Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρεις όροι εντελώς ακατανόητοι

Τρεις όροι εντελώς ακατανόητοι

Τα περίφημα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπω πως θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φασαρία. Η ιδέα να γίνουν για δύο μήνες ματς χωρίς θεατές δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, πόσω μάλλον όταν οι προϋποθέσεις για να ξανανοίξουν τα γήπεδα είναι θολές. Διαβάζω ότι η κυβέρνηση έθεσε, λέει, τρεις όρους στις ΠΑΕ για να ξανανοίξει τα γήπεδα. Ο […]

Τα περίφημα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπω πως θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φασαρία. Η ιδέα να γίνουν για δύο μήνες ματς χωρίς θεατές δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, πόσω μάλλον όταν οι προϋποθέσεις για να ξανανοίξουν τα γήπεδα είναι θολές. Διαβάζω ότι η κυβέρνηση έθεσε, λέει, τρεις όρους στις ΠΑΕ για να ξανανοίξει τα γήπεδα. Ο πρώτος είναι «η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και η ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες Αρχές». Ο δεύτερος «η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας». Ως τρίτος όρος αναφέρεται το εξής: «Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην Αθλητική Δικαιοσύνη».  Αντε να δεχτώ ότι οι ΠΑΕ θα βρουν χρήματα και θα εγκαταστήσουν αυτού του είδους τις κάμερες – η διευκρίνιση για τη δυνατότητα ελέγχου του υλικού από τις αρμόδιες Αρχές είναι κωμική. Να δεχτώ επίσης ότι θα εγκατασταθεί κι αυτό το σύστημα ελέγχου στις εισόδους. Μου μοιάζει πολύ δύσκολο να τα δούμε αυτά στο γήπεδο των Σερρών π.χ. (που μια ανοίγει και μια κλείνει), στο Γεντί Κουλέ και στην Καισαριανή ή στη Λεωφόρο (που είναι παλιά γήπεδα), ή στο Πανθεσσαλικό που δεν ανήκει καν στον Βόλο, ωστόσο να δεχτώ ότι θα γίνουν κι αυτά. Αλλά ο τρίτος όρος τι διάβολο όρος είναι; Αν κάτι πρέπει να το ανακοινώσει ο υπουργός Αθλητισμού (αυτός ο αόρατος σούπερ ήρωας), τι διάβολο ζητάνε από τις ΠΑΕ; Πρόκειται για αστεία πράγματα. Τα γήπεδα θα ανοίξουν και σχεδόν τίποτα από αυτά δεν θα έχει γίνει κι εδώ θα είμαστε. Αλλά δεν θα ανοίξουν όλα: το Γ. Καραϊσκάκης και πιστεύω πως και τα γήπεδα όπου στεγάζονται τα τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού θα μείνουν κλειστά. Για πολύ καιρό προβλέπω.

Προχειρότητα

Η προχειρότητα της παρουσίασης των μέτρων υπήρξε πραγματικά κάτι ανεπανάληπτο. Η κυβέρνηση άλλα είπε το μεσημέρι κι άλλα έκανε το απόγευμα! Πρώτα από όλα ξέχασαν τα ματς του Κυπέλλου Ελλάδος και τι θα γίνει σε αυτά: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε αποκλειστικά για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, τα ματς των ομάδων Ολυμπιακός Β’, ΑΕΚ Β’, ΠΑΟ Β’ και ΠΑΟΚ Β’ στη Σούπερ Λίγκα 2 και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της επόμενης Πέμπτης. Για τα ματς Κυπέλλου που θα γίνουν κι αυτά τελικά χωρίς κόσμο βγήκε ανακοίνωση αργότερα. Αλλά έχει και χειρότερα. Λίγες ώρες μετά την εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει κόσμος στο ντέρμπι του βόλεϊ Ολυμπιακός – ΠΑΟ το επόμενο Σάββατο κι ενώ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης είχε πει ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα στα πρωταθλήματα του βόλεϊ και του μπάσκετ!

