Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπήκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νέος Αλβανός πρέσβης; - Τι λένε βρετανικά ΜΜΕ

Μπήκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νέος Αλβανός πρέσβης; – Τι λένε βρετανικά ΜΜΕ

Χιλιάδες Αλβανοί έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία

Στο φως της δημοσιότητας, βρίσκονται πλέον στοιχεία που δείχνουν πως ο νέος πρέσβης της Αλβανίας στη Βρετανία, ο οποίος θα συνεργαστεί για να βοηθήσει να σταματήσει η κρίση των μικρών σκαφών, εισήλθε στη χώρα, όντας στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο Ουράν Φερίζι, υπέβαλε ψευδή αίτηση ασύλου, όταν έφτασε στο Καλαί το 1998, ισχυριζόμενος ότι είναι Κοσοβάρος και δίνοντας ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρέσβης θα έχει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς θα ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τις πληροφορίες από την βρετανική εφημερίδα, πολλές πηγές έχουν επιβεβαιώσεις πως ο κ. Φερίζι ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως παράτυπος μετανάστης, χωρίς κανένα έγγραφο ταυτοποίησης. Κατόπιν τούτου, επετράπη να παραμείνει μέχρι να αξιολογηθεί η υπόθεση του. Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι παντρεύτηκε μια Βρετανίδα ονόματι Sarah Lennon στο Hammersmith, στο δυτικό Λονδίνο, τον Μάιο του 2000.

Μετά από τρία χρόνια, από την τέλεση του γάμου, του χορηγήθηκε επ’ αόριστον άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εργαστεί ποτέ στη διπλωματική υπηρεσία, προτάθηκε από την αλβανική κυβέρνηση τον Ιούνιο για την περίφημη θέση του πρεσβευτή. Πηγές υποστηρίζουν ότι έχει στενή σχέση με τη σοσιαλιστική ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιογραφικό του, ο κ. Φερίζι είναι μαθηματικός και επιστήμονας υπολογιστών που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο University College του Λονδίνου. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην JP Morgan στο Λονδίνο μεταξύ 2006 και 2008 πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως επιστημονικός ερευνητής στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.

Παρά τις ανησυχίες ο νέος Αλβανός πρέσβης παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρέσβης έγινε δεκτος από το υπουργείο εξωτερικών

Το πρωτόκολλο

Αν και το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχίες για τον διορισμό του κ. Φερίζι όταν προτάθηκε – αλλά υπερψηφίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, έγινε επίσημα δεκτός από το υπουργείο Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον – παρά τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εσωτερικών – ως ο επίσημος εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Βρετανία και τώρα θα διοριστεί επίσημα από τον βασιλιά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο κ. Φερίζι θα επισκεφθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ για να παρουσιάσει στον βασιλιά το «Letter of Credence», μια επίσημη επιστολή από τον αρχηγό του αλβανικού κράτους που δηλώνει ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί. Παραδοσιακά, ο βασιλιάς έχει στη συνέχεια μια ανεπίσημη συζήτηση με τον νέο πρέσβη για τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα του.

Οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει επανειλημμένα χαιρετίσει την «επιχειρησιακή συνεργασία» της Βρετανίας με την Αλβανία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά η κ. Edith Harxhi, μέλος του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, δήλωσε ότι ο διορισμός του κ. Ferizi «δείχνει ότι προσπαθούμε με χειροκροτήματα να σταματήσουμε τις βάρκες.»

Ανέφερε δε ότι «Η θέση του πρεσβευτή στο Λονδίνο είναι η πιο σημαντική και με το μεγαλύτερο κύρος μετά την Ουάσινγκτον, αλλά [ο Ferizi] δεν έχει καμία εμπειρία διπλωματικής υπηρεσίας». Είπε ότι μια απογραφή δείχνει ότι ο πληθυσμός της Αλβανίας των 2,8 εκατομμυρίων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο από το 2011.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Πιστεύω ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έχει πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί Αλβανοί το βλέπουν ως ένα κράτος πρόνοιας για τους ανειδίκευτους. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από τη βόρεια Αλβανία, όπου δεν έχει γίνει σχεδόν καμία επένδυση. Για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της.»

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024