Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πούτιν «εξουδετερώνει» έναν - έναν τους αντιπάλους του - Νέα αποχώρηση

Ο Πούτιν «εξουδετερώνει» έναν – έναν τους αντιπάλους του – Νέα αποχώρηση

Τα μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητάς

Μεταξύ των 16 ατόμων που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στη Ρωσία είναι και η πρώην δημοσιογράφος Εκατερίνα Νταντσόβα, η οποία αποκλείστηκε το Σάββατο από υποψήφια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητάς της, επικαλούμενα «πολυάριθμες παραβιάσεις» στα έγγραφα που είχε καταθέσει προς υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

Τι αναφέρουν οι επικριτές – Πώς απαντά το Κρεμλίνο

Οι επικριτές του Πούτιν δήλωσαν ότι η απόφαση δείχνει ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν με γνήσιες αντιπολιτευτικές απόψεις να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του τον ερχόμενο Μάρτιο στις πρώτες προεδρικές εκλογές από την έναρξη του 22μηνου πολέμου.

Θεωρούν ότι πρόκειται για μια ψεύτικη διαδικασία με ένα μόνο πιθανό αποτέλεσμα. Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν θα κερδίσει επειδή απολαμβάνει πραγματική υποστήριξη σε όλη την κοινωνία, με ποσοστά δημοσκοπήσεων γύρω στο 80%.

Ο ισχυρότερος εκ των αντιπάλων του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικού ύψους άνω των 30 ετών και οι υποστηρικτές του λένε ότι δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκεται, αφού τους είπαν ότι μεταφέρθηκε από την προηγούμενη σωφρονιστική αποικία του νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι δικηγόροι είχαν τελευταία φορά πρόσβαση σε αυτόν στις 6 Δεκεμβρίου.

Η Νταντσόβα σε δηλώσεις της ανέφερε πως θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο

Τι δήλωσε η Νταντσόβα

Η Εκατερίνα Νταντσόβα δήλωσε στο Telegram ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη και αντιδημοκρατική. «Με αυτή την πολιτική απόφαση, στερούμαστε την ευκαιρία να έχουμε τον δικό μας εκπρόσωπο και να εκφράζουμε απόψεις που διαφέρουν από τον επίσημο επιθετικό λόγο», είπε.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Μπόρις Ναντέζντιν, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που έχει ασκήσει κριτική στον Πούτιν και τον πόλεμο, προτάθηκε ως υποψήφιος το Σάββατο από το κεντροδεξιό κόμμα «Πρωτοβουλία Πολιτών». Είπαν ότι σκόπευε να εγγραφεί στην εκλογική επιτροπή στις 25 Δεκεμβρίου.

«Είστε μία νέα γυναίκα, έχετε τα πάντα μποστά σας»

Η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Ella Pamfilova, παρηγόρησε την Νταντσόβα μετά την απόρριψή της.«Είστε μια νέα γυναίκα, έχετε τα πάντα μπροστά σας. Κάθε μείον μπορεί πάντα να μετατραπεί σε συν. Οποιαδήποτε εμπειρία εξακολουθεί να είναι εμπειρία», δήλωσε η Pamfilova.

Στιγμιότυπα που δημοσιεύθηκαν από ένα κανάλι τηλεγραφημάτων που εκπροσωπεί την Duntsova έδειχναν έγγραφα με υπογραφές που, όπως ανέφερε, η επιτροπή είχε επισημάνει ως απαράδεκτα.

Η Ντάντσοβα απηύθυνε έκκληση στον βετεράνο φιλελεύθερο πολιτικό Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι να την αφήσει να κατέβει ως εκπρόσωπος του κόμματός του Yabloko και όχι ως ανεξάρτητη υποψήφια, γεγονός που θα της επέτρεπε να υποβάλει νέα αίτηση.

Όμως ο Γιαβλίνσκι δήλωσε σε συνέντευξή του σε κανάλι του YouTube ότι το Yabloko δεν σχεδιάζει να κατεβάσει υποψήφιο και δεν θα υποστηρίξει την Νταντσόβα «επειδή δεν την ξέρουμε.»

Ποια κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τον Πούτιν

Ένα από τα ονομαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το κόμμα «Μια δίκαιη Ρωσία – Για την αλήθεια», δήλωσε το Σάββατο ότι θα υποστηρίξει τον Πούτιν στις εκλογές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έχει τερματίσει μακράν δεύτερο μετά τον Πούτιν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2000, όρισε τον 75χρονο Νικολάι Χαριτόνοφ ως υποψήφιό του.

Ο Χαριτόνοφ είχε θέσει υποψηφιότητα το 2004 και είχε κερδίσει το 14% των ψήφων έναντι 71% του Πούτιν. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS τον ανέφερε ότι δεν θα βρει λάθη στον ηγέτη του Κρεμλίνου. «Είναι υπεύθυνος για τον δικό του κύκλο εργασιών, γιατί να τον επικρίνω;» δήλωσε ο Χαριτόνοφ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024