Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο έγκυες Αφροαμερικανές πεθαίνουν στις ΗΠΑ και ο λόγος είναι ο ρατσισμός

Ο έγκυες Αφροαμερικανές πεθαίνουν στις ΗΠΑ και ο λόγος είναι ο ρατσισμός

Οι Μαύρες γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Angelica Lyons γνώριζε ότι ήταν επικίνδυνο για τις Μαύρες γυναίκες να γεννήσουν στην Αμερική.

Ως καθηγήτρια δημόσιας υγείας, δίδαξε στους μαθητές της για τις φυλετικές ανισότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι Μαύρες γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού από οποιαδήποτε άλλη φυλή.

Η πολιτεία καταγωγής της, η Αλαμπάμα, έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στη χώρα.

Στη συνέχεια, το 2019, παραλίγο να συμπεριληφθεί κι εκείνη στα ποσοστά αυτά.

Περίμενε στην πρώτη της εγκυμοσύνη να αισθανόταν πολύ χαρούμενη, όμως όλα μετατράπηκαν γρήγορα σε εφιάλτη όταν άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους στο στομάχι.

Οι εκκλήσεις της για βοήθεια δεν εισακούονταν, λέει στο AP, και την έστελναν επανειλημμένα στο σπίτι από το νοσοκομείο. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες της είπαν ότι υπέφερε από φυσιολογικές συσπάσεις ακόμη και όταν ο κοιλιακός της πόνος επιδεινώθηκε και άρχισε να κάνει εμετούς. Η Angelica λέει ότι δεν την έπαιρναν στα σοβαρά μέχρι που ένας έντονος πόνος την έπιασε σε όλο της το σώμα και ο καρδιακός ρυθμός του μωρού της έπεσε κατακόρυφα.

Έσπευσε στο χειρουργείο για επείγουσα καισαρική τομή, μήνες πριν από την ημερομηνία τοκετού της,  ενώ παραλίγο να πεθάνει από σήψη.

Ακόμα πιο απογοητευτικό: η Angelica εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, το πανεπιστήμιο που συνδέεται με το νοσοκομείο που τη νοσηλευόταν.

Η εμπειρία της είναι μια αντανάκλαση του ρατσισμού στην υγεία, της προκατάληψης και της απρόσεκτης φροντίδας που υπομένουν οι Μαύροι Αμερικανοί. Οι Μαύρες γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες — 69,9 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων το 2021, σχεδόν τρεις φορές το ποσοστό σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα Μαύρα μωρά είναι πιο πιθανό να πεθάνουν, και επίσης πολύ πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, θέτοντας το υπόβαθρο για προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να τα ακολουθήσουν στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν

«Η φυλή παίζει τεράστιο ρόλο, ειδικά στον Νότο, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζουν», λέει η Angelica, και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν».

Το να είσαι Μαύρος οπουδήποτε στην Αμερική σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το Αλτσχάιμερ και, πιο πρόσφατα, ο κοροναϊός. Οι Μαύροι Αμερικανοί έχουν λιγότερη πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο.

Από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, ανεξαρτήτως πλούτου ή κοινωνικής θέσης, είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από κοινές παθήσεις.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των Μαύρων Αμερικανών είχε ως αποτέλεσμα 1,6 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς. Αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είχε ως αποτέλεσμα μια σωρευτική απώλεια περισσότερων από 80 εκατομμυρίων ετών ζωής λόγω των ανθρώπων που πέθαιναν νέοι και δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υγειονομική περίθαλψη και σε χαμένες ευκαιρίες.

Ένα ετήσιο έργο του Associated Press διαπίστωσε ότι οι προκλήσεις υγείας που υπομένουν οι Μαύροι Αμερικανοί ξεκινούν συχνά πριν από την πρώτη τους αναπνοή.

Το AP διεξήγαγε δεκάδες συνεντεύξεις με γιατρούς, επαγγελματίες υγείας, υποστηρικτές, ιστορικούς και ερευνητές που εξέθεσαν πώς μια ιστορία ρατσισμού που ξεκίνησε κατά τα θεμελιώδη χρόνια της Αμερικής οδήγησε στις ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024