Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» στα εορταστικά έξοδα βάζει η ακρίβεια

«Φρένο» στα εορταστικά έξοδα βάζει η ακρίβεια

Σε γιορτινό κλίμα η αγορά όμως οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στις αγορές τους εν μέσω κύματος ακρίβειας.

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά με τους καταναλωτές να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων για να «ζεστάνουν» τις τσέπες τους όμως το «κρύο» είναι τσουχτερό και τα «καύσιμα» δεν επαρκούν.

Η κυβέρνηση που πέρασε τον κρατικό προϋπολογισμό (2024) πανηγυρίζει για ορισμένους οικονομικούς δείκτες όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να τιθασεύσει την εκτεταμένη φτωχοποίηση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των χαμηλών μισθών και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνται φτωχοί (2022). Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται «υποκειμενικά φτωχά», με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Ανησυχία για το κόστος ζωής και συγκράτηση των δαπανών την περίοδο των εορτών

Με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να πάρουν μια πρόσκαιρη ανάσα με τα κάθε λογής επιδόματα που εισάγει η κυβέρνηση και τα Χριστούγεννα να βρίσκονται προ των πυλών η πίεση που ασκεί στην αγοραστική δύναμη και την ψυχολογία των καταναλωτών ο συνδυασμός οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού, αποτυπώνεται καθαρά στα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της EY Future Consumer Index.

Οι καταναλωτές ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θάνος Μαύρος (Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου της ΕΥ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) επικαλέστηκε σχετική έρευνα που δείχνει πως το 56% των συμμετεχόντων ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής, 53% για τα οικονομικά τους και 40% για την οικονομία γενικά, ενώ δυο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

«Οι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα ή να μην αυξήσουν τις δαπάνες τους»

Εστιάζοντας στις χριστουγεννιάτικες αγορές, ο κ. Μαύρος επισημαίνει ότι πριν ένα χρόνο, η έρευνα έδειξε ότι το 89% των καταναλωτών σκόπευαν να ξοδέψουν λιγότερα ή να μην αυξήσουν τις δαπάνες τους για τις οικογένειές τους στη διάρκεια των εορτών, ενώ το 41% θα ξόδευαν λιγότερα σε δώρα για φίλους. «Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, εκτιμούμε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει αισθητά φέτος» υπογραμμίζει.

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Υπό αυτές τις συνθήκες το Δώρο Χριστουγέννων εκτιμάται ότι θα εξαφανιστεί σε χρόνο ρεκόρ από την τσέπη των καταναλωτών και τα κάθε ειδών Καλάθια θα αποτελέσουν ασπιρίνη, την ώρα που βασικά αγαθά, όπως το λάδι, τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας.

Δεν πέφτουν οι τιμές του λαδιού

Στο μεταξύ, η λίστα με βασικά τρόφιμα που τείνουν να γίνουν απλησίαστα μεγαλώνει. Επί παραδείγματι, οι τιμές στο κρέας και τα τυροκομικά έχουν πάρει την ανιούσα. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που πλέον δεν δύνανται να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, καθώς δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση των τιμών.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά

Με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να επιμένει, ως το μεγαλύτερο αγκάθι για τα ελληνικά νοικοκυριά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά με τα μέλη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος να παραδέχονται ότι ακόμη και με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οι τιμές δεν θα επανέλθουν στα προ διετίας επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί στη Ελλάδα, παρά την αύξηση, δεν επαρκούν με τον μήνα να βγαίνει οριακά, για την πλειονότητα των πολιτών.

Υπάρχει διάθεση αλλά…

Τη διάθεση των καταναλωτών, παρά τα προβλήματα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, να κάνουν τις αγορές τους την περίοδο των Χριστουγέννων, αποτυπώνει έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά το κοινό αναμένεται να ξοδέψει την περίοδο των Χριστουγέννων 174 ευρώ κατά κεφαλήν, το οποίο είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τα 146 ευρώ του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφουν οι τιμές, αλλά και στη μικρή αύξηση που καταγράφει το μέσο εισόδημα των καταναλωτών.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024