Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πεντάγωνο: Η Κίνα μεγαλώνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, λένε οι ΗΠΑ

Πεντάγωνο: Η Κίνα μεγαλώνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, λένε οι ΗΠΑ

Σε ανάλυση τους, οι ΗΠΑ προβλέπουν πως η Κίνα μεγαλώνει ήδη το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Στο φως της δημοσιότητας βρίσκεται μία έκθεση του Πενταγώνου που αναφέρεται στην στρατιωτική ισχύ της Κίνας και αναθεωρεί τις προηγούμενες προβλέψεις που είχαν γίνει για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Συγχρόνως παίρνει μαθήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σχετικά με το πως θα μπορούσε να μοιάζει ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώκει την απόκτηση ενός νέου διηπειρωτικού πυραυλικού συστήματος που χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα και το οποίο, αν τεθεί σε λειτουργία, θα δώσει την δυνατότητα στο Πεκίνο «να απειλήσει συμβατικά πλήγματα εναντίον στόχων που βρίσκονται στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Χαβάη και η Αλάσκα.»

Παραμένει βασική απειλή για τις ΗΠΑ

Όλα όσα αναφέρονται σε αυτήν την αναφορά έρχονται ένα μήνα πριν την συνάντηση μεταξύ του  Σι Τζινπίνγκ και του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην ουσία, η έκθεση είναι ένας τρόπος με τον οποίο το Πεντάγωνο μετρά τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ως τη βασική απειλή στην περιοχή και την κύρια μακροπρόθεσμη πρόκληση για την ασφάλεια της Αμερικής.

Παρόλα αυτά, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να επικεντρωθούν και πάλι στη Μέση Ανατολή, αντί για την ευρέως προωθούμενη στροφή τους προς τον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη της Κίνας. Οι ΗΠΑ σπεύδουν να στείλουν  όπλα στο Ισραήλ, ενώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να παραδίδουν πυρομαχικά στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν τον 20μηνο αγώνα της να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να θεωρεί την Κίνα ως απειλή για τις ΗΠΑ

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις

Η ως άνω αναφερόμενη έκθεση του Πενταγώνου βασίζεται στην πεποίθηση πως η Κίνα προχωρά γρήγορα στην επέκταση της πυρηνικής της δύναμης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει την ισχύ που κατέχουν οι ΗΠΑ.

Στην φετινή έκθεση οι προβλέψεις αναθεωρούνται, καθώς διαπιστώνεται ότι το Πεκίνο αναμένεται να αποκτήσει περισσότερες από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030, συνεχίζοντας έναν ταχύ εκσυγχρονισμό που αποσκοπεί στην επίτευξη του στόχου του Σι να έχει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2049.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή έκθεση ανέφερε πως το Πεκίνο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τετραπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει σε 1.500 μέχρι το 2035. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.750 ενεργές πυρηνικές κεφαλές.

Η πολιτική «μη πρώτης χρήσης»

Μετά την προηγούμενη έκθεση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης και το Πεκίνο δήλωσε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται στην πολιτική «μη πρώτης χρήσης» των πυρηνικών όπλων.

Το Πεντάγωνο δεν έχει διαπιστώσει καμία αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Κίνας, αλλά εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες περιστάσεις όπου μπορεί να κρίνει ότι δεν ισχύει, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η πολιτική «μη πρώτης χρήσης» δεν τηρείται σε περίπτωση πολέμου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε «ακραίες περιστάσεις».

Το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου

Το Πεντάγωνο δημοσιεύει μία έκθεση που δείχνει ότι το Πεκίνο κινείται για την ενίσχυση του πυρηνικού του οπλοστασίου

Αυξάνεται η πίεση της Κίνας στην Ταϊβάν

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ταϊβάν, η έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό, η Κίνα έχει αυξήσει την στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση που ασκεί στην Ταϊπέι και προς όλους τους περιφερειακούς της γείτονες.

Το Πεκίνο πιέζει την Ταϊπέι με υπερπτήσεις βαλλιστικών πυραύλων, αυξημένες εισβολές πολεμικών αεροσκαφών στη διεθνή αμυντική της ζώνη και μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Αύγουστο που την είχε περικυκλώσει.

Άλλωστε η Κίνα έχει ορκιστεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του, ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βία. Ο Σι έχει δώσει στον στρατό του διορία μέχρι το 2027 για να αναπτύξει τη στρατιωτική ικανότητα που απαιτείται για να ανακαταλάβει την αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία που το Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί ως δικό του έδαφος.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικά όπλα στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την άμυνά της και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει κάθε πιθανή επίθεση.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας

Αλλά και η Κίνα έχει αφιερώσει δισεκατομμύρια στον στρατό της. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της χώρας, οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε 1,58 τρισεκατομμύρια γουάν, ή 216 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την οικονομική της ανάπτυξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο. Το Πεκίνο λέει ότι εφαρμόζει μια αμυντική στρατιωτική πολιτική για την προστασία των συμφερόντων της χώρας.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει αυξήσει την παρενόχληση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο της περιοχής και κατέγραψε περισσότερες από 180 περιπτώσεις όπου κινεζικά αεροσκάφη αναχαίτισαν επιθετικά αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024