Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία δεν συμφωνούν με το νέο σχέδιο εκφράζοντας τη βούληση για βελτιώσεις, ενώ η Ουγγαρία από την πλευρά της συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία της.

Ασκήσεις επί χάρτου για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να μην έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να βρουν κοινό τόπο στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία δεν συμφωνούν με το νέο σχέδιο εκφράζοντας τη βούληση για βελτιώσεις, ενώ η Ουγγαρία από την πλευρά της διαφωνεί με την σκοπιμότητα αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά και με το να βρεθούν χρήματα για την Ουκρανία από εκεί. Από την πλευρά της νέα πρόταση κατέθεσε η Φινλανδία, ωστόσο απερρίφθη.

Κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί, ο Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει ότι σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας και επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την ίδια στάση και έγκριση ως «πακέτο» ζητούν μεταξύ άλλων, Ιταλία, Γαλλία και Σλοβενία.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε επίσης ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη Ε.Ε., οι πόροι για τη μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.

Υπέρ της αυξημένης χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντως λίγο πριν από τις 16.00 τοπική ώρα, οι 27 άφησαν την άκρη το ζήτημα της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και ξεκίνησαν τη συζήτηση για την διεύρυνση και συγκεκριμένα την Ουκρανία με τους 26 να συσπειρώνονται απέναντι στην αδιαλλαξία του Βίκτορ Όρμπαν.

Το πρωί εν τω μεταξύ κατηφείς εξήλθαν από την αίθουσα της συνάντησης που είχαν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με πληροφορίες.

Επί περίπου είκοσι λεπτά διαπραγματεύονταν με τον Βίκτορ Όρμπαν να κάθεται ανάμεσα σε Μακρόν και Σολτς, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς να έχουν καταφέρει να κάμψουν τις αντιστάσεις του και να πει το ναι για ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Μακρόν και Σολτς πάντως δεν είχαν πολλές ώρες να τα πουν αφού μέχρι περίπου τις 4 το πρωί συζητούσαν με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Μελόνι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα» ανέφερε ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις τις οποίες δεν πληροί το Κίεβο.

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογραμμίζοντας ότι είναι ρεαλίστρια, αλλά όχι απαισιόδοξη.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024