Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
129 εκατ. ευρώ μείον για τους Δήμους για να λυθεί το θέμα με το τέλος ταφής

129 εκατ. ευρώ μείον για τους Δήμους για να λυθεί το θέμα με το τέλος ταφής

Στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΚΕΔΕ

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου αποφασίστηκε η επιχορήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με συνολικό ποσό ύψους 129.141.872,00€, για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022 και του α΄ εξαμήνου έτους 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα ποσά που καταβάλλονται στον Ε.Ο.ΑΝ. και αντιστοιχούν στο οφειλόμενο ποσό των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022 παρακρατούνται από κάθε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού κατά το έτος 2024 στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας κατανομής των πόρων του άρθρου 259 του ν.3852/2010.

Επίσης, τα ποσά που καταβάλλονται στον Ε.Ο.ΑΝ. και αντιστοιχούν στο οφειλόμενο ποσό των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του α΄ εξαμήνου έτους 2023 σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα, παρακρατούνται από κάθε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού κατά το τρέχον και επόμενο έτος στο πλαίσιο της διαδικασίας κατανομής των πόρων του άρθρου 259 του ν.3852/2010.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την Αυτοδιοίκηση όπου οι οφειλές των Δήμων, ανεξαρτήτου αιτίας πιθανώς, θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ βάση των οποίων οι Δήμοι πληρώνουν τα λειτουργικά τους κόστη και την κοινωνική πολιτική που ασκούν. Όπως μείωση δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στήριξη των κοινωνικών δομών και άλλα. Επί της ουσίας η προβλεπόμενη αύξηση των ΚΑΠ για το 2024 με την παρακράτηση των οφειλομένων θεωρείται άνευ αντικρίσματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι, οι Δήμοι τις χρονιές 2022 και 2023 είχαν τεράστια επιβάρυνση από την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ κλήθηκαν και στην πανδημία να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες που παρουσιάστηκαν στους δήμους τους, δαπανώντας σημαντικά κονδύλια.

Στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει δικαστικά, «διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση».

Η απόφαση και οι οφειλές των Δήμων.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024