Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειρηνικός: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν τη βάση από όπου απογειώθηκαν τα βομβαρδιστικά με τις ατομικές βόμβες

Ειρηνικός: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν τη βάση από όπου απογειώθηκαν τα βομβαρδιστικά με τις ατομικές βόμβες

Kαθώς η Κίνα αυξάνει τις πυραυλικές δυνάμεις της, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναζητά τοποθεσίες για να διασπείρει τον στόλο της και να καταστήσει πιο δύσκολη τη στόχευσή του.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του νησιού του Ειρηνικού από το οποίο ξεκίνησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά με τις ατομικές βόμβες για να τις ρίξουν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς προσπαθεί να διευρύνει τις επιλογές της σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, αποκαλύπτει ανώτατος αξιωματικός της υπηρεσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό (στην αεροφωτογραφία από το penntoday.upenn.edu, επάνω, η Χιροσίμα μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούτου 1945).

Ο στρατηγός Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ειρηνικού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia ότι οι διάδρομοι προσαπογείωσης στο Βόρειο Πεδίο του νησιού Τίνιαν θα μετατραπούν σε μια «εκτεταμένη» εγκατάσταση μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάκτησής τους από την άγρια βλάστηση, η οποία μετέτρεψε την περιοχή σε ζούγκλα από τότε που τους εγκατέλειψαν οι τελευταίες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ, το 1946.

Από το Τίνιαν απογειώθηκαν τα βομβαρδιστικά B-29 που έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Οι διάδρομοι προσαπογείωσης (όπως είναι σήμερα) στο Βόρειο Πεδίο του νησιού Τίνιαν, από τους οποίους απογειώθηκαν τα βομβαρδιστικά B-29 με τις ατομικές βόμβες που σκόρπισαν τη φρίκη στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (φωτογραφία Brad Lendon/CNN)

«Εάν παρατηρήσετε κατά τους επόμενους μήνες, θα διαπιστώσετε σημαντική πρόοδο, ειδικά στο Βόρειο Πεδίο του Τίνιαν (βόρειο τμήμα του)», είπε ο Ουίλσμπαχ, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των διαδρόμων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ενισχύονται οι εγκαταστάσεις και στο Διεθνές Αεροδρόμιο που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ειρηνικού επιβεβαίωσε στο CNN τα σχόλια του διοικητή, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Το νησί Τίνιαν αποτελεί μέρος της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριανών Νήσων, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό, περίπου 6.000 χιλιόμετρα (3.700 μίλια) δυτικά της Χαβάης. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι ζουν σ’ αυτό το νησί των 39 τετραγωνικών μιλίων.

Κομβικό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μαζί με τα κοντινά νησιά Σαϊπάν και Γκουάμ, διαθέτει πλούσια ιστορία αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τα τρία νησιά – τα οποία οι ΗΠΑ κατέκτησαν από τους Ιάπωνες – μετατράπηκαν στο ορμητήριο του στόλου των αμερικανικών βομβαρδιστικών που έσπειραν τον όλεθρο στην Ιαπωνία.

Η πιο θανατηφόρα βομβαρδιστική επιδρομή της ιστορίας, εκείνη της 10ης Μαρτίου 1945 στο Τόκιο που σκότωσε έως και 100.000 ανθρώπους και τραυμάτισε ένα ακόμα εκατομμύριο, πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη B-29 τα οποία απογειώθηκαν από αυτά τα τρία νησιά.

Κατά τη διάρκεια του ανηλεούς βομβαρδισμού της Ιαπωνίας το 1945, το Βόρειο Πεδίο του Τίνιαν, με τους τέσσερις διαδρόμους των 8.000 ποδιών και τις 40.000 προσωπικό, έγινε το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Σφράγισε, ωστόσο, τη θέση του στην ιστορία της παγκόσμιας φρίκης στις 6 Αυγούστου 1945 όταν, πριν το χάραμα, το βομβαρδιστικό B-29 με το όνομα Enola Gay άφησε τον διάδρομο του Βόρειου Πεδίου μεταφέροντας την ατομική βόμβα που θα έριχνε στη Χιροσίμα αργότερα εκείνο το πρωί, σκοτώνοντας, με την αρχική της έκρηξη, 70.000 ανθρώπους, και βάζοντας την ανθρωπότητα στην εποχή του πυρηνικού τρόμου.

Ο Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ειρηνικού, που αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν το Βόρειο Πεδίο στο νησί Τίνιαν (φωτογραφία U.S. Air Force)

Τρεις μέρες αργότερα, ένα άλλο B-29, με το όνομα Bockscar, θα απογειωνόταν από το ίδιο νησί για να ρίξει την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας με την αρχική έκρηξη άλλους 46.000 ανθρώπους.

Αλλαγή στρατηγικής

Το αίτημα προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2024 δείχνει ότι έχουν αναζητηθεί 78 εκατομμύρια δολάρια για κατασκευαστικά έργα στο Τίνιαν.

Το έργο αποκατάστασης αποτελεί μέρος του ευέλικτου επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδίου (Agile Combat Employment – ACE) του στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το ACE «μετατοπίζει τις επιχειρήσεις από τις κεντρικές υποδομές σ’ ένα δίκτυο μικρότερων, διάσπαρτων τοποθεσιών που μπορούν να περιπλέξουν τον σχεδιασμό του αντιπάλου και να παρέχουν περισσότερες επιλογές για τους διοικητές των μικτών επιχειρησιακών δυνάμεων».

Μεγάλο μέρος της αεροπορικής δύναμης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό συγκεντρώνεται σε μερικές μεγάλες αεροπορικές βάσεις, όπως της Αντερσεν στο νησί Γκουάμ ή της Καντένα στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα.

