Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φράγκο δεν δίνει ο Στέφανος για ταξικό αγώνα, θα δώσει πριν τις εκλογές ο Κυριάκος, τα Φραγκάκια του ΕΟΤ σπαταλώνται

Φράγκο δεν δίνει ο Στέφανος για ταξικό αγώνα, θα δώσει πριν τις εκλογές ο Κυριάκος, τα Φραγκάκια του ΕΟΤ σπαταλώνται

Κάτι ψήνει το Μαξίμου με μισθούς αφού δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές και πλησιάζουν εκλογές, κάτι ψήνεται στην Κεντροαριστερά, «ε δεν τρώγεσαι» λένε οι αριστεροί στον Κασσελάκη και το Μαξίμου στον Φραγκάκη

Μόνο βιτρίνα ο ΕΟΤ

Εντείνεται η δυσαρέσκεια που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον προς το πρόσωπο του επικεφαλής του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη. Στην ήδη υπάρχουσα κριτική για την έλλειψη συντονισμένη δράσης για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τη διάθεση πολύτιμων πόρων σε δράσεις βιτρίνα έρχεται να προστεθεί η δυσπιστία για τα διοικητικά πεπραγμένα της διοίκησης Φραγκάκη.

Πρόβλημα αμοιβών

Πριν από λίγες εβδομάδες ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης σε μία συνέντευξη του είχε πει χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα τιμών, αλλά πρόβλημα αμοιβών. Τι σημαίνει αυτό: πρώτον, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν και δεύτερον, οι εργοδότες πρέπει να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων – κι όχι του Δημόσιου, αλλά του Ιδιωτικού τομέα, όπως είχε πει ο κ. Πελαγίδης. Μάλιστα!

Δεν μειώνονται οι τιμές!

Χθες σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης τόνισε πως «οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν και να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια». Καλώς!

Δεν μειώνονται τα κέρδη

Το υπουργείο Ανάπτυξης με την τροπολογία που πέρασε από την Βουλή παρέτεινε για άλλους 6 μήνες, ως τις 30 Ιουνίου, την ρύθμιση με την οποία το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων παραμένει στα επίπεδα του 2021. Δεν αυξάνεται, αλλά και δεν μειώνεται – πως είναι δυνατόν. Σαφές!

Ευφυείς

Και με την ακρίβεια τι θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου; Θα πάει «ξυπόλητο στα αγκάθια» ως τις Ευρωεκλογές; Δεν νομίζω ότι απουσιάζει η ευφυία μεταξύ των επιτελών του πρωθυπουργικού νεοκλασικού κτιρίου. Αντιθέτως, θα έλεγα!

«Ρεαλιστική»

Απευθύνομαι και πάλι στη μνήμη σας. Όταν συζητούνταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, τω καιρώ εκείνω, είχαν πέσει διάφορα σενάρια στο τραπέζι – «τσίπικα», αισιόδοξα και «ρεαλιστικά»! Τότε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει, τελικώς, το «ρεαλιστικό» σενάριο – λόγω και των αντιδράσεων διαφόρων εργοδοτικών φορέων. Ετσι ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ το μήνα. Ωραία!

Νέα αύξηση κατώτατου!

Η εκδοχή τον επόμενο Μάιο, την παραμονή των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού – με ανάλογη εξέλιξη των τριετιών κλπ – στα 830 ευρώ τον μήνα, πόσο απίθανο σας φαίνεται; Είναι προφανές ότι με 50 ευρώ μικτά μόλις που βγάζει μηνιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς…. Όμως τι δημιουργεί; Προσδοκία! «Αυτό μπορώ ρε παιδιά, αυτό σας έδωσα»!

Το μήνυμα

Ο κ. Πελαγίδης απλώς έστειλε το μήνυμα. Που; Στους εργοδοτικούς φορείς! Ότι δηλαδή πρέπει να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων και η κυβέρνηση έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κατανοητό;

Στοίχημα;

Στη θέση του διλήμματος των εθνικών εκλογών «αν θέλετε κυβέρνηση πρέπει να με ψηφίσετε αλλιώς ο … Θεός βοηθός», τώρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προσδοκία των «καλύτερων ημερών». Θα έχουμε βγει κι από τον χειμώνα, άρα το κόστος της θέρμανσης θα έχει αφαιρεθεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό κι η βιομηχανία του τουρισμού θα έχει πάρει μπροστά. Για σκεφτείτε αυτό το σενάριο, που δεν νομίζω ότι απέχει της πραγματικότητας. Εκτός κι αν προκύψουν τίποτα «σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί»….

