Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκπρόσωπος Ερντογάν: ΜΜΕ Τουρκίας και Ελλάδας κατασκευάζουν κλίμα έντασης για να αυξήσουν τα «κλικ»

Εκπρόσωπος Ερντογάν: ΜΜΕ Τουρκίας και Ελλάδας κατασκευάζουν κλίμα έντασης για να αυξήσουν τα «κλικ»

«Τα ''κλικ'' θεωρούνται κριτήριο επιτυχίας, δυστυχώς προβάλλουν την προοπτική της κρίσης και η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας» τονίζει ο Φαχρετίν Αλτούν

O Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά στάθηκε και σε κάτι ακόμη: στην κακή διαχείριση των σχετικών με τα ελληνοτουρκικά ειδήσεων από τα ΜΜΕ των δυο χωρών.

Έχοντας σπουδάσει -και- το συγκεκριμένο αντικείμενο, εξ ου και η τοποθέτησή του ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο κοινωνιολόγος Φαχρετίν Αλτούν ξέρει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι της ενημέρωσης στην Τουρκία και την Ελλάδα και γιατί τα ΜΜΕ βάζουν φωτιά στο κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, πυροδοτώντας ακραία σενάρια, απομονώνοντας εμπρηστικές δηλώσεις, ενέργειες και ρητορικές που ρίχνουν νερό στον μύλο του φόβου ή του φανατισμού.

Στον βωμό των «κλικ»

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως οξυμένο τα τελευταία χρόνια, που τα λεγόμενα «κλικ» διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ενημέρωσης – και σε οικονομικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μάσησε τα λόγια του στην συνέντευξη που παραχώρησε, καταδεικνύοντας αυτό που διαπιστώνεται από πολλούς, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταπολεμηθεί από κανέναν: ΜΜΕ προβάλλουν το κλίμα της εκάστοτε περιόδου ως πολεμικό κι επηρεάζουν αρνητικά μεγάλη μερίδα των δυο λαών.

Στην εν λόγω συνέντευξή του, ο Φαχρετίν Αλτούν επισημαίνει αρχικά τη σημασία της θεσμοθέτησης κοινών διμερών μηχανισμών μεταξύ των μέσων ενημέρωσης Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο φόρουμ εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε αρχικά στις 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στη δεύτερη αντίστοιχη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Μηχανισμός για μια καλή γειτονία

Ο Φαχρεττίν Αλτούν διαπιστώνει ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα «και σε αυτό το σημείο είδαμε ότι έχει δημιουργηθεί εκεί ένας πολύ σοβαρός μηχανισμός, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας», γεγονός που -όπως επισημαίνει- αποτυπώθηκε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλτούν «και εμείς στο δικό μας πεδίο, έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας στους τομείς της δημόσιας επικοινωνίας, της δημόσιας διπλωματίας και της στρατηγικής επικοινωνίας. Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις υπό αυτή την έννοια, δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερους κοινούς μηχανισμούς».

Η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας

Ο ίδιος παρατηρεί ότι «τις περισσότερες φορές, ο τομέας μας, δηλαδή ο τομέας των ΜΜΕ, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η επικρατούσα κουλτούρα δέχεται ως ύψιστη αξία τις ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση, λόγω του γεγονότος ότι τα κλικ θεωρούνται κριτήριο επιτυχίας, δυστυχώς προβάλλουν την προοπτική της κρίσης και η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας».

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει, ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης με τη διαχείριση των σωστών πληροφοριών, όχι με επιβολή από πάνω προς τα κάτω, αλλά με την παροχή σωστών πληροφοριών. «Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση διμερών μηχανισμών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης», καταλήγει ο Φαχρετίν Αλτούν.

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Χαιρετίζω τα εποικοδομητικά βήματα που γίνονται με την Ελλάδα

Εν των μεταξύ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη (14/12) με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ικανοποιημένος ο Μπάιντεν με τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Όπως σημειώνεται, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας».

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024