Ενα πλήγμα εναντίον τους θα μπορούσε να εξουδετερώσει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού ν’ αντεπιτεθεί στον αντίπαλο, εάν σ’ αυτές συγκεντρώνονταν υπερβολική αεροπορική δύναμη.

Και καθώς η Κίνα, η χώρα που το Πεντάγωνο προσδιορίζει ως την «επιταχυνόμενη απειλή» για τις ΗΠΑ, αυξάνει τις πυραυλικές δυνάμεις της, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αναζητά τοποθεσίες για να διασπείρει τον στόλο της και να καταστήσει τη στόχευσή του πιο δύσκολη, αλλάζοντας μια βασική στρατηγική που ακολουθούσε τα χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι Βόρειες Μαριάνες, με το νησί Τίνιαν, στον χάρτη (Source: US Air Force, Graphic: Rosa de Acosta, CNN)

Σ’ ένα άλλο έγγραφο του 2022 που συντάσσεται από την Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι «Το ACE βοηθά στον περιορισμό των (κινεζικών) απειλών διασκορπίζοντας δυνάμεις σ’ όλο το θέατρο με τη χρήση του συστήματος κατανομής hub-and-spoke (ανάπτυξη αεροπορικού δικτύου με βάση ένα κεντρικό αεροδρόμιο-κόμβο και πολλά περιφερειακά σε ακτινωτή διάταξη).

«Πρόβλημα στόχευσης»

«Εξασφαλίζεται έτσι η έλλειψη προβλεψιμότητας και η ανάγκη για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (της Κίνας) να δαπανήσει περισσότερους πυραύλους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στην ισχύ της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας», προστίθεται στο έγγραφο.

«Προκαλείς ένα πρόβλημα στόχευσης στον αντίπαλο διότι ενώ μπορεί πραγματικά να δεχτείς ορισμένα πλήγματα, θα διατηρήσεις την υπεροχή των δυνάμεών σου, καθώς αυτές παραμένουν αποτελεσματικές», επισήμανε ο Ουίλσμπαχ στο Nikkei.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εφαρμόσει το δόγμα ACE στο Τίνιαν, με την επιχείρηση μαχητικών stealth F-22 από το διεθνές αεροδρόμιό του, κατά τη διάρκεια της άσκησης Agile Reaper τον Μάρτιο.

Το αεροδρόμιο παρείχε τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται ώστε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να εξαρτώνται μόνο από τις προμήθειες που τα ίδια μεταφέρουν ή που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με C-17, ενώ έδειξαν ότι είναι «έτοιμα και ικανά να λειτουργήσουν σ’ ένα αμφιλεγόμενο, υποβαθμισμένο και επιχειρησιακά περιορισμένο περιβάλλον», ανέφερε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Τα F-22 επιχείρησαν επίσης από το Γκουάμ, 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) νότια του Τίνιαν, κατά τη διάρκεια της Agile Reaper.

Τριμερείς συνεργασίες

Ο στρατός των ΗΠΑ εξασφάλισε φέτος, στο πλαίσιο της στρατηγικής ACE, πρόσβαση σε τοποθεσίες στις Φιλιππίνες και την Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ Ουάσιγκτον και Καμπέρα συμφώνησαν ν’ αναβαθμίσουν τις υποδομές σε δύο αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Αυστραλία.

Τα ερείπια των κτιρίων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βόρειο Πεδίο του νησιού Τίνιαν, όπως αποτυπώθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 (φωτογραφία Brad Lendon/CNN).

Για να διασφαλίσουν έναν «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», οι ΗΠΑ θα βασιστούν στη δυναμική της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, υπογράμμισε ο Ουίλσμπαχ. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι τριμερείς επιχειρήσεις αποκλείονταν», είπε.

Ωστόσο, «ακόμα και φέτος, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μερικές από αυτές και ορισμένες, για τις οποίες πιθανότατα δεν έχετε ακούσει, βρίσκονται σε εξέλιξη», συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρεις χώρες έχουν συνεργαστεί πιο στενά απ’ ό,τι είναι γνωστό στο κοινό.

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν τις πρώτες τους τριμερείς αεροπορικές ασκήσεις, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο αφού οι ηγέτες τους υποσχέθηκαν, σε μια σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ τον Αύγουστο, να ενισχύσουν τις αμυντικές σχέσεις τους.

Ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα επερχόμενα σχέδια τριμερών ασκήσεων, ο Ουίλσμπαχ τόνισε ότι «μπορείτε τουλάχιστον να περιμένετε πως αυτές θα συνεχιστούν στο ίδιο επίπεδο».

Η συμμετοχή των F-35

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω λόγο για αύξηση, αλλά θα ήταν επιθυμία μου να τις δω να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι η τριμερής συνεργασία με την Ιαπωνία και την Αυστραλία είναι «πραγματικά θετική». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Pacific Air Chiefs στη Χαβάη, τον περασμένο μήνα, ο Ουίλσμπαχ συναντήθηκε με τους ιάπωνες και αυστραλούς ομολόγους του για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία «με διάφορους τρόπους», όπως δήλωσε.

Η Ουάσιγκτον και η Καμπέρα συμφώνησαν, κατά τον διμερή υπουργικό διάλογο AUSMIN τον Ιούλιο, ν’ αυξήσουν τις κοινές τριμερείς ασκήσεις με το Τόκιο στη βόρεια Αυστραλία.

Για τον σκοπό αυτόν, οι τρεις χώρες επεξεργάζονται ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για στρατιωτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνδυασμένης εκπαίδευσης με τα F-35.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024