Πατέντες: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως εφευρέτης στη Βρετανία
O αμερικανός προγραμματιστής Στίβεν Τέιλερ έχει προσφύγει σε πολλές χώρες για τις «εφευρέσεις» μιας ΑΙ.
Σε μια υπόθεση που παρακολούθησαν στενά εφευρέτες και επιχειρήσεις τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενός προγραμματιστή, ο οποίος ζητούσε να κατοχυρωθούν με πατέντα οι εφευρέσεις που επινόησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο αμερικανός προγραμματιστής Στίβεν Τέιλερ, δημιουργός του συστήματος DABUS, κατέθεσε έφεση όταν το βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δύο «εφευρέσεις» του μηχανήματος που αφορούν ένα δοχείο ποτών και έναν φάρο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα την Τετάρτη ότι η βρετανική νομοθεσία αναγνωρίζει ως εφευρέτες μόνο φυσικά πρόσωπα.
«Η απόφαση δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας»
Ο δικηγόρος του Τέιλερ υποστήριξε ο πελάτης του «δικαιούται τα δικαιώματα των εφευρέσεων του DABUS» καθώς η βρετανική νομοθεσία δεν προβλέπει ρητά ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος.
Όμως οι νομικοί εκπρόσωποι του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων αντέτειναν ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για τις πατέντες ΑΙ και αποφάσισε να μην τροποποιήσει τη νομοθεσία.
Επισήμαναν επίσης ότι ανάλογα αιτήματα του Τέιλερ έχουν απορριφθεί στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία, αν και η Νότια Αφρική δέχτηκε να αναγνωρίσει το DABUS ως εφευρέτη.
Η ετυμηγορία της βρετανικής δικαιοσύνης ήταν αναμενόμενη, σχολίασε στο Reuters ο Τζάιλς Πάρσονς της δικηγορικής εταιρείας Browne Jacobson, ο οποίος δεν είχε ανάμιξη στην υπόθεση.
«Για την ώρα η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» εκτίμησε.
«Κι αυτό επειδή για την ώρα η ΑΙ είναι εργαλείο και όχι πράκτορας. Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα ασχοληθούμε όμως με το θέμα όταν προκύψει».
- Φωτιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Όλυμπος: Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς 64χρονου περιπατητή χωρίς τις αισθήσεις του
- ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων – Τι ισχύει από το 2027
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Η εντυπωσιακή απόκρουση του Τζολάκη (vid)
- Φωτιά στην Ισπανία: Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να μην κινδυνεύσουν πυκνοκατοικημένες περιοχές
- Τι λένε στην Ιταλία: «Ο Ολυμπιακός έκανε πρόταση επέκτασης συμβολαίου στον Γουόκαπ» (pic)
- To «Studio 54» του Παρισιού – Φήμη και παροξυσμός σε ένα λουτρό που μετατράπηκε σε κλαμπ στα 80s
- Σέρρες: Διασωληνωμένος 35χρονος οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442