Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακριβότερο από 10,8% έως 11,4% το εορταστικό τραπέζι φέτος

Ακριβότερο από 10,8% έως 11,4% το εορταστικό τραπέζι φέτος

Πανάκριβη η ελληνική γαλοπούλα, φθηνότερο το χοιρινό - Διαφοροποιήσεις μεταξύ εισαγόμενων και εγχώριων προϊόντων - Προσφορές για όλα τα βαλάντια

Πιο αλμυρό από πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς οι αυξήσεις των τιμών όλους τους προηγούμενους μήνες στα τρόφιμα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό τους, θα αναγκάσουν τους καταναλωτές να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν με όλα τα αναγκαία το εορταστικό δείπνο.

Το τραπέζι θα γεμίσει με τα παραδοσιακά εδέσματα, για τα οποία, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), θα κοστίσει για 6-8 άτομα από 103,10 έως 140,76 ευρώ, δηλαδή από 10,8% έως 11,4% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το 50% των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα σε τρόφιμα και ποτά φέτος

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από το τι θα περιλαμβάνει το μενού των Χριστουγέννων και από τις διαφορετικές ποιότητες και ποσότητες των αγαθών που οι καταναλωτές θα επιλέξουν, αλλά και από το πού θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Οι κεντρικές αγορές φαίνεται να είναι οικονομικότερες.

Ωστόσο σε αυτές δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης το σύνολο του καταναλωτικού κοινού.

Πάντως, στην αγορά υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, αν και η γαλοπούλα αποτελεί ένα από τα εδέσματα στο γιορτινό τραπέζι, οι Ελληνες δεν είναι τόσο λάτρεις του είδους.

Προτιμούν κυρίως χοιρινό, αρνί και κατσίκι μαγειρεμένα σε διάφορες παραλλαγές.

Η τιμή της εγχώριας γαλοπούλας φτάνει έως τα 15,20 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνί και το κατσίκι ακόμα και τα 16,5 ευρώ το κιλό.

Το χοιρινό αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή με την τιμή του να διαμορφώνεται από 4,99 έως 7,6 ευρώ το κιλό.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στις τιμές ανάμεσα σε εγχώρια και εισαγόμενα είδη.

Αν και σύμφωνα με έρευνες το 50% των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα σε τρόφιμα και ποτά φέτος, τα κρεοπωλεία και οι αλυσίδες σουπερμάρκετ προσφέρουν είδη που μπορούν να δώσουν μια μικρή πολυτέλεια στο γιορτινό τραπέζι.

Προετοιμασμένα

Σε πολλά καταστήματα, εκτός των βασικών, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προετοιμασμένα κρεατοσκευάσματα, καρυκευμένα κρέατα, γεμιστά ρολά, ακόμα και αλμυρές βασιλόπιτες.

Για παράδειγμα, ένα έτοιμο για ψήσιμο μαριναρισμένο κότσι μαύρου χοίρου περίπου 1,5 κιλό κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ, ενώ γεμιστό ρολό γαλοπούλας περίπου δύο κιλών 30 ευρώ και ρολό χοιρινό εξοχικό από 12 ευρώ το κιλό.

Για τους λάτρεις του κυνηγιού (ελληνικό αγριογούρουνο μαριναρισμένο σε κρασί), αυτό κοστίζει περίπου 17 ευρώ το κιλό.

Ενα πλούσιο τραπέζι χρειάζεται σαλάτες, τυριά και κρασί. Οπου και σε αυτά τα είδη η ποικιλία είναι μεγάλη με αρκετές προσφορές να ισχύουν από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Τέλος, τα γλυκά των Χριστουγέννων, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, είναι τα δημοφιλέστερα με τα ζαχαροπλαστεία να προσφέρουν πολλές μικρές ακόμα «αμαρτίες» και από σοκολάτα.

Το βέβαιο είναι ότι και φέτος αν και ακριβότερο το γιορτινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι δεν θα μείνει άδειο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και την ερχόμενη Κυριακή καθώς όλα τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ θα είναι ανοιχτά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024