Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φθηνότερα δάνεια φέρνει η αναβάθμιση

Φθηνότερα δάνεια φέρνει η αναβάθμιση

Γιατί θα πέσει το κόστος δανεισμού - Πόσο θα ωφεληθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης από τις τράπεζες

Τις συνθήκες για φθηνότερο δανεισμό για το Δημόσιο, τις τράπεζες και, κατά συνέπεια, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργεί η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το 2023 κλείνει και αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα, έχοντας πλέον λάβει επενδυτική βαθμίδα από 3 από τους 4 μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους»

Ηδη, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αναβαθμίσεις από τον περασμένο Απρίλιο, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 0,78 της ποσοστιαίας μονάδας, έχουν πέσει κάτω από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και έχουν μειώσει τη διαφορά από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γαλλικών και γερμανικών ομολόγων σχεδόν στο μισό.

Δύο παράγοντες

Η μείωση του κόστους δανεισμού οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μειώνει τον κίνδυνο που μεταφράζεται στις αγορές ως το επιπλέον επιτόκιο που απαιτούν οι επενδυτές για να προτιμήσουν το ελληνικό, έναντι π.χ. του γερμανικού που έχει μικρότερο κίνδυνο.

Οσο αυξάνεται η πιστοληπτική ικανότητα, τόσο μειώνεται αυτό το κόστος.

Δεύτερον, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αυξάνει τη ρευστότητα με την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων που, λόγω καταστατικού, επενδύουν μόνο σε αγορές με επενδυτική βαθμίδα.

Αυτά τα κεφάλαια είναι πολλαπλάσια από εκείνα που συνδέονται με χαμηλότερες βαθμολογίες.

Στα οφέλη καταγράφεται η άμβλυνση της επίδρασης από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, από τα οποία επηρεάζονται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και τα νοικοκυριά, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών εισηγμένων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το καθεστώς του «investment grade» μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις τίτλων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL, αλλά και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, ο «τίτλος» της επενδυτικής βαθμίδας θα διευκολύνει και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες όπου έχει υποβαθμιστεί από το 2013.

Ισχυρό σήμα

Σύμφωνα με αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Οπως εκτιμούν, η ελληνική οικονομία θα έχει ετήσιο δημοσιονομικό όφελος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ με την επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά ομόλογα να μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονταν περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.

Για επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική κανονικότητα έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, σημειώνοντας ότι όπως είχε δεσμευτεί «το 2023 κλείνει και αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα, έχοντας πλέον λάβει επενδυτική βαθμίδα από 3 από τους 4 μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024