Τιμωρίες

«Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα του βόλεϊ αυτό που συνέβη στον Ρέντη. Απλά βρήκαν αυτή τη μέρα την αφορμή, μεταφέρθηκε ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε έξω από το γήπεδο. Οσον αφορά το μπάσκετ φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν αγώνες και πολύ σημαντικοί, κρίσιμοι, «τελικοί» με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε και πολύ οριακούς αγώνες μεταξύ των κορυφαίων, όχι μόνο ελληνικών ομάδων, χωρίς να έχουμε αυτά που συμβαίνουν σε αντίστοιχους αγώνες του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και δεν θεωρήσαμε σωστό να ισχύσει αυτή η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα στο μπάσκετ και στα άλλα αθλήματα» είπε κατά λέξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι όταν στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι είναι τουλάχιστον κωμικό να υπάρχουν τιμωρίες στο ποδόσφαιρο για όσα έγιναν σε ματς βόλεϊ (!), ανακοίνωσαν και τιμωρία του Ολυμπιακού στο βόλεϊ ώρες αργότερα.

Σόου

Ολη αυτή η τσαπατσουλιά στις ανακοινώσεις δείχνει και τη γενικότερη τσαπατσουλιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό σόου που δεν απευθύνεται στους ανθρώπους που πάνε στο γήπεδο, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους! Τιμωρεί όσους πάνε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, χωρίς καμία διάκριση αφού έτσι κι αλλιώς τους θεωρεί όλους «πλέμπα και λουμπεναριό», και ανακοινώνει ό,τι ανακοινώνει για να δείξει σε όσους δεν πάνε στα γήπεδα (κι ενδεχομένως έχουν σοκαριστεί από το γεγονός ότι ένας αστυνομικός χαροπαλεύει…) πως κάτι κάνει. Τι κάνει; Μια τρύπα στο νερό: ποτέ το κλείσιμο των γηπέδων δεν αποτέλεσε λύση. Ας ρωτούσαν τον Σταύρο Κοντονή που τα γήπεδα το 2015 τα έκλεινε για πλάκα. Βέβαια αυτές οι πρακτικές μεγαλώνουν την εντύπωση του μέρους της κοινής γνώμης που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο πως κάτι γίνεται. Κι αυτό είναι που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση: όχι να γίνεται κάτι, αλλά να φαίνεται πως γίνεται. Στα μάτια όσων λίγα καταλαβαίνουν.

Πρόβλημα

Στην πραγματικότητα ένα μόνο καινούργιο έγινε χθες: υπήρξε μια σπάνια τιμωρία ομάδας από μια κυβέρνηση – ίσως μάλιστα να είναι η πιο μεγάλη τιμωρία όλων των εποχών αυτή που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό. Αυτό που ανακοινώθηκε είναι πως ο Ολυμπιακός θα εκτίσει την τιμωρία της μιας αγωνιστικής που κουβαλά από την υπόθεση Χουάνκαρ (κι όσες άλλες αγωνιστικές δεχτεί για τα επεισόδια στον Βόλο) μετά το πέρας του διμήνου που τα γήπεδα θα είναι κλειστά. Επίσης μόνο αυτός θα αγωνιστεί χωρίς θεατές την Πέμπτη με την Τόπολα και μετά την απόφαση να γίνει χωρίς θεατές το ντέρμπι του βόλεϊ Ολυμπιακός – ΠΑΟ μοιάζει αρκετά πιθανό με την όποια αφορμή να παίξουν σε άδεια γήπεδα και οι άλλες ομάδες του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και ίσως και η ομάδα μπάσκετ, αν συμβεί το παραμικρό. Επίσης κάτι μου λέει πως η εξαγγελία ότι θα επισκεφθούν τον Αρειο Πάγο δύο υπουργοί για να καταθέσουν στοιχεία και να ζητήσουν περαιτέρω έρευνες πάλι τον Ολυμπιακό μοιάζει να αφορά. Εχω περιέργεια για τα όποια στοιχεία, αλλά δεν χρειάζονται και πολλά: δυο-τρεις ανακοινώσεις, κάποιες δηλώσεις, κάποιες φωτογραφίες από πανό αρκούν αν ενθαρρυνθεί η Εισαγγελία. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί ο Παύλος Μαρινάκης δεν τόλμησε να πει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό ως το μοναδικό πρόβλημα της χώρας. Εδώ δεν τολμά να το πει ο Πρωθυπουργός που μοιάζει αυτό να πιστεύει…

Premiun έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024