Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Ξεκινά η δίκη Σουηδού εργαζόμενου στην ΕΕ με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

Ιράν: Ξεκινά η δίκη Σουηδού εργαζόμενου στην ΕΕ με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

Για περίπου 18 μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε κινήσεις ανταλλαγής του κρατούμενου, με Ιρανούς κρατούμενους ή με «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν.

Ο 33χρονος σουηδός πολίτης και εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συλληφθεί από το Ιράν με τις κατηγορίες της κατασκοπίας υπέρ του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Φλοντέρους παρότι εργάζεται στην διπλωματική υπηρεσία δεν είναι κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου.

Ο Γιόχαν Φλοντέρους κρατείται σε μερικό αποκλεισμό σε πτέρυγα πολιτικών κρατουμένων ενώ έχει κάνει 5 πολυήμερες απεργείες πείνας ώστε να του επιτρέψουν να τηλεφωνήσει στην οικογένειά του.

Ζητούν την κράτηση του Φλοντέρους σε πτέρυγα με τον υπόλοιπο πληθυσμό

Η οικογένεια καταγγέλει ότι ο Γιόχαν δεν λαμβάνει βιβλία από το σουηδικό προξενείο για να καταπολεμήσει τη μονοτονία του εγκλεισμού, ούτε αρκετό φαγητό, ούτε τακτική πρόσβαση στα περίπου 35 ευρώ το μήνα που δικαιούται για να συμπληρώσει τα γεύματα της φυλακής.

Η οικογένειά του επιθυμεί τουλάχιστον τη μεταφορά του από την πτέρυγα 209, μια ειδική πτέρυγα του Εβίν για τους πολιτικούς κρατούμενους, σε μια δημόσια φυλακή όπου θα μπορεί να ασκείται και να κινείται ελεύθερα στους χώρους της φυλακής. Έχει περιοριστεί σε δύο ή τρεις μισάωρα την εβδομάδα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ιράν είναι τεταμένες από το 2019, όταν η Σουηδία συνέλαβε τον Hamid Noury, πρώην Ιρανό αξιωματούχο για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση και τα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980.

Από την σύλληψη μέχρι την φυλάκιση

Η επίσκεψή του τον Απρίλιο του 2022 υποτίθεται ότι θα ήταν ένα ιδιωτικό τουριστικό ταξίδι για να επισκεφθεί έναν φίλο του που εργάζεται στη σουηδική πρεσβεία. Ο Γιόχαν συνελήφθη στο αεροδρόμιο.

Στην έλλειψη πληροφόρησης που ακολούθησε, η οικογένεια φοβήθηκε τα χειρότερα. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως ο ταξιτζής του αεροδρομίου τον είχε απαγάγει και τον είχε σκοτώσει. Ήταν η εποχή της καύσης του Κορανίου στη Σουηδία και υπήρχαν διαδηλώσεις στη σουηδική πρεσβεία στην Τεχεράνη εκείνη την εποχή», δήλωσε ο πατέρας του.

Αν και τελικά τους είπαν ότι ο γιος τους ήταν ζωντανός, το ζευγάρι βασανίστηκε στη συνέχεια με ανησυχία για άλλους 10 μήνες χωρίς επαφή. «Καθόμασταν στο σπίτι και πίναμε καφέ με την αδελφή μου και τον κουνιάδο μου τον Φεβρουάριο, όταν είδα μια κλήση στο τηλέφωνό μου από τον αριθμό του Γιόχαν. Ήταν λίγο σοκαριστικό, κλαίγαμε και λέγαμε «σ’ αγαπάμε», δήλωσε ο πατέρας του . Ο Γιόχαν τους είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για τις τρεις πρώτες εβδομάδες και ότι πέρασε περισσότερες από 300 ημέρες σε απομόνωση κατά παράβαση των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών, τροφοδοτώντας την αποστολή του πατέρα του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να διασφαλίσει ότι υπάρχει σχέδιο υποστήριξης και θεραπείας όταν απελευθερωθεί.

Ο πατέρας του δήλωσε ότι η σουηδική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιούν «κάθε εργαλείο που διαθέτουν» για να εξασφαλίσουν την ελευθερία του Γιόχαν, αλλά μέχρι να απελευθερωθεί δεν θα είναι τίποτε αρκετό.

Είπε ότι οι Ιρανοί «πήραν τον Γιόχαν χωρίς λόγο» και «θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα έχει πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα όσο βρίσκεται εκεί και θα πρέπει να τον απελευθερώσουν και να τον αφήσουν να φύγει από τη χώρα αμέσως».

Το 2023 το Ιράν προχώρησε σε περισσότερες από 700 εκτελέσεις.

Ξεκινά στο Ιράν η δίκη Σουηδού που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ – Κόντρα ΕΕ με το Ιράν

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα 26 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης την Κυριακή, όπου ο δικαστής της υπόθεσης ζήτησε από τον εκπρόσωπο του εισαγγελέα να διαβάσει το κατηγορητήριο που εξέδωσε η Εισαγγελία της Τεχεράνης κατά του κατηγορουμένου. Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι δικηγόροι του Γιόχαν Φλοντέρους και ένας επίσημος μεταφραστής.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα διάβασε ενώπιον του δικαστή τις κατηγορίες κατά του Φλοντέρους, οι οποίες περιελάμβαναν «εκτεταμένα μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας μέσω εκτεταμένης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών με το σιωνιστικό καθεστώς». «Σύμφωνα με την έκθεση και τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο Πληροφοριών, τις έρευνες που διεξήχθησαν και τις δηλώσεις του κατηγορουμένου, ο ίδιος είχε επαφή με πράκτορες του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Είπε ότι ο Φλοντέρους συνέλεξε ενεργά πληροφορίες «υπέρ του ισραηλινού καθεστώτος» για την προώθηση «ανατρεπτικών σχεδίων» με τη βοήθεια αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών ιδρυμάτων. Ο Φλοντέρους, ο οποίος εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για κατασκοπεία.

Πότε «ράγισε το γυαλί»

Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ιράν είναι τεταμένες από το 2019, όταν η Σουηδία συνέλαβε τον Χαμίντ Νούρι, πρώην Ιρανό αξιωματούχο για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση και τα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980.

Ο Νούρι καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούλιο του 2022. Το Εφετείο της Σουηδίας αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση στις 19 Δεκεμβρίου.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024