Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά από μένα ποιος λέει ο Κυριάκος, ποιος θα συγκριθεί μαζί μου ο Στέφανος, ποιος τη ζωή μου κυβερνά ο λαός

Μετά από μένα ποιος λέει ο Κυριάκος, ποιος θα συγκριθεί μαζί μου ο Στέφανος, ποιος τη ζωή μου κυβερνά ο λαός

Καμπάνες λύπης και όχι χαράς για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όποτε βγαίνει δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ έχει ηχομόνωση, να το ειδοποιήσουμε είπε όταν είναι να αναλάβει την εξουσία, για ποιον χτυπούν οι καμπάνες αναρωτιέται η Νέα Αριστερά

Ο δεύτερος!

Χθεσινή δημοσκόπηση «τάσεις της MRB» παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Πρωτίστως καταγράφει την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, που όμως επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα! Επίσης επιβεβαιώνει αυτό που έδειξαν άλλες δύο δημοσκοπήσεις την τελευταία περίοδο, ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πέρασε στη δεύτερη θέση και στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι 1,3%.

Αγχος

Και φυσικά η ακρίβεια και το κόστος ζωής ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών «σαρώνει» αυξάνοντας το άγχος στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου! Εξ αυτού του λόγου και οι μάλλον – αγχώδεις – αναφορές του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση και οι επισκέψεις του στα σούπερ μάρκετ προσφάτως. Δεν νομίζω πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει εύκολα με την ακρίβεια. Φαίνεται ότι θα πάει στις ευρωεκλογές….

Φτωχά

Όμως ένα από τα σημαντικά ευρήματα της νέας έρευνας είναι πως το εγχείρημα της «Νέας Αριστεράς» καρκινοβατεί! Λίγες εβδομάδες μετά από την πανηγυρική δημιουργία του νέου κοινοβουλευτικού σχηματισμού τα ποσοστά που απολαμβάνει από τους ψηφοφόρους της αριστεράς σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι … ικανοποιούν τους επικεφαλής του. Μόλις στο 2,1%, ενώ το ΜΕΡΑ25 βρίσκεται στο 2,2%! Ελπίζουν στην ανάκαμψη αφού προχωρήσουν στην συγκρότηση του νέου κόμματος και αναδείξουν όλο το πλαίσιο της προγραμματικής τους αντίληψης…

Επινέ!

Εν τω μεταξύ η μεταπολεμική περιοχή του σοσιαλιστικού χώρου στη Γαλλία ήταν πολυδιασπασμένη και αδύναμη πολιτικά. Οι διάφορες ομάδες, τάσεις, οργανώσεις και κόμματα του σοσιαλιστικού χώρου αντιλήφθηκαν πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η γκολική δεξιά ήταν η ένωση τους. Το 1971 συνήλθε στο Επινέ ένα εμβληματικό συνέδριο ενοποίησης του σοσιαλιστικού χώρου. Και έτσι προέκυψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας. Και πρόεδρος του εκλέχθηκε ο Φρανσουά Μιτεράν. Δέκα χρόνια αργότερα κέρδισε την προεδρία της Γαλλίας.

Είναι νέος…

Θα αναρωτηθείτε – ευλόγως – για ποιο λόγο κάνω αυτή την αναφορά. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Παρίσι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Και το θυμήθηκα! Κι επαναλαμβάνεται από διάφορες πλευρές. Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς! Ακόμη και από επιχειρηματίες. Χθες το ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΟΤ Forum ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος! Η έλλειψη αντιπολίτευσης δεν είναι καλό για την δημοκρατία, είπε! Μάλιστα. Και δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να … «συνταξιοδοτηθεί»!

Προϋποθέσεις

Βέβαια για να συμβεί αυτό υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα δύο βασικά κόμματα, το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να αποσπάσουν χαμηλά ποσοστά – κάτω του 17% – στις προσεχείς ευρωεκλογές και δεύτερη, να εκδηλωθεί ανοιχτά από διάφορους ενδιαφερόμενους η ανάγκη ενός ενιαίου σχηματισμού. Και βεβαίως το θέμα είναι ποιο από τα δύο κόμματα θα «πάρει κεφάλι» έναντι του άλλου.

