Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα φθηνά δάνεια €5 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα φθηνά δάνεια €5 δισ.

Εγκρίθηκε από το Eco/Fin το νέο πακέτο - Ανάσα στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς τα επιτόκια ξεκινούν από το 0,35%

Ενα νέο μεγάλο πακέτο φθηνών δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας μετά το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Eco/Fin) για το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ (18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 18 δισ. ευρώ σε δάνεια), προβλέποντας επίσης την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο έχουν ενσωματωθεί και δαπάνες 795 εκατ. ευρώ για επιχορηγούμενες επενδύσεις στο πλαίσιο του REPowerEU, δηλαδή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ (18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 18 δισ. ευρώ σε δάνεια), προβλέποντας επίσης την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές της Θεσσαλίας, του Εβρου και της Ροδόπης, καθώς και νέα έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, το Κτηματολόγιο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συνολικά περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τις δράσεις πράσινης μετάβασης (38% των διαθέσιμων πόρων σε μέτρα υποστήριξης των κλιματικών στόχων) και παράλληλα διατηρώντας τη σημαντική συνεισφορά του στην ψηφιακή μετάβαση και τη θετική κοινωνική συμβολή του.

Με την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. ευρώ ενισχύονται «περαιτέρω οι δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «36 δισ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0″, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, η ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, η ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους».

Τα πρόσθετα δάνεια των 5 δισ. ευρώ θα δώσουν ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο αυξημένου κόστους δανεισμού, καθώς τα επιτόκια των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινούν από το 0,35% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 13,5 έτη.

Χρηματοδότηση επενδύσεων

Οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις τους είναι οι εξής:

  • Πράσινη μετάβαση: Κριτήριο αποτελεί η ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του Ταμείου Ανάκαμψης.
  •  Ψηφιακός μετασχηματισμός: Υπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging).
  •  Καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη: Κάλυψη επιλεξιμότητας ενός τουλάχιστον δείκτη καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης και ταυτόχρονα ύπαρξη ελάχιστου προϋπολογισμού επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.
  •  Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων: Υπαρξη υφιστάμενης ή νέας συνεργασίας, είτε δημιουργία νέου σχήματος που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση.
  • Εξωστρέφεια: Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη εναλλακτικά: α) Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του. β) Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας).

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024