Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ο πόλεμος σταμάτησε το ποδόσφαιρο - Πώς η Aida Celtic έγινε σύμβολο της Παλαιστίνης

Γάζα: Ο πόλεμος σταμάτησε το ποδόσφαιρο – Πώς η Aida Celtic έγινε σύμβολο της Παλαιστίνης

Το ποδόσφαιρο και η αντίσταση ενάντια στον κατακτητή δεν είναι καινούριο concept. H Lajee ή Aida Celtic γράφει την δική της ποδοσφαιρική ιστορία στην αντίσταση στην κατοχή.

Ισραηλινά στρατιωτικά παρατηρητήρια δεσπόζουν πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Lajee Celtic, καθώς μεγάλο μέρος του προσφυγικού καταυλισμού Aida κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης περιβάλλεται από το γκρίζο, καλυμμένο με γκράφιτι ισραηλινό διαχωριστικό τείχος.

Σε περιόδους σχετικής ομαλότητας, το γήπεδο θα ήταν γεμάτο από Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν υπό το βλέμμα της ισραηλινής κατοχής.

Ο προπονητής των ακαδημιών που εικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία, συνελήφθη και βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση – Έξι μήνες φυλακή χωρίς κατηγορία

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Lajee Celtic ανεπίσημα γνωστός ως Aida Celtic, ιδρύθηκε το 2016 σε μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του Lajee Center στην Aida και μελών της Green Brigade, μιας αριστερής/αντιφασιστικής ομάδας οπαδών της Celtic, η οποία εκφράζει αδιάλειπτα την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη. Για τον Μοχάμεντ Αζέχ, τον διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου Lajee, η ποδοσφαιρική ομάδα έχει μεγαλύτερο νόημα από τον απλό αθλητισμό. Έχει ρόλο στην αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.

To πανό της Green Brigade στον αγώνα με την Λάτσιο. Σε αυτό τους προτρέπουν να «ακολουθήσουν τον αρχηγό τους», ενώ έχει στην μέση την φωτογραφική αποτύπωση του Καμερουνέζου Ntcham, ο οποίος είχε πανηγυρίσει γκολ στο 95 ενάντια στην Λάτσιο, παριστάνοντας τον Μουσολίνι για να πικάρει τους ρατσιστές οπαδούς της που έκαναν ήχους μαϊμούδων.

Κάτι περισσότερο από ένα κλαμπ και δεν πρόκειται για την Μπαρτσελόνα

«Πιο σημαντική από μια απλή ποδοσφαιρική ομάδα, η ομάδα δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε την ενότητα και τις σχέσεις μεταξύ των Παλαιστινίων», δήλωσε στο Al Jazeera ο διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου. «Κάτι που μας λείπει εξαιτίας της κατοχής».Μεγάλο μέρος των οπαδών της Σέλτικ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Παλαιστινίων.

Το 2016 οι οπαδοί της Σέλτικ κρατούσαν εκατοντάδες παλαιστινιακές σημαίες όταν έπαιξαν με την ισραηλινή ομάδα Hapoel Be’er Sheva σε έναν αγώνα του UEFA Champions League στη Γλασκώβη. Με αποτέλεσμα η UEFA να επιβάλει πρόστιμο στον σκωτσέζικο σύλλογο περίπου 8.600 λίρες (10.800 δολάρια).

Σε απάντηση, η Πράσινη Ταξιαρχία ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με την ονομασία «Match the Fine for Palestine» (Αντιστοιχίστε το πρόστιμο για την Παλαιστίνη).

«Η εκστρατεία σχεδιάστηκε κυρίως για να αμφισβητήσει τον ρατσισμό της ίδιας της UEFA απέναντι στην Παλαιστίνη και να προωθήσει το μήνυμα αλληλεγγύης μας», δήλωσε στο Al Jazeera ένα μέλος της Πράσινης Ταξιαρχίας. Ταυτόχρονα δεν ήθελαν να κατηγορηθούν πως κάνουν ζημιά στην ομάδα με την στάση τους. Οπότε το πρόστιμο το πλήρωσαν οι οπαδοί. Οπαδοί όλου του κόσμου, καθώς η εκστρατεία διεθνοποιήθηκε. Εελικά συγκεντρώθηκαν 176.076 λίρες (221.486 δολάρια). Δηλαδή 20 φορές το πρόστιμο!

Πέρα από την Green Brigade πολλοί περισσότεροι οπαδοί της Σέλτικ έχουν αποκτήσει την ίδια αγάπη για την Παλαιστίνη.

Οι Κέλτες της Παλαιστίνης

Αφού πλήρωσαν το πρόστιμο του συλλόγου, δώρισαν τα υπόλοιπα χρήματα στη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians και στο κέντρο Lajee. Το Lajee Center και η Πράσινη Ταξιαρχία είχαν οργανώσει διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το 2010, μεταξύ των οποίων και την πρόσκληση μιας ομάδας νεαρών παικτών από την Aida να παίξει σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου στο Μπέλφαστ.

«Η εκστρατεία του 2016 και η παγκόσμια προβολή έγιναν τόσο σημαντικές, που θέλαμε να δημιουργήσουμε μια διαρκή κληρονομιά. Κάτι που θα εδραιώσει και θα διατηρήσει τη σχέση μεταξύ της Σέλτικ και της Παλαιστίνης για τα επόμενα χρόνια», λέει ένα μέλος των Πράσινων Ταξιαρχιών, που συμμετείχε στη δημιουργία της ομάδας. Πλέον η φιλία και η αδελφοποίηση των οπαδών της Σέλτικ και των Παλαιστινίων πήγε σε άλλο επίπεδο.

