Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Αρμένιος εκπαιδευτής διαρρηκτών με τα αντικλείδια, «εγκέφαλος» απαγωγής 6χρονης κόρης επιχειρηματία το 2002

Ο Αρμένιος εκπαιδευτής διαρρηκτών με τα αντικλείδια, «εγκέφαλος» απαγωγής 6χρονης κόρης επιχειρηματία το 2002

Στα νεανικά του χρόνια είχε οργανώσει μία από τις μεγαλύτερες απαγωγές στη χώρα με σκοπό τα λύτρα - Τα τελευταία δύο χρόνια «άνοιγε» σπίτια - Πώς δρούσε η σπείρα

Επαγγελματίας διαρρήκτης είχε γίνει τα τελευταία χρόνια ο 45χρονος Αρμένιος Σ.Ζ. που ξάφριζε σπίτια με αντικλείδια στη Θεσσαλονίκη. Το παρελθόν του όμως είναι πιο σκοτεινό, αφού στα νεανικά του χρόνια είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για την απαγωγή ενός 6χρονου κοριτσιού, κόρη επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, ζητώντας λύτρα 3 εκατ. δολαρίων.

Έμεινε μέσα σχεδόν 8 χρόνια, έπειτα αποφυλακίστηκε και φρόντισε να μην απασχολήσει τις Αρχές για λίγο καιρό, ώσπου να ξεχαστεί η δράση και το όνομά του

Ο «εγκέφαλος» της απαγωγής που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν από 21 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της σπείρας των… εκπαιδευτών διαρρηκτών που εξιχνιάστηκε προ ολίγων ημερών. Είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια κάθειρξη, αλλά 7 χρόνια και 7 μήνες μετά ήταν ελεύθερος.

Ο πρώην απαγωγέας, έμαθε την τέχνη της κατασκευής κλειδιών και… εκπαίδευε διαρρήκτες

Ο 45χρονος Σ.Ζ. είχε καιρό να απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Από το 2010 που είχε αποφυλακιστεί φαίνεται πως σχεδίαζε το επόμενο βήμα. Το κέντρο εκπαίδευσης διαρρηκτών και η εγκατάσταση παραγωγής κλειδιών για κάθε πόρτα δείχνει πως ήταν δικής του έμπνευσης. Μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα της Πολίχνης, που είχε νοικιάσει, και το μετέτρεψε στο νέο του στρατηγείο. Αποκόμισε ένα σημαντκό χρηματικό όφελος από τη δράση του, αλλά ούτε αυτό το σχέδιο διήρκεσε για πολύ. Ήταν μία προετοιμασία τουλάχιστον δύο χρόνων που τελικά δεν πέρασε απαρατήρητη από τις διωκτικές αρχές. Αστυνομικοί του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν την… καβάντζα του και κατέστρεψαν τα σχέδιά του.

Είχε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια για το σχέδιο της απαγωγής – Πώς τον «ξεσκέπασαν»

Πριν από 21 χρόνια και τέσσερις μήνες, τον Απρίλιο του 2002, όταν ακόμη ήταν 23 χρόνων, σχεδίασε και υλοποίησε μία από τις μεγαλύτερες απαγωγές με σκοπό τα λύτρα. Μαζί με άλλους δύο ομογενείς είχαν απαγάγει την 6χρονη κόρη επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, αφού προηγουμένως προκάλεσαν τεχνητό τροχαίο στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο επιχειρηματίας, σε αγροτικό δρόμο της Περαίας.

«Μου έλεγαν ότι το παιδί είναι δεμένο με χειροβομβίδες» είχε πει ο πατέρας της 6χρονης εξαναγκαζοντάς τον νασυγκεντρώσει το ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό των $3 εκατ.

Ο 23χρονος τότε ομογενής συνέλαβε το σχέδιο βλέποντας τις κινήσεις του επιχειρηματία, καθώς εργαζόταν σε ταβέρνα δίπλα στην επιχείρηση. Τα μελέτησε όλα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Νοίκιασε διαμέρισμα παρουσιαζόμενος σαν φοιτητής στην οδό Αρτέμιδος στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μόνωσε το διαμέρισμα με φελιζόλ για να μην ακούγονται τα κλάματα του παιδιού. Έκλεψε αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το σκηνοθετημένο τροχαίο και κράτησε μαζί με τους συνεργούς του το παιδί επί 26 ημέρες. Ζητούσε 3 εκατ. δολάρια για λύτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν τη μικρή. Μέχρι που ένα σύστημα παρακολούθησης κινητών, το οποίο προμηθεύτηκε η Αστυνομία από την Ιταλία, εντόπισε τις κινήσεις των τριών απαγωγέων. Ήταν δεύτερη μέρα του Πάσχα του 2002 όταν αστυνομικοί της ασφάλειας εισέβαλαν στο διαμέρισμα, έχοντας προηγουμένως ακινητοποιήσει τον έναν απαγωγέα που είχε πάει στην είσοδο της οικοδομής να παραλάβει μία πίτσα. Επί δέκα ημέρες οι αστυνομικοί κατέγραφαν κάθε κίνησή τους.

