Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χατζηδάκης κάνει πάρτι για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα νοικοκυριά κλαίνε τον μακαρίτη... τον οικογενειακό

Ο Χατζηδάκης κάνει πάρτι για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα νοικοκυριά κλαίνε τον μακαρίτη… τον οικογενειακό

Χαλάλι τα λεφτά για όπλα λένε οι Βρυξέλλες, και τα εξαιρούν από το έλλειμμα, χαράμι όμως λένε τα λεφτά για όλα τα άλλα και άσπρη μέρα δεν προβλέπεται…

Εξαιρούνται

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση – που κράτησε περί τις 8 ώρες – το Ecofin, δηλαδή το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέληξε μεταξύ των άλλων, πως οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από το σύμφωνο σταθερότητας! Πρόκειται ίσως από την πιο – θετική – κατάληξη που έχει ληφθεί στη διάρκεια τελευταίων χρόνων από το συγκεκριμένο συμβούλιο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου….

Δημοσιονομικός χώρος

Τι σημαίνει αυτή η πρόγνωση; Για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το κόστος των αμυντικών δαπανών θα εξαιρείται. Δηλαδή το έλλειμμα θα είναι μικρότερο και δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος. Οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρώνται στα έξοδα του προϋπολογισμού! Τι σημαίνει αυτό;

Από εκεί ξεκίνησαν όλα!

Ας πάμε πίσω στο 2009 – που προηγείται του δραματικού 2010 – το έλλειμμα μετά από δύο – τρεις αναθεωρήσεις ανήλθε στο 15,6%. Μία από τις αναθεωρήσεις του αφορούσαν το υπολογισμό των αμυντικών δαπανών εμπροσθοβαρώς, ανεξάρτητα από τον χρόνο αποπληρωμής του.

Πυροδότης

Ετσι προέκυψε το δυσθεώρητο ποσοστό του ελλείμματος που πυροδότησε την έκρηξη των αντιφάσεων και των αντινομιών της ελληνικής οικονομίας και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν…. Η αφετηρία ήταν αυτή. Η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε μία μακρόσυρτη περίοδο κρίσης, με τρία μνημόνια, με καταστροφή του 25% του πλούτου της, ανεργία και φτώχεια στα ύψη!

Ο κ. Γ. Παπαθανασίου

Τότε ο – μέχρι τις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου του 2009 – υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, νυν πρόεδρος της Helleniq Energy, στα χέρια του οποίου «έσκασε» η οικονομία προσπαθούσε απεγνωσμένα για πολύ καιρό να εξηγήσει ότι ήταν οικονομικός λάθος ο υπολογισμός των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα. Επί ματαίω όμως! Ηταν μόλις 9 μήνες υπουργός Οικονομίας και επί της ουσίας καταστράφηκε και η πολιτική του καριέρα….

Σύμμαχοι

Δύο «συμμάχους» μετρά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο δύσκολα θέματα – ο ένας ή μάλλον η μία είναι αυτονοήτως σύμμαχος! Πρόκειται για την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες παρεμβαίνει δημόσια για να υποστηρίξει δύσκολες επιλογές του πρωθυπουργού!

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Η πρώτη αφορούσε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επανέλαβε τις σταθερές απόψεις της «για να τα βρούμε». Χθες όμως σε συνέντευξη της στο Mega η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε πως πρέπει άμεσα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και για την τεκνοθεσία. Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκε απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη σαμαρά, καθώς και στον υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος

Ο «έτερος καπαδόκης» είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως η χθεσινή μέρα ήταν πάρα πολύ σημαντική και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή η ατμόσφαιρα να διαρκέσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι λύθηκαν τα προβλήματα. Σχετικά μάλιστα με τη διακήρυξη σημείωσε ότι «Είναι μία καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα όσα έγιναν έχουν τη σημασία τους, εγγράφονται στο σώμα της ιστορίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διακήρυξη η οποία υπεγράφη, η διακήρυξη των Αθηνών, είναι ένα σημαντικό κείμενο το οποίο, παρότι δεν έχει δεσμευτική ισχύ, εντούτοις ανήκει σε αυτό που λέμε soft law και βεβαίως παράγει πολιτικές δεσμεύσεις οι οποίες έχουν τη σημασία τους».

