Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: Μπρα-ντε-φερ για τα ορυκτά καύσιμα – Προς παράταση η σύνοδος

COP28: Μπρα-ντε-φερ για τα ορυκτά καύσιμα – Προς παράταση η σύνοδος

Νέα πρόταση αναμένεται εντός της ημέρας καθώς η κόντρα με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζεται.

Προς παράταση φαίνεται πως οδηγείται η 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες επιμένουν να απορρίπτουν την πρόταση για ρητή δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Ο πρόεδρος της συνόδου σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ είχε ανακοινώσει πως επιθυμεί «μια εύτακτη λήξη της διάσκεψης την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 11:00 το αργότερο», δηλαδή στις 09:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία της COP28, χωρίς να διευκρινίζεται η ώρα. Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας αναμένεται εντός της ημέρας από τους αντιπροσώπους.

Το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας  κρίθηκε ανεπαρκές

Οι περίπου 100 χώρες που τάσσονται υπέρ της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, μεταξύ των οποίων αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλές νησιωτικές χώρες, διαπραγματεύονται στο Ντουμπάι για να επιτύχουν την τελευταία στιγμή μια συμφωνία παρά την αντίθεση του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας, όμως τίποτε δεν δείχνει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα καταλήξουν σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό.

Η ώρα που είχε τεθεί ως όριο από τον σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ (09:00 ώρα Ελλάδας) παρήλθε χωρίς συμφωνία, όπως προέβλεπαν πολυάριθμοι διαπραγματεύτές.

Το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας που έβαλε χθες, Δευτέρα, στο τραπέζι ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ κρίθηκε ανεπαρκές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τα μικρά νησιωτικά κράτη και πολυάριθμες νοτιοαμερικανικές χώρες.

Το έγγραφο των 21 σελίδων άφηνε κάθε περιθώριο στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού να επιλέξουν τρόπο για να «μειώσουν» τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς καμιά δεσμευτική υποχρέωση.

Επίσης δεν όριζε κανένα κοινό στόχο «εξόδου» από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα, όπως προέβλεπαν προηγούμενες εκδοχές του εγγράφου.

Το κείμενο είναι «απαράδεκτο» και «υπολείπεται πολύ της απαραίτητης φιλοδοξίας για να παραμείνουν τα νησιά μας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», κατήγγειλε σήμερα ο Τζόζεφ Σικούλου, υπεύθυνος της μη κυβερνητικής οργάνωσης 350.org για τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Ευρωπαίοι συνεδρίασαν σήμερα, όπως και κάθε πρωί, για να συντονιστούν. Διπλωμάτες και υπουργοί ταλαιπωρημένοι από νύχτες χωρίς ύπνο επιδιώκουν να καταστήσουν το κείμενο περισσότερο δεσμευτικό.

Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας αναμένεται εντός της σημερινής ημέρας. Ωστόσο η ελπίδα να υιοθετηθεί ένα ιστορικό κείμενο το οποίο να καλεί σε έξοδο από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα ανήμερα της 8ης επετείου της συμφωνίας του Παρισού μοιάζει πλέον πολύ απίθανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024