Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοψήφισμα στη Χιλή: Οι πολίτες απορρίπτουν και το νέο σχέδιο Συντάγματος

Δημοψήφισμα στη Χιλή: Οι πολίτες απορρίπτουν και το νέο σχέδιο Συντάγματος

Με το 76,52% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το «κατά» του νέου σχεδίου Συντάγματος επικρατεί με το 55,54% των ψήφων, ενώ το «υπέρ» περιορίζεται στο 44,55%, σύμφωνα με την εκλογική υπηρεσία της Χιλής.

Οι πολίτες της Χιλής απέρριψαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή το σχέδιο νέου Συντάγματος της χώρας, κείμενο που καταρτίστηκε από συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσε η άκρα δεξιά, κατά συνέπεια ο θεμελιώδης νόμος της περιόδου της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ θα παραμείνει σε ισχύ, κατά τα ως τώρα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εφορευτική επιτροπή της χώρας της Λατινικής Αμερικής (στη φωτογραφία του Reuters/Ivan Alvarado, επάνω, πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο).

Το νέο δημοψήφισμα διεξήχθη αφού οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει εξολοκλήρου ένα προοδευτικό προσχέδιο τον Σεπτέμβριο

Με το 76,52% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το «κατά» επικρατεί με το 55,54% των ψήφων, ενώ το «υπέρ» περιορίζεται στο 44,55%, σύμφωνα με την εκλογική υπηρεσία (SERVEL).

Η τελευταία πρόταση αναθεώρησης τέθηκε σε δημοψήφισμα αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν εξολοκλήρου ένα προοδευτικό προσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2022 που επιχειρούσε να κατοχυρώσει την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αντιδράσεις

Η νέα συνταγματική αναθεώρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά και στο Κογκρέσο, με τους συντηρητικούς υπερασπιστές της να ισχυρίζονται ότι εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια στη χώρα και τους σκεπτικιστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Χιλής να τονίζουν πως διαιωνίζει το υπάρχον Σύνταγμα, που προέρχεται από την περίοδο Πινοσέτ.

Αν απορριφθούν και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, όπως δείχνουν τ’ αποτελέσματα, θα συνεχίσει να ισχύει το σημερινό σύνταγμα, αφού η κυβέρνηση του αριστερού Μπόριτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εκκινήσει νέες διαδικασίες.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024