Αυτή η κληρονομιά ήταν η Aida Celtic.

Η επαγγελματική ομάδα Lajee Celtic προσπαθεί να εγγραφεί για να αγωνιστεί ως επαγγελματική ομάδα στο παλαιστινιακό πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει πρώτα από τη γραφειοκρατία και τώρα από τον πόλεμο.

Εκτός από την ομάδα των ανώτερων ηλικιών, η ακαδημία της Lajee Celtic διαθέτει μια ομάδα νέων και ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περίπου 80 αγόρια από την Αΐντα, την αλ-Αζά, το Ντχάισεχ, τη Βηθλεέμ και τα γύρω χωριά. «Μέρος του λόγου για τον οποίο αλλάξαμε το όνομα από Aida σε Lajee Celtic, είναι για να το κάνουμε ανοιχτό για όλους, για οποιονδήποτε από τη Βηθλεέμ θέλει να γίνει μέλος της ομάδας», δήλωσε ο Αζέχ.

Ο Azzeh, 33 ετών, έχει ζήσει όλη του τη ζωή στον καταυλισμό και ασχολείται με το Lajee Center από τότε που ήταν 10 ετών. Έγινε διευθυντής του Lajee Center το 2021.

Πριν από αυτό, εργαζόταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος – καλύπτοντας μία από τις εισβολές του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Άιντα, τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο το 2013. Θυμάται επίσης τη στιγμή που το κόκκινο φως ενός ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή έλαμψε στο στήθος του καθώς περνούσε μέσα από το γλυπτό ενός κλειδιού στην είσοδο του καταυλισμού, το οποίο συμβολίζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στην πατρογονική γη.

Το γήπεδο της Αΐντα Σέλτικ στην Βηθλεέμ.

Η ακύρωση των αγώνων και των προπονήσεων

Πριν από την 7η Οκτωβρίου, η Lajee Celtic αντιμετώπιζε προβλήματα γνωστά σε όλους τους κατοίκους του καταυλισμού Aida- οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό και η αδιάκριτη ρίψη δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ, ακόμη και αληθινών πυρομαχικών κοντά στο γήπεδο τους ανάγκαζαν συχνά να ακυρώνουν την προπόνηση.

.Ο Azzeh λέει ότι η απόφαση που πήρε να σταματήσει τις δραστηριότητες της Lajee Celtic και της ακαδημίας ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία- αισθάνεται ότι πρέπει να προστατεύσει τα παιδιά και το προσωπικό από πιθανές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Aida. Οι επιθέσεις των εποίκων και οι ισραηλινοί στρατιωτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σημαίνουν επίσης ότι τα ταξίδια γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. Και το να παίζεις ποδόσφαιρο σε μια τέτοια εποχή το αισθάνεσαι λάθος, λέει.

«Τη στιγμή που βλέπεις παιδιά στη Γάζα να σκοτώνονται, δεν έχεις τη διάθεση να συνεχίσεις να κάνεις το κανονικό έργο και τις δραστηριότητες, καθώς δεν συμβαίνει τίποτα», είπε. «[Αν και] δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Όχθη με τη Γάζα – αισθανόμαστε άχρηστοι για τις οικογένειες και τους φίλους μας στη Γάζα».

Τα πανό της Πράσινης Μεραρχίας Πλέον συνοδεύονται από παλαιστινιακές σημαίες.

Η αλληλεγγύη συνεχίστηκε μέχρι που η διοίκηση τους απέκλεισε από το γήπεδο

Οι οπαδοί της Σέλτικ, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, αψηφώντας το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους και την UEFA για να προβάλλουν παλαιστινιακές σημαίες και πανό στους αγώνες. Εκατοντάδες μέλη των Πράσινων Ταξιαρχιών έχουν στη συνέχεια απαγορευτεί από τον σύλλογο να παρακολουθούν αγώνες.

Οι Πράσινες Ταξιαρχίες συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στη Lajee Celtic συγκεντρώνοντας χρήματα μέσω των πωλήσεων των μπλουζών της Lajee Celtic και των δωρεών. Η ομάδα οπαδών διατηρεί επίσης επαφή με τη Lajee Celtic για να υποστηρίζει και να συμβουλεύει σχετικά με την κατεύθυνση και τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Ο Mejd πιστεύει ότι η υποστήριξη από τους οπαδούς της Celtic βοηθά να διαλυθεί η εικόνα που έχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι για τους Παλαιστίνιους ως «τρομοκράτες» και φέρνει καλύτερη κατανόηση της παλαιστινιακής αντίστασης.

Οι οπαδοί της Σέλτικ επέμειναν παρά τις εκκλήσεις «να μην φέρνουν παλαιστινιακές σημαίες στο γήπεδο». Οι οπαδοί μέη της Green Brigade κατηγόρησαν το διοικητικό συμβούλιο της Σέλτικ ότι ντροπιάζει τον σύλλογο «προσπαθώντας να λογοκρίνει και να επιβάλει κυρώσεις στην παλαιστινιακή αλληλεγγύη».

Πηγές: Al Jazeera, BBC

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024