Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλυπτήρια προτομής Στέφανου Μίλλερ στη Νεμέα

Αποκαλυπτήρια προτομής Στέφανου Μίλλερ στη Νεμέα

Όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η φιλοτέχνηση της προτομής του Στέφανου Μίλλερ, «δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μεγάλη προσφορά του»

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του φιλέλληνα Αμερικανού αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεμέας, παρέστη και μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Μιλώντας ο περιφερειάρχης στην εκδήλωση, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα, επισήμανε ότι ο Στέφανος Μίλλερ «προσέφερε πάρα πολλά στη Νεμέα, στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν αυτός που ανέσκαψε, αποκάλυψε και ανέδειξε τις αρχαιότητες στη Νεμέα, κατασκεύασε το μουσείο, αναστήλωσε τον ναό του Διός, αναβίωσε τα Νέμεα -έναν από τους 4 πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας-, έγινε Ελληνας, κινητοποίησε τους ομογενείς στις ΗΠΑ και προώθησε την διάκριση του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας ως μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς (European Heritage)».

Όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του Στέφανου Μίλλερ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, «δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μεγάλη προσφορά ενός ανθρώπου του πολιτισμού, όπως ήταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος, έργο ζωής του οποίου επί 40 χρόνια αποτέλεσε η ανασκαφή και η ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας».

Ας σημειωθεί ότι η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του φιλέλληνα Αμερικανού επιστήμονα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης και χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Μαριλένα Σούκουλη, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ο πρόεδρος του συλλόγου για την αναβίωση των Νεμέων, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Στέφανος Μίλλερ

Ο Στέφανος Μίλλερ ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους αρχαιολόγους που αφιέρωσε 40 χρόνια της καριέρας του στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1942 στο Γκόσεν, της πολιτείας της Ινδιάνα των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982 – 1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, ενώ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021, σε ηλικία 79 χρόνων”.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024