«Μου έλεγαν ότι το παιδί είναι δεμένο με χειροβομβίδες και μου έδιναν χρόνο να συγκεντρώσω τα χρήματα», είχε δηλώσει ο επιχειρηματίας πατέρας του παιδιού, ο οποίος μιλούσε με τον έναν απαγωγέα στο τηλέφωνο.

Ο 45χρονος σήμερα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 χρόνων για την απαγωγή της 6χρονης. 7 χρόνια και 7 μήνες μετά τη σύλληψή του αποφυλακίστηκε με όρους. Έκτοτε δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Αστυνομικοί όμως γνώριζαν ότι πλέον εκτός φυλακής κυκλοφορούσε ένας κακοποιός που έχει σπάνιες ικανότητες.

«Ίδρυσε» εκπαιδευτήριο διαρρηκτών και έκανε τις κλοπές… τεχνη

Η υποψία των αστυνομικών ότι ο 45χρονος ομογενής από την Αρμενία δεν θα καθόταν άπραγος επιβεβαιώθηκε πριν δύο μήνες, όταν μία πληροφορία που έφτασε στη δίωξη κλεπτών της ασφάλειας σχετιζόταν με το όνομά του. Οι προηγούμενες προσαγωγές για ελέγχους ρουτίνας, που σχετίζονται με άλλες συμμορίες, δεν είχαν αποδώσει. Η εξιχνίαση της δράσης της σπείρας των διαρρηκτών και ο εντοπισμός του διαμερίσματος στην Πολίχνη επιβεβαίωσε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε καταστρώσει πάλι.

Οι αστυνομικοί ήξεραν ότι ο τετραπέρατος Αρμένιος θα ξαναχτυπούσε, τον περίμεναν

Είχε προμηθευτεί εξελιγμένα μηχανήματα κατασκευής κλειδιών και ξεκίνησε εκπαίδευση για να ανοίγει με ευκολία όλων των τύπων τις κλειδαριές ασφαλείας. «Αυτό είναι τέχνη, δεν φτάνει η εμπειρία των κλοπών. Είναι εξειδικευμένη εκπαίδευση. Αυτός ήταν ο μετρ», έλεγε αστυνομικός ο οποίος γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης αναφερόμενος στον 45χρονο.

Το modus operandi

Οι διωκτικές αρχές είναι βέβαιες πως ο «εγκέφαλος» της συμμορίας ήταν ο 45χρονος. Ακριβώς όπως ήταν και πριν σχεδόν 22 χρόνια. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, μελετούσε με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδιά του. Αυτή τη φορά η εκπαίδευση στη διάρρηξη των κλειδαριών ήταν υποδειγματική. Έλυνε όλον τον μηχανισμό των κλειδαριών ασφαλείας και στη μία πλευρά αντί για το μέταλλο τοποθετούσε ένα διάφανο πλεξιγκλάς. Με τον τρόπο αυτόν ανέλυε κάθε κίνηση του κλειδιού για να εξεταστεί ο τρόπος διάρρηξης της κάθε κλειδαριάς.

Με ιδιαίτερη προσοχή επιλέγονταν τα θύματα και τα διαμερίσματα. Εντοπίζονταν πρόσωπα που κυκλοφορούσαν κρατώντας τα κλειδιά στα χέρια τους. Βιντεοσκοπούσαν την κίνησή τους, καταγράφοντας ειδικά τον τύπο των κλειδιών. Έτσι πληροφορούνταν άμεσα τον τύπο της κλειδαριάς για να γνωρίζουν ποια μέθοδο και ποια αντικλείδια θα χρησιμοποιήσουν. Ακολουθούσαν το θύμα, έβλεπαν το διαμέρισμα και όταν διαπίστωναν ότι έφευγε το άνοιγαν με άνεση και άρπαζαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν. Επέλεγαν να μην έχουν ανθρώπους στα σπίτια. Μόνον σε μία περίπτωση, μία διάρρηξη εξελίχτηκε σε ληστεία, όταν ο ιδιοκτήτης επέστρεψε και τον χτύπησαν.