Από το νέο χρόνο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Εσωτερικής και πολιτικής. Αν και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν χαμηλά, αρκετοί θεωρούν ότι πιο κρίσιμες θα είναι οι δημοσκοπήσεις μετά από τον Ιανουάριο, που θα έχει απομακρυνθεί από το χρονικό σημείο της διάσπασης. Εκεί θα φανεί και η δυναμική του ως κόμματος, αλλά και του προέδρου του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσω – απ΄ότι μου λένε συνομιλητές του προέδρου – ότι ο κ. Κασσελάκης αυτό που λέει δημοσίως ότι το κόμμα του θα έχει ένα «πολύ καλό σκορ» στις ευρωεκλογές το πιστεύει ακραδάντως! Δεν το λέει μόνο δημόσια, αλλά και ιδιωτικά….

Διευθετήσεις και εγγυητές!

Βέβαια το τελευταίο διάστημα όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει – πρώτη από αυτή τη στήλη! – το τελευταίο διάστημα έγιναν ορισμένες διευθετήσεις. Η βασικότερη εξ αυτών είναι η ανάδειξη του κ. Νίκου Παππά σε κρίσιμο παράγοντα του κόμματος. Ετσι ώστε να μην απειληθεί σε καμία περίπτωση η συγκρότηση του – και να μην «ακρωτηριαστεί» – αν προκύψει το … απευκταίο! Μου λένε μάλιστα ότι υπάρχουν και εγγυητές των συμφωνιών που έχουν γίνει. Δεν γνωρίζουν βέβαια ποιοι είναι. Πιθανολογούν όμως…. Και ίσως βασίμως!

«Οδικός χάρτης»

Πάντως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συνεδρίου του κόμματος η τελική σύγκληση της Κ.Ε. θα γίνει στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου.
· Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου.
· Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

Εχουν επενδυθεί πολλά….

Οκνηρία;

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ευελπιστεί να κερδίσει καθαρά – και με απόσταση – την δεύτερη θέση. Δεν κάνει σπουδαία πράγματα επ΄ αυτού. Εχει υιοθετήσει την λογική του «ώριμου φρούτου» – την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας μετά από το 2019 και κατέληξε στο 20,7% τον Μάιο! Μόνο που αυτή η τακτική διακρίνεται πρωτίστως από την … οκνηρότητα της! Προς το παρόν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του δίνουν την δεύτερη θέση. Αλλά όπως σας είπα χρονικά η Κουμουνδούρου βρίσκεται στο ναδίρ. Ως εκ τούτου οι πιο ασφαλείς δημοσκοπήσεις θα είναι αυτές που θα γίνουν με το κλείσιμο του συνεδρίου, δηλαδή στο τέλος του Φεβρουαρίου….

Ποιος

Το σκορ μεταξύ των δύο κομμάτων έχει να κάνει με το ποιο από αυτά θα ηγηθεί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Και με βάση αυτό το σενάριο παράγοντες όπως ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Γιώργος Παπανδρέου – συναντήθηκαν μεταξύ τους προ εβδομάδων στο Στρασβούργο γευμάτισαν και τα είπαν… – θα αναλάβουν να παίξουν ρόλο! Μέχρι τότε «τρέχουμε»….

Ενσυναίσθηση

Τελικώς η ενσυναίσθηση πρέπει να είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτής της κυβέρνησης. Μετά από τον κ. Μητσοτάκη, που δεν φαίνεται να την διαθέτει σε ικανές … «ποσότητες», η υφυπουργός Παιδείας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσε ρεσιτάλ!

Fit

Για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των σχολείων και την μεταφορά των μαθητών είπε το αμίμητο πως για τα παιδιά του Γυμνασίου δεν υπάρχει πρόβλημα να περπατούν και δύο χιλιόμετρα την ημέρα για να πάνε στο σχολείο τους. Σωστό! Ετσι «σφίγγουν» και τα σώματα τους. Αν μάλιστα την διαδρομή την κάνουν και υπό βροχή, όπως στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 … σκληραγωγούνται κιόλας! Πιθανόν υπάρχει κάποιο – μυστικό! – πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας εκγύμνασης των μαθητών και με lapsus linguae το αποκάλυψε τελικώς η κυρία Μηχαηλίδου….

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024