Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: «Ανοησίες» η προτροπή επιτροπής του Κογκρέσου να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για πόλεμο με Ρωσία και Κίνα

Πούτιν: «Ανοησίες» η προτροπή επιτροπής του Κογκρέσου να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για πόλεμο με Ρωσία και Κίνα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ένταση με το Πεκίνο, όταν συγκρότησαν τη συμμαχία AUKUS με την Αυστραλία και τη Βρετανία

Με τον χαρακτηρισμό «ανοησίες» σχολίασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την εισήγηση μιας διακομματικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, βάσει της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έναν ταυτόχρονο πόλεμο με την Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση ότι οποιοσδήποτε πόλεμος εναντίον της χώρας του θα διεξαγόταν σε «εντελώς διαφορετικό επίπεδο» από εκείνον της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, μια διακομματική επιτροπή, διορισμένη από το Κογκρέσο, ανέφερε στην έκθεσή της ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους ταυτόχρονους πολέμους με τη Μόσχα και το Πεκίνο, ενισχύοντας τις συμβατικές δυνάμεις και τις συμμαχίες της και εκσυγχρονίζοντας τα πυρηνικά της όπλα.

Ο Πούτιν, που πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ένταση με το Πεκίνο, όταν συγκρότησαν τη συμμαχία AUKUS με την Αυστραλία και τη Βρετανία. Και τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν σχεδιάζουν μια στρατιωτική συμμαχία.

«Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν είναι υγιές» να κάνει κανείς σκέψεις για πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και προσέθεσε πως, όταν αυτές οι σκέψεις δημοσιοποιούνται, προκαλείται ανησυχία στη Μόσχα.

«Ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα ήταν πολύ διαφορετικός από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις στο μυαλό υγιών ανθρώπων, επειδή το να λέμε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, τότε όλοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο επειδή ακολουθούμε το αρχαίο ρητό: αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Αλλά θέλουμε ειρήνη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «το να πολεμήσεις ταυτόχρονα με την Ρωσία και την Κίνα είναι ανοησία, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το σοβαρό. Νομίζω ότι απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον».

«Μην συγκρίνετε ένα πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με άλλους»

Ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε ακόμη ότι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα ήταν πολύ διαφορετικός από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν θέλουν να πολεμήσουν με την Ρωσία, θα είναι ένας τελείως διαφορετικός πόλεμος, όχι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δείτε στη Μέση Ανατολή – είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση – μπορείτε να τις συγκρίνετε; Αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, τότε θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν πιστεύω ότι άνθρωποι που είναι στα καλά τους μπορεί να σκεφθούν κάτι τέτοιο, όμως αν τους έρχονται τέτοιες σκέψεις, τότε ανησυχούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και ότι η Κίνα πιθανότατα θα έχει ένα απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2035, εάν συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό η αύξηση του οπλοστασίου της.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.889 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 5.244 που ελέγχει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Από αυτές, η Ρωσία έχει περίπου 1.674 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 1.670.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024