Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόντι Φαγιέντ - Ο «αντιήρωας» που πέθανε μαζί με τη Lady Di

Ντόντι Φαγιέντ – Ο «αντιήρωας» που πέθανε μαζί με τη Lady Di

Δεν μπόρεσε, ποτέ, να ξεπεράσει τον ρατσισμό της βρετανικής υψηλής κοινωνίας.

Η νέα σεζόν του «The Crown» αναπαριστά τις τελευταίες ημέρες του ζευγαριού, της Νταϊάνα της Ουαλίας και του γιου του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ενός ανθρώπου με εμμονή να γίνει αποδεκτός από το κατεστημένο.

«Πώς είναι ο ειδικός μας καλεσμένος;» ρωτά ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ τον γιο του Ντόντι (Dodi) στο τηλέφωνο με μεγάλο ενδιαφέρον, αναφερόμενος στην Νταϊάνα. «Φαίνεται ευτυχισμένη. Κάνει ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα», απαντά ο τελευταίος σύντροφος της πριγκίπισσας. «Ωραία. Τώρα πρέπει απλώς να της βάλεις ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλο. Αν παντρευτείς αυτό το κορίτσι, μέσα σε μια νύχτα θα γίνεις γίγαντας. Ένας κολοσσός. Θα έχεις χρήματα και δύναμη πέρα από τα πιο τρελά σου όνειρα. Και θα γινόσουν επιτέλους ισότιμος μαζί μου, γιατί θα σε έκανα συνέταιρό μου. Σε όλα».

Αυτή η δραματοποιημένη συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου ανοίγει το τρίτο επεισόδιο της 6ης και τελευταίας σεζόν του The Crown. «Δεν το έχεις ξαναπροσφέρει ποτέ αυτό», λέει ο Ντόντι, τον οποίο υποδύεται ο Χαλίντ Αμπντάλα, εμφανώς αναστατωμένος. «Ποτέ πριν δεν το άξιζες!» απαντά η φανταστική εκδοχή του Αιγύπτιου επιχειρηματία που έγινε ιδιοκτήτης εικόνων επιδεικτικής κατανάλωσης, όπως το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι και το πολυκατάστημα Harrod’s.

Photo: YouTube

Ένας ευαίσθητος άνθρωπος που αναζητούσε συνεχώς την έγκριση του πατέρα του

Όσοι γνώριζαν τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ δηλώνουν ότι δεν θα έσπρωχνε ποτέ τον γιο του σε έναν γάμο, όσα πλεονεκτήματα κι αν έβλεπε σε αυτόν. Το βέβαιο είναι ότι ο Ντόντι Φαγιέντ (το πλήρες όνομα του οποίου ήταν Emad El-Din Mohamed Abdel Moneim Fayed) δεν ήταν αρκετά καλός για τις επιχειρήσεις στα μάτια του πατέρα του. «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένας τύραννος, ένας σκληρός, κυριαρχικός άνθρωπος που χειραγωγούσε την οικογένειά του για τα χρήματα», εξηγεί ο Martín Bianchi, δημοσιογράφος της EL PAÍS που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της βασιλικής οικογένειας.

«Γνωρίζω, από φίλους που βρίσκονταν κοντά στο ζευγάρι, ότι ο Ντόντι ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος που αναζητούσε συνεχώς την έγκριση του πατέρα του. Αυτό είναι κάτι που είχε κοινό με την Νταϊάνα, η οποία ένιωθε πάντα κατώτερη από τις αδελφές της και αγνοούνταν από τον πατέρα της. Η απόρριψη των γονιών τους πιθανώς τους βοήθησε να συνδεθούν».

Το τηλεφώνημα που βλέπουμε στη σειρά του Netflix έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1997. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Ντόντι είχε διακοσμήσει το σπίτι στο Μαλιμπού στο οποίο μετακόμιζε με τη μνηστή του, το μοντέλο Κέλι Φίσερ.