Η πλειοψηφία

Χθες σας υπενθύμισα για το «πρόβλημα της συστημικής ευστάθειας» του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Και σας έλεγα για το ενδεχόμενο του «ελληνικού Επινέ» της κεντροαριστεράς. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, η MRB δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της έρευνας της. Και τι λέει; Ότι η ανυπαρξία της αντιπολίτευσης – δηλαδή το σύστημα του «ενάμιση κόμματος» ανησυχεί το 52,3% των ερωτηθέντων! Δηλαδή την πλειοψηφία! Και το 74% των ερωτηθέντων διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση….

Υπάρχει βάση

Ετσι η πλειοψηφία της κοινωνίας ανησυχεί, παρατηρείται ρευστότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, πολιτικοί κύκλοι – διακομματικής συνθέσεως – ανησυχούν εξίσου και σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής ελίτ επίσης διαπιστώνει το πρόβλημα. Πόσο στοίχημα βάζετε από το φθινόπωρο του 2024, αν όχι αμέσως μετά από τον Ιούνιο να πυροδοτηθεί το σπιράλ της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς;

«Εντεκάδα»

Δεν γνωρίζω αν το είδατε, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε χθες μία ομάδα 11 στελεχών του κόμματος, που δεν έχουν καμία σχέση με το «μπουκέτο» των τηλεοπτικών προσώπων του κόμματος, και θα αποτελέσουν τη νέα «ομάδα κρούσης» της Κουμουνδούρου. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες! Εννέα προς δύο, είναι ο συσχετισμός – όχι παίζουμε! Και βέβαια ο πρόεδρος «ποντάρει» πολλά. Θέλω να σας επισημάνω ότι αυτή η «εντεκάδα» – πιθανόν να είναι συμβολικός και ο αριθμός – είναι προσωπική επιλογή του κ. Κασσελάκη! Εντελώς και … απολύτως!

Διακριτά

Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή ή γνωμοδότηση ή ακόμη έγκριση από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Όπως βλέπετε τα πράγματα αρχίζουν να … ξεχωρίζουν! Άλλο το κόμμα, άλλο ο πρόεδρος. Δεν μεσολαβούν «σινικά τείχη», προφανώς. Αλλά οι ρόλοι είναι διακριτοί. Και θα γίνουν ακόμη περισσότερο προιόντος του χρόνου….

Ταξικά;

Τώρα βέβαια ο πρόεδρος εισάγει «καινά δαιμόνια». Κι ως εκ τούτου η κριτική εξ αριστερών, θα έλεγα πως είναι δικαιολογημένη! Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση είπε ότι «δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος. Δεν χρειάζεται άλλο. Ας φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία και να φτιάξουμε και μία οικονομία για όλους μας»!

Ας ενημερωθεί

Θέλω να τον πληροφορήσω ότι δεν χρειάζεται να χωρίσει ο ίδιος τους Έλληνες ταξικά. Δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Εχει φροντίσει ο … καπιταλισμός γι΄ αυτό! Και το – κοινωνικά – «όλοι καλοί είμαστε» δεν είναι και τόσο συμβατό με τις προγραμματικές διακηρύξεις του κόμματος που ηγείται! Προς ενημέρωση του….

Επανορθώσεις

Πάντως οφείλω να του πιστώσω την υιοθέτηση του αιτήματος των γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο ανέφερε στις εκδηλώσεις μνήμης στα Καλάβρυτα!

Ο κ. Χ. Δούκας

Ομάδα όμως συγκρότησε και ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων – αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2024 – κ. Χάρης Δούκας. Θεσμική όμως. Πρόκειται για τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους. Κι όπως μου λένε αυτοί που ξέρουν την «γεωγραφία» του νέου σχήματος, διαθέτει αρκετή πολιτική ευρύτητα….

Θα την κάνουν καλά;

Σε συνέντευξη του χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά, μάλλον εν είδη κυβερνητικής αυτοκριτικής – η συζήτηση ήταν για την οπαδική βία. «Οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ΠΑΕ έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους», επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την οπαδική βία». Δηλαδή τώρα θα κάνουν καλά την δουλειά τους; Το ελπίζω, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το νομίζω….

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024