Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Ούριος άνεμος για τα ελληνικά ομόλογα μετά το... δώρο της Fitch

WSJ: Ούριος άνεμος για τα ελληνικά ομόλογα μετά το… δώρο της Fitch

«Ανοίγει τον δρόμο για την Ελλάδα να επανενταχθεί σε σημαντικούς δείκτες κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο, όπως οι δείκτες iBoxx ή οι δείκτες Bloomberg Barclays Euro Sovereign».

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αναμένεται να συνεχίσουν να επωφελούνται από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά και την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από την Fitch την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα εστιάζει στους αντίθετους ανέμους που διέπουν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ελληνικούς τίτλους.

Το άρθρο φιλοξενεί ενημερωτικό σημείωμα του Ράινερ Γκούντερμαν, αναλυτή επιτοκίων στην Commerzbank Research, σύμφωνα με τον οποίον τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν να επωφελούνται, παρά το γεγονός το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης αποτυπώνεται ήδη στην τιμή.

«Η Ελλάδα θα απολαύσει περισσότερες ούριες αξιολογήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Fitch»

«Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την Ελλάδα να επανενταχθεί σε σημαντικούς δείκτες κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο, όπως οι δείκτες iBoxx ή οι δείκτες Bloomberg Barclays Euro Sovereign».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαπραγματεύεται κατά 1 μονάδα βάσης χαμηλότερα στις 3,586, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 2,361%, σύμφωνα με την Tradeweb.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναλυτές της Morgan Stanley Research, υπογραμμίζουν ότι τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια μακρά λίστα με αντίθετους ανέμους, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο 2,75%-2,85% τον Ιανουάριο: «Προχωρώντας πιο κοντά στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου, πιστεύουμε τώρα ότι η ανταμοιβή κινδύνου για τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες». Και εκτιμούν ότι  τον Ιανουάριο, η ανανεωμένη αύξηση της προσφοράς κρατικών ομολόγων -καθώς οι χώρες ξεκινούν τα ετήσια προγράμματα χρηματοδότησής τους- δικαιολογεί ένα discount.

Ποιοι είναι οι δείκτες

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους «Big3» (Fitch και Standard and Poor’s) γεγονός που αυτoμάτως ξεκλειδώνει την πρόσβασή της σε μια σειρά από αναβαθμισμένους δείκτες. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικοί τίτλοι θα καταστούν ορατοί σε μεγάλους και πιο ποιοτικούς επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

Με λίγα λόγια οι κωδικοί ISIN των ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στους δείκτες FTSE World Government Bond Index (WGBI) και iBoxx του Standard & Poor’s.

Ο δείκτης FTSE World Government Bond Index (WGBI) είναι ο αναγνωρισμένος κορυφαίος δείκτης αναφοράς για την παγκόσμια έκθεση σε κρατικά ομόλογα, τον οποίο ακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης FTSE WGBI μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, σε τοπικό νόμισμα, επενδυτικής διαβάθμισης από περισσότερες από 20 χώρες, εκφρασμένων σε διάφορα νομίσματα, και διαθέτει ιστορικό άνω των 30 ετών.

Οι δείκτες iBoxx αντιπροσωπεύουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ενώ η μέση βαθμολογία iBoxx προσδιορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο δείκτης IHS Markit iBoxx® EUR αντιπροσωπεύει την αγορά σταθερού εισοδήματος επενδυτικής βαθμίδας για ομόλογα σε ευρώ. Οι κανόνες του δείκτη προσφέρουν ευρεία κάλυψη του σύμπαντος των ομολόγων της Ευρωζώνης και διατηρούν ελάχιστα πρότυπα επενδυτικής βιωσιμότητας και ρευστότητας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024