Δείτε το βίντεο 

Δεν του δόθηκε ποτέ η αγγλική υπηκοότητα

Αλλά για τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ο γάμος με την Νταϊάνα (την οποία υποδύεται η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στη σειρά) θα του προσέφερε ένα κύρος που δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει παρά την περιουσία του. Όχι επειδή δεν προσπάθησε: Ο δισεκατομμυριούχος μετακόμισε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1970 και για περισσότερα από 25 χρόνια ήταν ιδιοκτήτης του Harrod’s, του ιστορικού πολυκαταστήματος, προμηθευτή της άρχουσας τάξης του Λονδίνου. Ανέλαβε επίσης μια ποδοσφαιρική ομάδα (Fulham FC) και αγόρασε την παρισινή έπαυλη όπου έζησαν ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουίνδσορ κατά τη διάρκεια της εξορίας τους, καθώς και μια έκταση γης σχεδόν 30.000 στρεμμάτων στη Σκωτία.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν άλλαξαν τη σεμνή καταγωγή του ή την πραγματικότητά του: Ο επιχειρηματίας ήταν ένας νεόπλουτος Αιγύπτιος και αρκετά ευχαριστημένος που ήταν, γεγονός που οδήγησε την αγγλική υψηλή κοινωνία να τον σνομπάρει τόσο έντονα όσο προσπαθούσε να την κατακτήσει. Στην πραγματικότητα, δεν του δόθηκε ποτέ η αγγλική υπηκοότητα- έτσι ο Ντόντι, ο μοναδικός γιος που απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, Σαμίρα Κασόγκι – αδελφή του Αντνάν, του διάσημου εμπόρου όπλων – έγινε ενδεχομένως η τελευταία του ελπίδα, κάτι που τονίζει το The Crown.

Πριν γίνει ο παγκοσμίου φήμης φίλος της πρόσφατα διαζευγμένης Lady Di, ο Ντόντι έκανε παραγωγές ταινιών στο Χόλιγουντ, με τα χρήματα του πατέρα του

Ντόντι, ο playboy / Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μια μεγάλη ευκαιρία

Από μια ειρωνεία της τύχης, η πρώτη συνάντηση του Αλ Φαγιέντ με την Νταϊάνα της Ουαλίας έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά πόλο. Στην εκδοχή που βλέπουμε στο The Crown, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα μιας πράξης σνομπισμού: Ο μεγιστάνας έπρεπε να καθίσει δίπλα στη βασίλισσα, αλλά εκείνη έστειλε την Νταϊάνα για να μην παρακολουθήσει την εκδήλωση, όπου ο Ντόντι αγωνιζόταν εναντίον του πρίγκιπα Καρόλου. «Ο Al-Fayed Sr. γοητευόταν από τη βρετανική μοναρχία και την κοινωνική αναρρίχηση. Ήταν ένας επιχειρηματίας που γεννήθηκε στην Αίγυπτο, μια πρώην αγγλική αποικία, ο οποίος μεγάλωσε θαυμάζοντας το στέμμα και βρήκε στην Νταϊάνα έναν τρόπο να το φτάσει με κάποιον τρόπο και να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του» εξηγεί ο δημοσιογράφος, ο Bianchi.

Πριν γίνει ο παγκοσμίου φήμης φίλος της πρόσφατα διαζευγμένης Lady Di, ο Ντόντι έκανε παραγωγές ταινιών στο Χόλιγουντ, με τα χρήματα του πατέρα του. Με μισθό 100.000 δολάρια το μήνα και μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από μια μοναχική παιδική ηλικία περιτριγυρισμένη από προνόμια (φοίτησε στο οικοτροφείο Le Rosey στην Ελβετία και ήταν μαθητής στο Sandhurst, τη στρατιωτική ακαδημία στην οποία πήγαν αργότερα ο Γουίλιαμ και ο Χάρι), ο νεαρός Al-Fayed είχε τη φήμη ενός κακομαθημένου party animal και ξακουστού playboy.

