Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας, αλλά απαιτούν διευρυμένο πεδίο για τους πολίτες που σπουδάζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος.

Διασφάλιση ίσης πρόσβασης στους πολίτες της ΕΕ με αναπηρίες στις ίδιες ειδικές συνθήκες και «προνομιακές μεταχειρίσεις» ως υπηκόων κατά την επίσκεψη σε άλλες χώρες της ΕΕ ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν από τοπικούς και περιφερειακούς ηγέτες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης, Απασχόλησης, Έρευνας και Πολιτισμού (SEDEC) στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οδηγία για τη θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας (EDC) και Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία (EPC), με εγγύηση αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας για πρόσβαση σε προνομιακές παροχές και προϋποθέσεις που είναι διαθέσιμες στους υπηκόους όταν επισκέπτονται άλλη χώρα της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες χαιρέτησαν την πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισαν ότι το πεδίο εφαρμογής του θα πρέπει να καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, όπως και οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες που καλύπτονται. Συνέστησαν επίσης ότι η «ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας» να επεκταθεί σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους κατά τις οποίες τα άτομα με αναπηρία μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε  για δουλειά ή σπουδές. Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που έχουν οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας των καρτών και ιδιαίτερα τις κάρτες στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Ο εισηγητής, Μάρκο Vešligaj, είπε: «Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και στάθμευσης είναι μια απτή εκδήλωση μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς που νοιάζεται για όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως ικανότητας. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο ευαισθητοποιώντας και για τις δύο κάρτες μέσω επικοινωνίας χωρίς εμπόδια.»

Η γνωμοδότηση αναμένεται να συζητηθεί και να το πιθανότερο να εγκριθεί στην ολομέλεια της ΕτΠ τον Ιανουάριο 2024.

Sports in

Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)

Τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών του Conference League με φόντο την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024