Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τάρανδοι μπορούν να κάνουν multitasking

Οι τάρανδοι μπορούν να κάνουν multitasking

Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα από τέσσερις ενήλικες θηλυκούς ταράνδους.

Αν το αδιάκοπο γλέντι τα Χριστούγεννα σας αφήνει εξαντλημένους, ίσως αξίζει να εμπνευστείτε από τους ταράνδους: Έρευνες δείχνουν ότι τα μεγαλόσωμα ζώα μπορούν να κοιμηθούν ενώ μασάνε την τροφή τους.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι τάρανδοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μασουλώντας λειχήνες, φύλλα βούρλα και χόρτα, μια σημαντική δραστηριότητα δεδομένου ότι η εύρεση τροφής σπανίζει το χειμώνα.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ένας τρόπος με τον οποίο εξισορροπούν την ανάγκη τους για πέψη με την ανάγκη για ύπνο είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών (multitasking), μεταδίδει ο Guardian.

«Υποθέτουμε ότι στα άγρια ζώα το αναμάσημα της τροφής μπορεί να συνυπάρχει με ένα σημαντικό μέρος της κάλυψης του ύπνου», δήλωσε η καθηγήτρια Gabriela Wagner, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Βιοοικονομίας στο Tromsø της Νορβηγίας.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, η ομάδα αναφέρει ότι συνέλεξε δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα από τέσσερις ενήλικες θηλυκούς ταράνδους, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά ηλεκτρόδια κολλημένα στο τριχωτό της κεφαλής τους – μια μέθοδος γνωστή ως EEG.

Η ανάλυση των δεδομένων

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ημερών κάθε χειμερινής, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής περιόδου υπό συνθήκες σταθερού σκότους, σταθερού φωτός και φυσικής εναλλαγής μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι τάρανδοι περνούσαν, κατά μέσο όρο, τον ίδιο χρόνο ύπνου ανεξάρτητα από την εποχή, ενώ το ποσοστό του χρόνου που περνούσαν σε κάθε φάση του ύπνου – είτε πρόκειται για ύπνο ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM) είτε για ύπνο μη-REM – ήταν επίσης σταθερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Στα πειράματα η ομάδα διέκοψε τον ύπνο των ταράνδων για περίοδο δύο ωρών

Μεταξύ άλλων, η ομάδα διεξήγαγε πειράματα στα οποία διέκοψε τον ύπνο των ταράνδων για περίοδο δύο ωρών, διαπιστώνοντας ότι αυτό οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας των αργών κυμάτων στον εγκέφαλο των ζώων – γεγονός που υποδεικνύει ότι τα ζώα ένιωθαν την ανάγκη να κοιμηθούν.

«Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος τους γνωρίζει πόσο ύπνο χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλά – όπως ακριβώς και ο δικός μας», δήλωσε η Wagner και πρόσθεσε: «Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα ζώα».

Η ανάλυση των δεδομένων καθώς και οι παρατηρήσεις συμπεριφοράς, από την ομάδα των επιστημόνων, αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του μηρυκασμού οι τάρανδοι εισέρχονταν σε μια κατάσταση παρόμοια με τον ύπνο non-REM.

«Πιστεύουμε ότι η ικανότητα να κοιμούνται ενώ χωνεύουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του σύντομου καλοκαιριού. Αυτό γιατί οι τάρανδοι την εποχή αυτή είναι εξαιρετικά δραστήριοι όλη την ημέρα για να φάνε αρκετή τροφή και να συσσωρεύσουν λίπος εν όψει των λιγοστών σε τροφή χειμερινών μηνών», δήλωσε η Wagner.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024