Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκιουλέρ: «Δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα»

Γκιουλέρ: «Δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα»

Για «ιστορική περίοδο» στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Γιασάρ, Γκιουλέρ - Η Τουρκία αναμένει θετική ανταπόκριση για τα F-16

Για «ιστορική περίοδο» στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του πριν το τέλος του έτους.

Τα εθνικά συμφέρονται και το Κυπριακό

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι η Άγκυρα στοχεύει στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα.

Τόνισε όμως ιδιαίτερα ότι η Τουρκία δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι οι προτεινόμενες έως τώρα λύσεις δεν απέδωσαν αποτελέσματα και «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Αναλυτικά, όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

»Η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα.

»Με την ευκαιρία αυτή, οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση για τη συνέχιση των συνομιλιών το επόμενο έτος. Συμφωνήθηκε επίσης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός «σημείου επαφής» (Point of Contact) για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

»Στις 7 Δεκεμβρίου, έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του προέδρου μας στο πλαίσιο της 5ης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στις συναντήσεις μας αυτές βρέθηκαν στο προσκήνιο θέματα, όπως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και η επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας. Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα.

»Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση και ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το ζήτημα».

Για την Κύπρο

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε:

«Στο Κυπριακό δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους λύσης που έχουν τεθεί επί τάπητος μέχρι σήμερα. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας θέμα, στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

Στο Κογκρέσο θα πάνε το ζήτημα για απόκτηση των 40 F-16

Αναφερόμενος στα τουρκικά μαχητικά και τα F-16 που προσδοκά να αποκτήσει η Τουρκία, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε ότι η παρθενική δοκιμαστική πτήση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς «Kaan» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ σχεδιάζεται η ένταξή του στο οπλοστάσιο της τουρκικής Αεροπορίας έως το 2032.

Κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του για το 2023, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι σε σχέση με την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της Τουρκίας, παρακολουθούν τη διαδικασία, οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουν τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει κάνει προετοιμασίες για να μεταφέρει το ζήτημα στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

«Οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον» είπε ο υπουργός Άμυνας

Ωστόσο, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός, το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είναι ότι «οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον».

«Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και, κατά συνέπεια, πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς. Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, ακόμη και έναν ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε.

Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Σχέδια για αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter στην ανώτερη έκδοσή τους, 20 στην πρώτη φάση και 20 στη δεύτερη φάση. «Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη» είπε, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας: «Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024