Όπως γράφει το voria.gr, η έρευνα της ασφάλειας δεν έχει περιοριστεί στις περιπτώσεις για τις οποίες οι πέντε δράστες, μεταξύ των οποίων ο 45χρονος, συνελήφθησαν. Ήδη εξετάζεται από πού προέρχονται τα συγκεκριμένα μηχανήματα κατασκευής κλειδιών, ενώ αναζητούνται οι κάτοχοι των κλοπιμαίων που βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμα της Πολίχνης.

Όλοι στη φυλακή

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν οι πέντε κατηγορούμενοι που «ξάφριζαν» διαμερίσματα με τη χρήση κλειδιών ασφαλείας τα οποία αντέγραφαν σε ειδικό «εργαστήριο», αφού προηγουμένους παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ενοίκων τους βιντεοσκοπώντας κυρίως με τα κινητά τους τηλέφωνα τους τύπους των κλειδιών που χρησιμοποιούσαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάρρηξη σε σπίτια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα – τρεις με καταγωγή από τη Γεωργία και ένας από την Αρμενία, ηλικίας 44, 45, 27, 37 ετών και ένας Έλληνας ηλικίας 28 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση-συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις.

Δρούσαν ανενόχλητοι βάσει καλά μελετημένου σχεδίου

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της ομάδας διαρρηκτών η επιλογή «στόχων» συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, όπου εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, έμπαιναν στα διαμερίσματα πάντα πρωινές ώρες -πιθανόν όταν οι ένοικοι έβγαιναν έξω για τα ψώνια τους- χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασης.

Για να το πετύχουν αυτό, όπως αποδείχθηκε, είχαν βρει τρόπο να βιντεοσκοπούν τα υποψήφια θύματά τους με χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την είσοδο τους στις οικίες τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της πολυκατοικίας. Επιπλέον, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης η επιτήρηση των στόχων, η αλλαγή ενδυμασίας πριν και μετά τη διάρρηξη για να μην γίνουν αντιληπτοί και κινήσουν υποψίες, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές έφευγαν τρέχοντας από το σημείο με ΙΧ ιδιοκτησίας τους.

Η προετοιμασία για την «έφοδο» στα σπίτια γινόταν σε χώρο που είχαν νοικιάσει και τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, ενώ εκεί εξασκούνταν και στην εφαρμογή πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών χωρίς να αφήνουν  ίχνη παραβίασης. Τέλος, χρησιμοποιούσαν το καταφύγιο τους ως χώρο απόκρυψης των κλοπιμαίων.

«Λεία» άνω των 170.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε 2 χρόνια

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις οικιών και μία ληστεία σε οικία, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο.

Κατασχέθηκαν αντικείμενα αξίας, καθώς και ένα χρηματοκιβώτιο

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (11/12), στις οικίες των δραστών στις περιοχές της Τούμπας, Συκεών και κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εργαστήριο, που διατηρούσαν στην περιοχή της Πολίχνης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Το χρηματικό ποσό των 14.455 ευρώ και 100 δολαρίων ΗΠΑ,
-Πλήθος ρολογιών, κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
-Ένα χρηματοκιβώτιο,
-Δύο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας,
-Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
-Ένα περίστροφο και 17 φυσίγγια,
-Ένα πιστόλι μάρκας TOKAREV και τέσσερα φυσίγγια,
-Τρία αεροβόλα πιστόλια,
-Πλήθος μαχαιριών,
-Ένα επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας,
-Ένα επαγγελματικό τρυπάνι σταθερής βάσης για λεπτομερή τρυπήματα,
-Μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών,
-Δύο ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων,
-Πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών,
-Μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών
-Πλήθος εργαλείων,
-Πλήθος «άκοπων» κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών, προοριζόμενα για αντιγραφή κλειδιών,
-Πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών με εμφανείς εξωτερικές παραποιήσεις – παρεμβάσεις, αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων διαφόρων κλειδαριών και τύπων, μηχανισμών κλειδαριών θωρακισμένων θυρών, ομφαλών θυρών,
-Τέσσερα κινητά τηλέφωνα,
-Επτά περούκες και
-Ένα δίκαννο, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως αφαιρεθέν όπλο σε μία εκ των περιπτώσεων.

Είχαν πέντε αυτοκίνητα για να κάνουν «δουλειά», αγόρασαν το ένα Ι.Χ. με κλεμμένα χρήματα

Επιπλέον, κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ για τον 28χρονο Έλληνα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι με χρήματα που προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητά του, προχώρησε στην αγορά ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου αξίας περίπου 12.000 ευρώ.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024