Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Mel B αποθεώνεται επειδή εναντιώθηκε στο «blackface» σε εμφάνιση των Spice Girls το 1997

Η Mel B αποθεώνεται επειδή εναντιώθηκε στο «blackface» σε εμφάνιση των Spice Girls το 1997

Σε μια ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή το 1997, παρουσιάστηκε στο γυναικείο συγκρότημα ο απαράδεκτος χριστουγεννιάτικος χαρακτήρας «Μαύρος Πιτ». Και δικαίως, δεν εντυπωσιάστηκαν.

Ένα βίντεο από μια εμφάνιση των Spice Girls το 1997 στην ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή «Laat de Leeuw» ανέβηκε στο TikTok και πολλοί άνθρωποι εκθειάζουν το μέλος του γκρουπ Mel B για τον σθεναρό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε μια ρατσιστική κατάσταση.

Στο βίντεο, το οποίο είχε γίνει επίσης αντικείμενο σχολιασμού το 2017, ο οικοδεσπότης και κωμικός Paul de Leeuw παρουσιάζει στο γυναικείο συγκρότημα αρκετούς λευκούς καλλιτέχνες ντυμένους ως «Zwarte Piet» ή «Μαύρος Πιτ», έναν αμφιλεγόμενο ολλανδικό χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα.

«Δεν θα έπρεπε να έχουν ζωγραφισμένα τα πρόσωπα τους. Είμαστε στη δεκαετία του ’90»

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μαύρος Πιτ απεικονίζεται κατά παράδοση από ανθρώπους που φορούν μεγάλα κόκκινα χείλη, κατσαρές περούκες και *blackface.

*Blackface: Λευκό άτομο που βάφει το πρόσωπο του με σκούρα απόχρωση make up ώστε να δείχνει μαύρος

Ατόφιος ρατσισμός

«Δεν μου αρέσουν», φωνάζει η Mel B, η οποία είναι μαύρη και το πλήρες όνομα της είναι Melanie Brown, στο βίντεο – πριν ακόμη οι άνθρωποι που είναι ντυμένοι ως Μαύρος Πιτ παρελάσουν στη σκηνή.

«Όχι!» ακούγεται να φωνάζει η μουσικός της μπάντας Geri Halliwell καθώς οι περφόρμερ βγαίνουν καλαμπουρίζοντας στην σκηνή.

Καθώς πέντε άνθρωποι με blackface, ενδυμασία «αρλεκίνων», κόκκινο κραγιόν και χρυσά σκουλαρίκια περικυκλώνουν τις τραγουδίστριες, η Mel B αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η σκηνή είναι αρκετά τρομακτική ακόμα και για την Scary Spice.

@medylema That one time when @Spice Girls was introduced to #blackface in the #netherlands🇳🇱 , #MelB wasn’t pleased at all . . . #spice #spicegirls #spicegirlsvideo #tvshow #90s #90spopculture #medylema #popculture #interview #famous ♬ original sound – Medy Lema

«Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να βάψουν το πρόσωπo τους. Θα έπρεπε να βάλεις κανονικούς μαύρους ανθρώπους να το κάνουν, δεν θα έπρεπε να βάφουν τα πρόσωπά τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ωραίο», λέει η ίδια.

«Ωραία» παράδοση

«Όχι, όχι, όχι, μα αυτό είναι παράδοση. Αυτό είναι κουλτούρα, αυτό είναι παράδοση», ισχυρίζεται ο de Leeuw – πριν αστειευτεί ότι ένας από τους Μαύρους Πίτ είναι στην πραγματικότητα η Winnie Mandela, η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και δεύτερη σύζυγος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Νέλσον Μαντέλα. Η Νότια Αφρική ήταν κάποτε μέρος της ολλανδικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να το αλλάξουν. Νομίζω ότι πρέπει να το αλλάξετε», λέει με αποφασιστικότητα η Mel B. «Δεν θα έπρεπε να έχουν ζωγραφισμένα τα πρόσωπα τους. Είμαστε στη δεκαετία του ’90».

«Όχι, αλλά είναι πολιτισμός», λέει ο de Leeuw, στον οποίο η Mel B ανταπαντά: «Ανανεώστε την κουλτούρα σας. Θα πρέπει να πάρετε πραγματικούς – πραγματικούς μαύρους ανθρώπους».

«Ήταν τόσο αληθινές, ακόμα και για τα δεδομένα της δεκαετίας του ’90», ανέφερε ένας σχολιαστής. «Η κουλτούρα είναι τόσο άθλια δικαιολογία», έγραψε ένας άλλος TikToker.

Στάχτη στα μάτια

Κάποιοι στην Ολλανδία συμφωνούν με το επιχείρημα ότι η παράδοση είναι μια ανεπαρκής δικαιολογία για τον κραυγαλέο ρατσισμό. Ο Ολλανδός συγγραφέας Joost de Vries έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα The Guardian το 2018 με τίτλο «Μαύρος Πιτ: το σκάνδαλο για το οποίο οι Ολλανδοί δεν μπορούμε να σιωπούμε άλλο».

Αντιρατσιστές ακτιβιστές στις Κάτω Χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους για τις απεικονίσεις του Μαύρου Πιτ στις δημόσιες γιορτές. Παρά το ενεργό κίνημα «Διώξτε τον Μαύρο Πιτ» στις Κάτω Χώρες, το Reuters ανέφερε το 2019 ότι δημοσκόπηση έδειξε ότι το 59% των Ολλανδών επιθυμεί να εξακολουθήσει ο Μαύρος Πιτ να έχει μαύρο πρόσωπο.

Ορισμένες μεγάλες ολλανδικές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ, έχουν ωστόσο τροποποιήσει τον Μαύρο Πιτ, παρουσιάζοντάς τον μόνο με μαύρες κηλίδες στο πρόσωπό του. Φυσικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια.

*Mε πληροφορίες από Huffpost

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024