Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Ο ρατσισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ευρώπη

Έρευνα: Ο ρατσισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ευρώπη

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι αφρικανικής καταγωγής σε13 ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν διακρίσεις.

Ο ρατσισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, με σχεδόν τους μισούς αφρικανούς σε δεκατρία κράτη-μέλη που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΕ να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις, από τη λεκτική κακοποίηση των παιδιών τους μέχρι τη δυσκολία να νοικιάσουν σπίτια.

Από τα σχολεία μέχρι την αγορά εργασίας, τη στέγαση και την υγεία, η έρευνα του οργανισμού δικαιωμάτων της ΕΕ για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής διαπίστωσε υψηλά επίπεδα διακρίσεων, ειδικά στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο.

Είναι σοκαριστικό να μη βλέπουμε καμία βελτίωση από την έρευνα το 2016 λέει ο Michael O’Flaherty, διευθυντής στον οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Alternative für Deutschland έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας, καθώς και η μεγαλύτερη αντιπολίτευση, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, και η επιρροή του αυξάνεται.

Στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), που ιδρύθηκε το 1956 και του οποίου ηγήθηκε για πρώτη φορά ένας πρώην ναζιστής λειτουργός και αξιωματικός των SS, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει.

Ο Michael O’Flaherty, διευθυντής στον οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, κάλεσε όλες τις χώρες της ΕΕ να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ισότητα, μεταξύ άλλων σχετικά με την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης του προβλήματος.

Η Γερμανία, όμως, λόγω του παρελθόντος της, δεν συλλέγει στοιχεία απογραφής σχετικά με τη φυλετική ή εθνοτική ποικιλομορφία. Σύμφωνα με τον O’Flaherty, παρ’ όλα αυτά, δεν έχει «καμία σχέση με την εθνοτική και εθνική καταγωγή. Είναι σοκαριστικό να μην βλέπουμε καμία βελτίωση από την τελευταία μας έρευνα το 2016. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους».

«Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις κοινωνίες μας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να στοχεύσουν καλύτερα τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι και οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα τα δικαιώματά τους χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις», δήλωσε.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα σε 6.752 άτομα αφρικανικής καταγωγής σε 13 χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία – έδειξε ότι το 45% είχε βιώσει φυλετικές διακρίσεις, ποσοστό αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το 39% το 2016.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι ιδιοκτήτης ακινήτου τους είχε εμποδίσει να νοικιάσουν το σπίτι λόγω της φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής

Ο ρατσισμός που αποκάλυψε ο οργανισμός λέγεται ότι επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ένας στους τέσσερις (23%) ερωτηθέντες δήλωσε ότι ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης ακινήτου τους είχε εμποδίσει να νοικιάσουν ένα σπίτι λόγω της φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής.

Το ένα τέταρτο (23%) των μαύρων ανέφερε ότι κάποιος έκανε προσβλητικά ή απειλητικά σχόλια στο παιδί τους προσωπικά λόγω της εθνοτικής ή μεταναστευτικής του καταγωγής.

Δύο στους πέντε γονείς στην Ιρλανδία (39%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 38%) και την Αυστρία (37%) ανέφεραν τέτοιες εμπειρίες. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των εργαζομένων αφρικανικής καταγωγής έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ποσοστό αυτό λέγεται ότι είναι τριπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού σε ολόκληρη την ΕΕ (11%).

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μαύροι έχουν δυσανάλογα υψηλά προσόντα για τις θέσεις εργασίας στις οποίες εργάζονται. Διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο (35%) των μαύρων ατόμων με πανεπιστημιακά προσόντα απασχολούνταν σε επαγγέλματα χαμηλής ή μέσης ειδίκευσης σε σύγκριση με το 21% του γενικού πληθυσμού.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα της ΕΕ είτε είχαν γεννηθεί σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είτε ήταν απόγονοι μεταναστών με τουλάχιστον έναν γονέα γεννημένο στην υποσαχάρια Αφρική.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024