Αφωνία;

Στον «οδικό χάρτη» των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης δεν νομίζω ότι θα έχει πολλούς συμμάχους. Ως εκ τούτου οι δύο προαναφερόμενοι είναι πολύτιμοι…. Εντύπωση όμως μου κάνει η αφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σχετικά με την συνάντηση και τα περί αυτήν! Θα περιμένω να μάθω….

Συνεχίζουν…

Μπορεί το φορολογικό νομοσχέδιο να ψηφίστηκε και να έγινε νόμος του κράτους, αλλά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση «ξεμπέρδεψε» από τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις. Η πιο δυναμική κατηγορία εμφανίζεται να είναι οι δικηγόροι. Οι οποίοι συνεχίζουν. Και μάλιστα ανακοίνωσαν την αποχή από τα δικαστήρια ως τις 5 Ιανουαρίου. Και δεν νομίζω να ισχύει στην προκειμένη περίπτωση η παροιμία «τα σκυλιά γαυγίζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». Κι αυτό δεν θα αργήσει να φανεί….

«Αποκοτιά»

Την θυμάστε την δημόσια κόντρα μεταξύ του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου; Ε, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την κριτική που έκαναν στην κυβερνητική ανεπάρκεια πήγαν τελικά στο … «ταμείο»! Με το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή το Εθνικό Αστεροσκοπείο περνά στον έλεγχο υπουργείου της Πολιτικής Προστασίας. Την πλήρωσαν την … «αποκοτιά» της επιστημοσύνης τους! Δεν τα βάζει κανείς χωρίς συνέπειες με το 41%….

Γλύκες!

Θυμάστε τα όσα προηγήθηκαν των τελευταίων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία; Ε, καμία σχέση! Όλα πλέον είναι «μέλι – γάλα». Χθες μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη Λάρισα την Περιφέρεια και συσκέφτηκε με τον πρώην και νυν περιφερειάρχη, τους κκ Κώστα Αγοραστό και Δημήτρη Κουρέτα, καθώς και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Κι ήταν όλο γλύκες! Για το πόσο καλά πηγαίνουν τα πράγματα και πόσο καλύτερα θα πάνε…. Πως θα βγάλουν χειμώνα και με τι εισόδημα θα βιοποριστούν τον επόμενο χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, που η περιουσία τους καταστράφηκε, είναι ένα άλλο θέμα. Το βασικό είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής….

Αλλαγή καταστατικού;

Εν τω μεταξύ σήμερα – στις 11.30 πμ – συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα τα διαδικαστικά του συνεδρίου, που θα γίνει στα τέλη του Φεβρουαρίου. Δεδομένου του ιδιόμορφου τρόπου εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – εκλέγεται από τα μέλη ανά περιφέρεια – μου λένε πως υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το καταστατικό στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην Ηπειρο

Η νέα Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί από το συνέδριο. Δεν γνωρίζω αν θα υπερισχύσει αυτή η άποψη, αλλά υπάρχει πολύ σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης προσυνεδριακά δεν πρόκειται να γίνουν περισσότερα από τρία περιφερειακά συνέδρια – τα υπόλοιπα δέκα θα γίνουν μετά από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη. Το πρώτο συζητείται να γίνει στην Ηπειρο και θα είναι πιλοτικό, και το επόμενο στη Θεσσαλία που θα είναι «υπερπαραγωγή»!

Ο κ. Γ. Δραγασάκης

Χθες τελικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα κ. Γιάννης Δραγασάκης παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, παίρνοντας ακόμη πιο εμφανείς αποστάσεις από την ηγεσία της Κουμουνδούρου και παραμένοντας απλό μέλος του κόμματος. Αντιθέτως από ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην δημοσιογράφος κ. Γιώργος Βαρεμένος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγγέλλοντας τον.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024