάνι, δήλωσε ότι η συμμετοχή στο μαζικό ταξίδι προς τον βορρά ήταν η τελευταία λύση για πολλούς από τους μετανάστες που είχαν κολλήσει στην Ταπατσούλα.

Πεζοπορία κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Οι μετανάστες διένυσαν περίπου 15 χιλιόμετρα το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου όμως τα δύσκολα είναι μπροστά όμως δείχνουν αποφασισμένοι.

Ένας μετανάστης από την Ονδούρα δήλωσε ότι «εγκατέλειψε την πατρίδα του για να ξεφύγει από μια εγκληματική συμμορία» που τον είχε απειλήσει να τον σκοτώσει.

«Φοβήθηκα και αποφάσισα να έρθω στο Μεξικό ελπίζοντας ότι θα μου επιτραπεί να πάω στις ΗΠΑ», δήλωσε ο José Santos στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν από την Κούβα, την Αϊτή και την Ονδούρα.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024