Ανασφαλής, παρορμητικός και γενναιόδωρος, πρόσφερε πανάκριβα δώρα στους φίλους του και στις κατακτήσεις του- αγαπούσε τα σπορ αυτοκίνητα αλλά μισούσε την ταχύτητα, και ήταν παθιασμένος με τον κινηματογράφο, αλλά δεν είχε την επιμονή να είναι παρών κάθε μέρα. Ως παραγωγός, κέρδισε τέσσερα Όσκαρ με την ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire, 1981)- στη συνέχεια συμμετείχε στην επιτυχημένη ταινία F/X (1986)- και ήταν ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της ταινίας Hook (Κάπταιν Χουκ)) του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1991, η οποία ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ την ίδια χρονιά. Ήταν στην πρεμιέρα του Hook στο Λονδίνο, την οποία παρακολούθησε η Νταϊάνα, όταν ο Ντόντι θαμπώθηκε για πρώτη φορά από την πριγκίπισσα.

Όταν ο Ντόντι και η Νταϊάνα άρχισαν να βγαίνουν μαζί, ο Τύπος τρελάθηκε. Του άρεσε η προσοχή του Ντόντι

Photo: YouTube

Είχαν ανταλλάξει δώρα εκείνο το βράδυ

Ο Μοχάμεντ τον υποστήριζε πάντα, αλλά όταν δεν του άρεσαν οι λογαριασμοί που του έστελνε ο πρωτότοκος γιος του  -υπηρεσία δωματίου σε πολυτελή ξενοδοχεία ή ακόμη και λογαριασμοί από το Harrod’s-, απλά αρνιόταν να τους πληρώσει. Αυτό έκανε τον Ντόντι εκατομμυριούχο καρδιοκατακτητή για κάποιους, και κακοπληρωτή για άλλους. Ο Μοχάμεντ ήταν επίσης αυτός που κάλεσε την Νταϊάνα και τα παιδιά της να περάσουν μερικές ημέρες στη γαλλική Ριβιέρα, όπου γεννήθηκε το ειδύλλιο που κατέστρεψε τα σχέδια γάμου του με την Κέλι Φίσερ, όπως λέει το The Crown. Αυτή είναι η πολυσυζητημένη φανταστική εκδοχή, αλλά, «από όσα λένε άνθρωποι που γνώριζαν την Νταϊάνα, η σειρά αποτυπώνει τη σχέση τους αρκετά πιστά» λέει ο Bianchi.

Όταν ο Ντόντι και η Νταϊάνα άρχισαν να βγαίνουν μαζί, ο Τύπος τρελάθηκε. Του άρεσε η προσοχή του Ντόντι. Ωστόσο, μόλις είχαν προλάβει να γνωριστούν καλά όταν, στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού, ένα τροχαίο ατύχημα στο Παρίσι, καθώς το ζευγάρι έτρεχε να ξεφύγει από τους παπαράτσι με ταχύτητα, έβαλε τέλος στη ζωή της πριγκίπισσας και του κινηματογραφικού παραγωγού. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ υποστηρίζει ότι ήταν αρραβωνιασμένοι, αλλά η δημοσιογράφος Tina Brown, βιογράφος της πριγκίπισσας, έχει δηλώσει ότι «η Νταϊάνα δεν είχε καμία πρόθεση να παντρευτεί τον Ντόντι Φαγιέντ […] αλλά ήξερε ότι η σχέση τους θα εξόργιζε τον Κάρολο και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια».

Ο Michael Cole, εκπρόσωπος των Αλ Φαγέντ, δήλωσε στο Vanity Fair ότι, τη νύχτα του θανάτου τους, το ζευγάρι είχε ανταλλάξει δώρα στο δωμάτιό του στο Ritz: Gια εκείνον, μανικετόκουμπα που ανήκαν στον πατέρα της- για εκείνη, ένα εντυπωσιακό διαμαντένιο δαχτυλίδι Repossi (όχι και τόσο του γούστου της Νταϊάνα, όπως θα έλεγαν αργότερα άνθρωποι από το περιβάλλον της).

