Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο που περιμένουν απόφαση των βρετανικών αρχών

Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο που περιμένουν απόφαση των βρετανικών αρχών

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει πως «θα μπει τέλος στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία»

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Βρετανία, που περιμένουν την απόφαση των αρχών, έφθασε σε νέο ρεκόρ στο τέλος Ιουνίου, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Σούνακ για την αποσυμφόρηση του συστήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου, 175.457 άνθρωποι περίμεναν μία κατ’ αρχήν απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου, μία αύξηση κατά 43% σε σχέση με το παρελθόν, αριθμός ρεκόρ από το 2010 οπότε και μετράται ο δείκτης αυτός.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, τονίζει ότι η αύξηση δεν είναι παρά 1% για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, βλέποντας μάλιστα και «μία επιβράδυνση στην αύξηση της καθυστέρησης», που οφείλεται κυρίως στην «ενίσχυση του προσωπικού» που ασχολείται με την εξέταση των αιτήσεων.

Ωστόσο, 140.000 αιτούντες άσυλο περίμεναν στο τέλος Ιουνίου απόφαση επί έξι μήνες, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ και αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 57% σε διάστημα ενός έτους.

Αλβανοί οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο

Συνολικά, ανάμεσα στον Ιούλιο 2022 και τον Ιούνιο 2023, 97.390 επιπλέον άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που καταγράφει αύξηση κατά 19% σε διάστημα ενός έτους.

Στην ίδια περίοδο, 20.888 άνθρωποι έλαβαν το καθεστώς του πρόσφυγα ή άλλου είδους προστασία, ενώ περισσότεροι από 154.000 είχαν τη δυνατότητα να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο ειδικού καθεστώτος, όπως αυτό που αφορά τους Ουκρανούς ή τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Ως προς την εθνότητα, οι Αλβανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Ιρανοί.

Το 41% των αιτήσεων για την παροχή ασύλου, που κατατέθηκαν στο διάστημα από τον Ιούλιο 2022 μέχρι τον Ιούνιο 2023, προέρχονται από ανθρώπους που έφθασαν διασχίζοντας με μικρά σκάφη την Μάγχη, φαινόμενο που έχει υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στο βρετανικό έδαφος με αυτό τον τρόπο κατέγραψε επίσης ρεκόρ το 2022: περισσότεροι από 45.000.

Αν και ο ρυθμός δείχνει σημάδια επιβράδυνσης φέτος, ήδη ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διασχίσει  την Μάγχη έχει  φθάσει σε περισσότερους από 19.000.

Σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική από τον Σούνακ

Η βρετανική κυβέρνηση πληθαίνει τα μέτρα για τη μείωση των αριθμών αυτών. Ο νέος νόμος, ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Ιούλιο και έχει καταδικασθεί από τον ΟΗΕ, απαγορεύει πλέον στους μετανάστες που έχουν φθάσει παράνομα στο βρετανικό έδαφος να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Προβλέπει επίσης την απέλασή τους προς τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα, αλλά αυτό το σχέδιο το έχει μπλοκάρει η βρετανική δικαιοσύνη.

«Η τεράστια καθυστέρηση στη λήψη απόφασης σχετικά με το άσυλο είναι αποτέλεσμα του εχθρικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση και προξενεί τεράστια δεινά για τους πρόσφυγες, που δεν επιθυμούν παρά να προχωρήσουν τη ζωή τους», έγραψε στην πλατφόρμα X η Refugee Action.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024