Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντι Ράμα: Η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να σχετίζεται με την ενταξιακή διαδικασία

Έντι Ράμα: Η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να σχετίζεται με την ενταξιακή διαδικασία

Ο αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας και την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη.

Εστιάζοντας στη θέση της Αθήνας ότι δεν θα στηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα είπε σε δηλώσει του την Πέμπτη ότι αυτό το εμπόδιο είναι «παράλογο και αντιευρωπαϊκό».

«Αναφέρθηκα στο θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εξαγωγές διμερών διαφορών μεταξύ χωρών στο τραπέζι της ΕΕ. Τα πιο έμπειρα, μακροβιότερα κράτη της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν μεγάλη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα διμερή ζητήματα που εξάγονται από ένα κράτος μέλος δημιουργούν εύλογα εμπόδια.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μια μέρα, γιατί θα συνεχίσουμε».

»Είναι ακατανόητο σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μια χώρα να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις, σε μια τελική φάση της ευρωπαϊκής συγκρότησης κράτους, επωφελούμενη από τη μεταφορά γνώσης από την ΕΕ, να παρεμποδίζεται, γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα.

»Αυτό το εμπόδιο είναι παράλογο και αντιευρωπαϊκό. Υπήρξαν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον χώρο των Βαλκανίων. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για θέματα που δεν θίγουν καμία πτυχή που θίγει τις αρχές της ΕΕ».

«Το θέμα αφορά εμάς του δύο»

Ο Ράμα είπε ότι στη σύνοδο κορυφής υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει σε δύο χώρες και δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Υπογράμμισα ότι αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα θέμα που μας ανήκει, δεν το βλέπουμε να συνδέεται ούτε με τη διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε με το περιεχόμενο της σχέσης μας με την Ελλάδα , που είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε τις γειτονικές μας σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη φιλία μας, κάνοντας ό,τι μπορούμε».

Θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, όχι ένα βαλκανικό κράτος στην ΕΕ, είπε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.

«Η Αλβανία πρέπει, μπορεί και θα γίνει η Ευρώπη των Βαλκανίων. Έχει όλα όσα χρειάζεται. Ο εσωτερικός μετασχηματισμός της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός για όλους μας».

«Παραμένω πεπεισμένος ότι είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μια μέρα, γιατί θα συνεχίσουμε».

«Με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε τίποτα προσωπικό»

Ο αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας αλλά και τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είπε ότι υπάρχει μια σχέση σεβασμού, ενώ τα θέματα που μας χωρίζουν, πρόσθεσε ο Ράμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κομψότητα, όπου η λέξη κλειδί πρέπει να είναι η επικοινωνία.

«Η σχέση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι φιλική, σχέση σεβασμού, και χάρη σε όλη αυτή την εμπειρία και χάρη στην εμπειρία με τους ηγέτες της ΕΕ, έμαθα ότι υπάρχει τρόπος να χειριστώ τις διαφορές με όλη η κομψότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε τίποτα προσωπικό, αντίθετα η τελευταία μας κουβέντα ήταν φιλική, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να ξεπεράσουμε τα όρια ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλο τον ορίζοντα των σχέσεων και να τινάξει στον αέρα όλη τη σχέση», είπε ο Ράμα.

Καλούν την Αθήνα να ρίξει τους τόνους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα βρέθηκαν την Τετάρτη στην ίδια αίθουσα του δείπνου της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, χωρίς να μπορεί να διαλυθεί η σκιά που σκεπάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές αμετακίνητες από τη στάση τους.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε στους ομολόγους του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ τόνισε την ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο μεταξύ οι πιέσεις προς την Αθήνα να ρίξει τους τόνους για το θέμα Μπελέρη εντείνονται και έρχονται από πολλαπλές κατευθύνσεις, καθώς οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» των ευρωπαίων προκύπτουν από αλλού. Εξάλλου ο Μητσοτάκης τονίζει προς πάσα κατεύθυνση – κυρίως προς τις ευρωπαϊκές συμμαχικές πρωτεύουσες – ότι η υπόθεση Μπελέρη εμπίπτει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς αφορά την «αδιαπραγμάτευτη αρχή» του σεβασμού στο κράτος δικαίου.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024