Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η... δεύτερη ζωή του Όλαφ Μέλμπεργκ

Η… δεύτερη ζωή του Όλαφ Μέλμπεργκ

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Όλαφ Μέλμπεργκ το... έχει και με την προπονητική - Οι «ματιές» από τα κορυφαία πρωταθλήματα και η εθνική Σουηδίας που είναι το μεγάλο όνειρο...

Ο Όλαφ Μέλμπεργκ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς που αγωνίστηκαν τον 21ο αιώνα στην Ελλάδα, με τον Σουηδό «βίκινγκ» να γράφει τη δική του ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να είναι ένας από τους πλέον αγαπητούς παίκτες στον κόσμο των ερυθρόλευκων.

Ο Σκανδιναβός πρώην πλέον στόπερ, μετά από μια σπουδαία καριέρα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Άστον Βίλα, Γιουβέντους, Βιγιαρεάλ), σταμάτησε το ποδόσφαιρο δύο χρόνια μετά τη θητεία του στο λιμάνι με τη φανέλα της Κοπεγχάγης. Μετά από 578 συμμετοχές στην καριέρα του με τις ομάδες που αγωνίστηκε και άλλες 117 με την εθνική Σουηδίας, ο Μέλμπεργκ αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Από το 2016 και μετά ο Σουηδός είναι και επίσημα τεχνικός και μάλιστα θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πλέον… ανερχόμενους στη Σκανδιναβία. Ανέλαβε την Μπρομαμποϊκάρνα τη σεζόν 2015-16 και έκατσε στην άκρη του πάγκου της για 66 παιχνίδια, προτού γίνει τεχνικός διευθυντής το 2017. Σαν τεχνικός της σουηδικής ομάδας είχε 2,17 βαθμούς ανά παιχνίδι, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να μπει στο «μάτι» αρκετών μεγάλων συλλόγων στη Σκανδιναβία (Ρόζενμποργκ, Κοπεγχάγη, Μάλμε).

Παρόλα αυτά παρέμεινε σαν αθλητικός διευθυντής, ενώ τη σεζόν 2019/20 πήγε για 9 παιχνίδια στην Φρεμάντ Αμαγκέρ (Γ’ κατηγορίας Δανίας), περισσότερο για να βοηθήσει να βγει η σεζόν. Από εκεί και πέρα, την ίδια σεζόν κάθισε στην άκρη του πάγκου της Χέλσινμποργκ, ενώ πλέον είναι ξανά στην Μπρομαμποϊκάρνα. Ο Μέλμπεργκ έχει εξελιχθεί σε έναν τοπ προπονητή στη Σουηδία και πλέον έχει μεγαλύτερη ζήτηση από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η Premier League, η Serie A και η εθνική Σουηδίας

Ο Μέλμπεργκ έχει καταφέρει να κερδίσει πολύ κόσμο με τη δουλειά που έκανε και κάνει κατά βάση στην Μπρομαμποϊκάρνα. Την ίδια ώρα όμως έχει απεριόριστο σεβασμό και από τη σουηδική ομοσπονδία, αλλά και από τους ίδιους τους Σουηδούς ποδοσφαιριστές.

Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το σενάριο που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας. Ο Γιάνε Άντερσον αποτελεί εδώ και περίπου ένα μήνα παρελθόν από τον πάγκο της εθνικής Σουηδίας και το πρώτο φαβορί για να καθίσει στην άκρη του πάγκου.

Προσπέρασε πλέον τον Γκράχαμ Πότερ στη λίστα με τις υποψηφιότητες, όπως και τον Περ-Ματίας Χέγκμο, ενώ έχει τη στήριξη και των ίδιων των Σουηδών, αφού πρόκειται για θρύλο του ποδοσφαίρου της χώρας. Η τακτική του προσέγγιση, το πάθος του και η γενικότερη συμπεριφορά του τον έχουν φέρει προ των πυλών μιας σπουδαίας πρόκλησης στα 46 του.

Ακόμη όμως και αν δεν προκριθεί η περίπτωση του εντέλει για τη Σουηδία, είναι θέμα χρόνου να φύγει από το πρωτάθλημα της χώρας για κάπου καλύτερα. Είναι σε εξαιρετική ηλικία, έχει κάνει ήδη ένα καλό όνομα, που έτσι κι αλλιώς τον συνόδευε και από την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός πως έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα στόχο τόσο ομάδων στην Premier League, όσο και στη Serie A, που οι προπονητές του είναι υπ’ ατμόν. Η μεγάλη ευκαιρία για τον Μέλμπεργκ δεν είναι μακριά και δεν αποκλείεται να γίνει και άμεσα, με τον Σουηδό πρώην αμυντικό του Ολυμπιακού να έχει δείξει από την ποδοσφαιρική του καριέρα την ικανότητα του να ηγηθεί και να κατευθύνει…

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024