Ο θάνατος του Ντόντι και της Νταϊάνα έφερε και πάλι τον Αλ Φαγιέντ τον πρεσβύτερο σε σύγκρουση με το βρετανικό κατεστημένο

Photo: YouTube

Photo: Netflix / The Crown

Ένας άνδρας με μοκασίνια

Την ημέρα που συνάντησαν τη μοίρα τους, η News of the World είχε δηλώσει ότι ο Αιγύπτιος δεν ήταν άξιος να παντρευτεί μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και ότι ούτε ο μεγαλύτερος γιος της Νταϊάνα, ο Γουίλιαμ, ενέκρινε αυτή τη σχέση. «Φοράει ακόμα μοκασίνια;» ρωτάει ο πρωτότοκος γιος της πριγκίπισσας σε μια σκηνή της σειράς. Εν τω μεταξύ, ο Χάρι, ο μικρότερος γιος της Νταϊάνα, αναφέρεται στον Αλ Φαγιέντ ως «ο ποζεράς» και τα δύο αδέλφια γελούν με το γεγονός ότι ο παραγωγός βρίσκεται συνεχώς στο τηλέφωνο με το Λος Άντζελες, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο γιγαντιαίο γιοτ του.

Η κατάσταση είναι, και πάλι, δραματοποιημένη από τους σεναριογράφους του Netflix, αλλά απεικονίζει πόσο δύσκολο ήταν για τον ξένο με προτίμηση στα ανοιχτά πουκάμισα και τα φανταχτερά σακάκια να ενταχθεί ανάμεσα στην άκαμπτη αγγλική αριστοκρατία.

Ο θάνατος του Ντόντι και της Νταϊάνα έφερε και πάλι τον Αλ Φαγιέντ τον πρεσβύτερο σε σύγκρουση με το βρετανικό κατεστημένο. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα προκλήθηκε για να εμποδίσει την Νταϊάνα να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο. Επιπλέον, η εξαφάνιση της πριγκίπισσας της Ουαλίας προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και επισκίασε εντελώς το γεγονός ότι δύο ακόμη άνθρωποι είχαν πεθάνει στο αυτοκίνητο αυτό: Ο Ντόντι και ο Χένρι Πολ, ο οδηγός. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θρήνησαν τον χαμό της πριγκίπισσας, ενώ η απώλεια του Αλ Φαγιέντ – για να μην αναφέρουμε εκείνη του οδηγού – πέρασε στα ψιλά γράμματα. Ο πατριάρχης, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω: Ο Αιγύπτιος μετέτρεψε το Harrod’s σε ναό για το εκλιπόν ζεύγος, με αναμνηστικά μνημεία.

Μετά το θάνατο του Ντόντι, ο Αλ Φαγιέντ προσπάθησε για τελευταία φορά να του χορηγηθεί η αγγλική υπηκοότητα, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2003, έξι χρόνια μετά το θανατηφόρο ατύχημα, τα παράτησε. Ο Μοχάμεντ είχε χάσει έναν γιο και ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς που του επέτρεπε να τακτοποιεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις με 240.000 λίρες ετησίως. Αυτό ήταν το σημείο καμπής του. Δήλωσε ότι η βρετανική ανώτερη τάξη ήταν εκ φύσεως ρατσιστική και, μετά από 35 χρόνια σε αγγλικό έδαφος, ανακοίνωσε ότι μετακομίζει στην Ελβετία. Το 2010 πούλησε το Harrod’s στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και το 2013 ξεφορτώθηκε την Fulham FC. Στις 30 Αυγούστου 2023, μία ημέρα πριν από την 26η επέτειο του θανάτου του Ντόντι, ο Μοχάμεντ πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Ήταν το τέλος ενός ανθρώπου του οποίου ο εγωισμός ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από τα υπάρχοντά του. Κάποιος που κάποτε είχε πει στους Financial Times ότι, όταν θα πέθαινε, ήθελε το σώμα του να εκτίθεται στα Harrod’s, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τον επισκέπτεται. Ούτε αυτή η επιθυμία πραγματοποιήθηκε.

Photo: Wikimedia Commons

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024