Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πατέντες: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως εφευρέτης στη Βρετανία

Πατέντες: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως εφευρέτης στη Βρετανία

O αμερικανός προγραμματιστής Στίβεν Τέιλερ έχει προσφύγει σε πολλές χώρες για τις «εφευρέσεις» μιας ΑΙ.

Σε μια υπόθεση που παρακολούθησαν στενά εφευρέτες και επιχειρήσεις τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενός προγραμματιστή, ο οποίος ζητούσε να κατοχυρωθούν με πατέντα οι εφευρέσεις που επινόησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο αμερικανός προγραμματιστής Στίβεν Τέιλερ, δημιουργός του συστήματος DABUS, κατέθεσε έφεση όταν το βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δύο «εφευρέσεις» του μηχανήματος που αφορούν ένα δοχείο ποτών και έναν φάρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα την Τετάρτη ότι η βρετανική νομοθεσία αναγνωρίζει ως εφευρέτες μόνο φυσικά πρόσωπα.

«Η απόφαση δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας»

Ο δικηγόρος του Τέιλερ υποστήριξε ο πελάτης του «δικαιούται τα δικαιώματα των εφευρέσεων του DABUS» καθώς η βρετανική νομοθεσία δεν προβλέπει ρητά ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος.

Όμως οι νομικοί εκπρόσωποι του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων αντέτειναν ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για τις πατέντες ΑΙ και αποφάσισε να μην τροποποιήσει τη νομοθεσία.

Επισήμαναν επίσης ότι ανάλογα αιτήματα του Τέιλερ έχουν απορριφθεί στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία, αν και η Νότια Αφρική δέχτηκε να αναγνωρίσει το DABUS ως εφευρέτη.

Η ετυμηγορία της βρετανικής δικαιοσύνης ήταν αναμενόμενη, σχολίασε στο Reuters ο Τζάιλς Πάρσονς της δικηγορικής εταιρείας Browne Jacobson, ο οποίος δεν είχε ανάμιξη στην υπόθεση.

«Για την ώρα η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» εκτίμησε.

«Κι αυτό επειδή για την ώρα η ΑΙ είναι εργαλείο και όχι πράκτορας. Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα ασχοληθούμε όμως με το θέμα όταν προκύψει».

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024