Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρατάει χρόνια η… κολόνια των μέτρων

Κρατάει χρόνια η… κολόνια των μέτρων

Στις 17 του περασμένου Αυγούστου, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή, είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος; Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού. Βασικό θέμα;

Στις 17 του περασμένου Αυγούστου, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή, είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος; Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού. Βασικό θέμα; Η εφαρμογή ενός νόμου που έλεγε για το κλείσιμο των λεσχών φιλάθλων. Ναι, πριν από μερικούς μόλις μήνες. Τέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση ανακοινώνει ξανά μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα (ή πέριξ αυτών). Αλλά το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

Δεν πάνε ούτε δύο χρόνια, άλλωστε, από τη μαύρη μέρα της δολοφονίας του Αλκη Καμπανού, του 19χρονου φίλου του Αρη. Τι είχε κάνει τότε η κυβέρνηση; Είχε ανακοινώσει πως κλείνουν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών και οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις. Επιπλέον, είχαν ανακοινώσει αυστηροποίηση του ιδιώνυμου (με κανένα παράθυρο για αναστολή έκτισης ποινής), καθώς και απαγόρευση χρήσης κουκουλών από τους φιλάθλους και γενικότερα οτιδήποτε δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη αναγνώριση των προσώπων. Τότε δεν υπήρχε κλείσιμο των γηπέδων, αφού έτσι κι αλλιώς αυτά λειτουργούσαν με το 10% λόγω έξαρσης του Covid εκείνη την περίοδο.

Μερικά απ’ αυτά τα μέτρα είχαν πρωτοεμφανιστεί πριν από δύο δεκαετίες. Πριν από 21 ολόκληρα χρόνια, τον Μάρτιο του 2003, έπειτα από σύσκεψη του υπουργού Πολιτισμού με τους Γιώργο Λιάνη και Νίκο Εξαρχο αποφασίστηκε η άμεση υπογραφή υπουργικής απόφασης προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εισαγωγή κάμερας στα γήπεδα της τότε Α’ Εθνικής και της Α1 του μπάσκετ. Από τότε υποτίθεται ότι είχε συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γραφείο εποπτείας των Συνδέσμων.

Οι κάμερες

Το 2007 η κυβέρνηση μέσω εξαγγελιών έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση και τη λειτουργία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα γήπεδα της χώρας, με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να αίρει τις όποιες επιφυλάξεις είχε σχετικά μ’ αυτό. Αφορμή; Επεισόδια που είχαν λάβει χώρα μεταξύ οπαδών, οι οποίοι παρέμεναν άγνωστοι στις Αρχές. Υποτίθεται πως τότε είχε ξεκινήσει η εγκατάσταση συνολικά 496 καμερών, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων σε 16 γήπεδα των ομάδων της Super League και σε κάποια μπασκετικά γήπεδα. Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2009, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωνε την έναρξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ολοι οι φίλαθλοι θα έμπαιναν… φακελωμένοι. Σε κάθε γήπεδο υποτίθεται πως θα γνώριζαν όλο τον κόσμο με το ονοματεπώνυμό του. Και με τη θέση του. Και αυτό θα σταματούσε τη βία και θα έφερνε συλλήψεις στους παραβατικούς. Πολλά χρόνια μετά, λίγο πριν… ξημερώσει το 2024, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της βίας. Και η ζωή συνεχίζεται. Χωρίς τίποτα να αλλάζει…

Premium έκδοση Τα ΝΕΑ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024